Lázár János temetője

2013. december 16. 07:48

Nem kívánjuk, hogy majdan, amikor eljön az ideje, szegény Lázár Boldizsárnak legatyásodva, mezítláb, lyukas nadrágban, kérges kezekkel magának kelljen megásnia édesapja sírját.

2013. december 16. 07:48
Markó Beáta
Amerikai Népszava

A magyar parlament, vagyis a Fidesz gombnyomó gépezete megszavazta az úgynevezett »szociális temetést« a héten, miszerint azok a szegények, akik nem tudják kifizetni elhunyt hozzátartozójuk temetését, maguk kaparhatják el szeretteiket. Saját kezükkel. Mindezt 2013-ban! A Fidesz-kormány kegyelméből. A helyet is kijelölték: a csepeli temető egy elkerített zugában, amely majd holtában is megbélyegzi az ott nyugvó embereket. A magyar embereket. Nem szeretnénk belebonyolódni a részletekbe, milyen érzés lehet egy frissen gyászoló hozzátartozónak, aki épp elvesztette az édesapját, a feleségét, a testvérét, vagy bárkijét, akinek a fájdalmon túl még magának kell elvégeznie a halott mosdatását, öltöztetését, a sírásást és az egyéb, pszichikailag amúgy is igencsak megterhelő, valamint szakértelmet igénylő munkákat.

A magyar társadalom a tőle megszokott hallgatással és belenyugvással fogadta ezt is. Nem tiltakozott: ahogy könnyedén odaadta a kormánynak tíz éves nyugdíj-megtakarítását, ahogy csendben elfogadta a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjak vagy a segélyek éhenhalás szintjére csökkentését. Ahogy szó nélkül tűri az emberellenes és értelmetlen közmunkát, és az ahhoz kapcsolódó megaláztatásokat. Hasonló mély hallgatásba burkolóztak az ellenzéki pártok is, amelyek állítólag a jelenlegi rezsim megbuktatásán fáradoznak. Nem csaptak világra szóló botrányt a »szociális temetés« törvénye ellen, nem zengett a parlament, a tévé, a rádió, az utca a tiltakozásuktól. Érthető, hiszen minden energiájukat leköti az összefogás, az pedig csendes munka, lássuk be.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. december 16. 11:05
Kritizálni lehet; sőt, lehet akár erős szavakat is használni; de tisztességes ember nem céloz másnak a halálára, pláne nem keveri ebbe bele annak nem közszereplő gyermekét is.
narmer
2013. december 16. 10:23
Szerzőkém, te ostoba p..a. Azelőtt te kötötted fel a nagyanyád állát, te mosdattad meg, és te, meg a testvéreid ásták ki a a sírt, mert falun nem volt sírásó.Akkor meg miről beszélsz kicsiny hülyém?
Secnir
2013. december 16. 09:32
boldikának nem kell aggódnia, ha apuci maradt volna ott a közútiban, akkor a svejci bankszámla kamataiból fedezte volna apuci temetésének költségeit. azt hiszem még belefért volna annyi, hogy a Benedek pápa önként ment volna el misét tartani...
bsandor
2013. december 16. 09:02
te hülyébb vagy mint én,az nem semmi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!