A rezsicsökkentésről szóló hirdetmények nyomában

2014. április 02. 17:37

A Felügyelőség eljárást indított annak tisztázására, hogy a társasház képviseletét ellátó személy eleget tett-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésére vonatkozó kötelezettségének.

2014. április 02. 17:37
Felügyelőség
Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

A közös képviselők rezsicsökkentésről szóló tájékoztatási kötelezettségének elmulasztása tárgyában a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségéhez érkezett panaszok és megkeresések magas számából arra következethetünk, hogy a lakóközösségeket érintő megtakarítások összegéről való tudomásszerzés lehetősége élénk érdeklődést váltott ki a társasházakban és szövetkezeti lakásokban élőkből.

 
A közösen viselt közüzemi szolgáltatások díjai a rezsicsökkentés hatására mérséklődtek, azonban a bevételekkel való felelősségteljes gazdálkodás, a megalapozott döntéshozatal érdekében nélkülözhetetlen a megtakarítás összegének pontos ismerete.
 
A fogyasztók egy része felvilágosításért fordult a Felügyelőséghez, akik elsősorban a hirdetmények kötelező tartalmi elemeire, a költségcsökkenés feltüntetésének módjára, a betartandó határidőkre voltak kíváncsiak. Számos beadványban viszont sérelmezték, hogy nem került kifüggesztésre a rezsicsökkentés mértékéről szóló tájékoztató.
 
Ezekben az esetekben a Felügyelőség eljárást indított, annak tisztázására, hogy a társasház képviseletét ellátó személy eleget tett-e a rezsicsökkentésről szóló hirdetmény elhelyezésére, továbbá az éves tájékoztatás megküldésére vonatkozó kötelezettségének.
 
A fogyasztóvédelmi eljárás során először az érintett társasházak helyszíni ellenőrzésére került sor. A hatóság munkatársai a közös helyiségek, lépcsőházak megtekintése során egyik helyszínen sem találtak hirdetményt. Az ellenőrzés során az egyik közös képviselő mulasztását azzal kívánta kimenteni, hogy a hirdetmény által megkövetelt adatok csupán jelentős mennyiségű könyvelési anyagból gyűjthetőek ki, melyet a jogszabályban meghatározott határidőben nem tudott teljesíteni. A Felügyelőség ezen álláspontot nem tudta elfogadni, tekintettel arra, hogy a törvény konkrét határnapot jelölt meg a kifüggesztésre, továbbá a teljesítés elősegítése céljából a jogszabály hirdetmény mintát is tartalmaz, melynek értelemszerű kitöltésével a közös képviselő a kötelezettségének eleget tehet.
 
Azon ügyekben, melyekben a közös képviselők nem tartózkodtak a helyszínen, a felelősség megállapítása érdekében a tényállás további tisztázása szükséges, és ezután követően kerül majd sor a döntéshozatalra.
 
A Felügyelőség hangsúlyozni kívánja, hogy a hatósági eljárások célja elsősorban az, hogy a fogyasztók a jogszabályban rögzített határidőben, megfelelő tájékoztatásban részesüljenek a rezsicsökkentés révén elért megtakarítás összegéről, mely a lakóközösségben élők kiemelten fontos érdeke.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2014. április 03. 07:57
Ha nálam kitennék a rezsicsökkentésről szóló hirdetményt, akkor feljelentést tennék állampolgári megtévesztés, okirat hamisítás miatt, társtettesként, bűnszövetkezetben, aljas szándékkal elkövetve a közös képviselő, illetve bűnsegédként és felbujtóként a "Felügyeletet" által elkövetve.
basatu
2014. április 03. 07:48
Megjegyzem hogy a fasiszta fidesz kormány nem kötelezhet senkit sem korménypropagandát terjeszteni.Tehát ha valakit vagy valamilyen céget ilyen okból felelősségre mernek vonni ezek a fasiszták,irány a nemzetközi bíróság,holt biztos hogy nyernek és komoly pénzt itélnek meg nekik!
basatu
2014. április 03. 07:39
magam is olvastam ilyen hírdetményt,kiderült hogy a társasházakat nem érintette a rezsimutyi mert a kiadásuk emelkedett,azaz nőtt a kiadásuk,hála a neonáci bolsi bunkóknak!
csuka
2014. április 02. 22:27
"Ezen szabályokat be nem tartó, a rezsicsökkentést szabotáló, magukat közös képviselőnek nevező személyeket pedig sújtsa dolgozó népünk jogos megvetése!" --- Rezsirizsa megjelenése a társasházi éves elszámoláson: Ön megtakarított xxxxx, Ft-ot. FIZESSEN BE MÉG yyyyy, Ft-ot! --- Az első sor a rizsa, a második a valóság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!