Már a válás sem a régi

2014. április 11. 11:06

Az elvált apák is vihetik tengerpartra nyaralni a gyereküket, és nehezebb lesz bosszúból kiszúrni velük. Interjú.

2014. április 11. 11:06
Fehérné Gaál Tünde
Index

Mit kell tennie egy apának, aki már korábban, a régi Ptk. hatálya alatt elvált, de megirigyelte azokat, akikre már az új szabályok vonatkoznak, és szeretné, hogy mostantól mondjuk ő is könnyebben mehessen külföldre nyaralni a gyerekével, vagy hogy ne neki kelljen egyedül állnia a kapcsolattartás költségeit? Indíthat eziránt új keresetet?

A kapcsolattartás korábbi rendezésének ténye nem zárja el a különélő szülőt a kapcsolattartás újrarendezésének lehetőségétől. Ha korábban a bíróság rendezte a kapcsolattartást, akkor két éven belül a változtatást a bíróságtól lehet kérni, azon túl pedig a gyermek lakóhelye szerint illetékes gyámhatósághoz kell fordulni.

Nem csak a vérszerinti apa maradhat kapcsolatban a gyerekkel.Most már feljogosítható kapcsolattartásra a volt nevelőszülő, a volt mostohaszülő és a volt gyám is, ha huzamosabb ideig gondoskodott saját háztartásában a gyerekről. Feljogosítható az a férfi is, akinek a gyerekre vonatkozó apasági vélelmét a bíróság megdöntötte. Több olyan esettel találkoztunk, hogy a gyerek már egészen nagy, akár tíz év körüli volt, amikor kiderült, hogy a bejegyzett apa nem az igazi apa, viszont közöttük addigra már kialakult egy szoros szülő-gyermek kapcsolat. Korábban nem volt jogi lehetőségünk arra, hogy ilyen esetben a férfit feljogosítsuk kapcsolattartásra, hiába kérte, hiába mondta, hogy »bár nem én vagyok az apja, de szeretem a gyereket, és ő is szeret engem«. Szét kellett tárnunk a kezünket. Örvendetes, hogy felismerte és orvosolta ezt a problémát a jogalkotó. (...)

Előfordult a gyakorlatban, hogy egy férfi  vélhetően a vér szerinti apa  pert indított az apasága megállapítása iránt, és az anya, aki bosszút forralt, megbeszélte bárkivel, akár olyan férfivel, akit alig ismert, vagy csak rövid ideje ismert, hogy tegyen apasági nyilatkozatot. Ilyenkor a bíróságnak el kellett utasítania a valószínűsíthetően vér szerinti apa keresetét, mivel az apasági státuszt már betöltötte a másik férfi.  Az új szabályozás értelmében, amíg apasági per van folyamatban, addig a másik férfi elismerő nyilatkozata nem lesz teljes hatályú, csak akkor válik azzá, ha a per a kereset elutasításával fejeződik be.

Egyszerűbb lesz tisztázni, hogy nem apa a férj, aki már csak papíron férj. A törvény bevezetett egy új, egyszerűsített nemperes eljárást azokra az esetekre, amikor nincs vita abban a kérdésben, hogy nem az anyakönyvbe bevezetett, vélelmezett apa, vagyis a férj a tényleges apa. Az eljárás az anya, a férj és a valódi apa közös kérelmére indul. Feltétele, hogy az anya és a férj életközössége legalább háromszáz napja megszűnt, és az igazi apa apai elismerő nyilatkozatot kíván tenni. Ugyanabban az eljárásban dönthető meg a férj apaságának vélelme, és teheti meg az apasági nyilatkozatot a másik férfi.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. április 28. 08:14
Bizony, sima rutinvizsgalat mar
Akitlosz
2014. április 28. 08:14
"Több olyan esettel találkoztunk, hogy a gyerek már egészen nagy, akár tíz év körüli volt, amikor kiderült, hogy a bejegyzett apa nem az igazi apa," Az apa személye egyszerű és nem drága DNS vizsgálattal mindjárt a gyermek születésének napján megállapítható lenne. S nem kellene pereskedni sem. De valamiért nagyon nem érdeke a társadalomnak, az államnak, hogy az apa személye mindig egészen bizonyos legyen. Vélelmezett apa a XXI. században? Minek fejlődik a tudomány, ha nem élünk vele? Miért vélelmezés kérdése, hogy ki az apa, amikor ez gyorsan és egyszerűen megállapítható? Ennyit nem ér meg a bizonyosság? Rögtön a szülés után meg lehetne mondani, hogy a megjelent apa-e az apa tényleg, vagy sem. Akkor nem fordulna elő többet soha, mint a cikkben, hogy tíz évig neveli valaki sajátjaként más gyerekét. --- A kérdező meg abból a téveszméből indul ki, hogy az elvált szülőknél az anya neveli a gyermeket az apa meg "tartja a kapcsolatot". Ez bizony lehet fordítva is. Csak attól, hogy valaki hímnemű még nem alkalmatlanabb szülő, már ha nem csecsemő a gyermek még, de akkor még ritkán válnak.
Csigorin
2014. április 28. 08:13
Ja, ez mondjuk tenyleg nonszensz volt, hogy a csjt lenyegeben ugy tekinti hogy amig a valast ki nem mondjak addig turbekolo gerlepar, es apasagi velelem, amint elvaltak onnantol viszlat. Az elet nem ugy mukodik, egy hazassag eloszor megromlik, azutan jon a valas, es sokesetben mire kimondjak addigra mar regesreg kulonelnek a felek, urambocsa massal.
Karcolt
2014. április 28. 08:13
Meglepően életszerű törvénycsomag.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!