A tankönyvpiac és a mérnökök is a NER részei lesznek

2013. december 18. 12:40

Az okok (mint általában): a 14 milliárdos piac újraosztása és a Fidesz közeli haverok helyzetbe hozása.

2013. december 18. 12:40
Kate Beckett
Ténytár

Az Átlátszó leközölt egy olyan előterjesztést, amiből az derült ki, hogy az államosítást csak és kizárólag minisztériumokkal egyeztették. (Az érintettekkel való egyeztetés mondjuk soha nem volt az Orbán-kormány erőssége, az érdekegyeztetés rendszerét pedig saját kezűleg végezték ki.) Ami érdekes, hogy még ebben a körben is felmerültek aggályok a tervezett államosítással kapcsolatban: a Közigazgatási és Igazságügyi tárca a kártérítési igényekből fakadó kockázatokra, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a terv 10 milliárdos költségére, illetve ennek az előteremtésének a nehézségeire figyelmeztetett. Mindhiába.

Az már csak hab a tortán, hogy ismét sikerült egy olyan jogszabályt megalkotni, ami nem fogalmaz pontosan. A tankönyvellátási folyamatba ugyanis beletartozik a kiadás, a terjesztés (ez a terület már idén az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft., Kello kezébe került), illetve maga a gyártás is. Utóbbival kapcsolatban a legnagyobb a homály a vasárnap benyújtott tervezet alapján, magában a szövegben ugyanis nincs utalás arra, hogy az állam a jövőben átvenné a nyomdaipari munkát is.

A szakemberek sok kérdésben csak találgatnak, de abban már most mindenki egyetért, hogy az új törvény egy tucatnyi magántulajdonban lévő kiadót, illetve akár nyomdát is csődbe sodorhat.(...)

EU-s pénzből ezentúl csak az állami tervezőirodák tervezhetnek iskolát, kórházat, és mindent, ami az államé.

A Mérnöki Kamara szerint, mivel ma Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan beruházás, amiben nincs Uniós pénz, ezzel a döntéssel gyakorlatilag halálra ítélik a szakmát. Lázár János (aki egyébként az NFÜ élén az EU-s pénzek elosztása fölött is diszponál) viszont biztos abban, hogy az államosítás után megszűnik majd a korrupció a rendszerben, mivel szerinte az állami mérnök nem lesz korrupt. Sőt általában az a cél EU-s pénzek elköltése körül, hogy amit csak lehet, az állam végezzen el.Láttunk már példát arra, hogy mi lesz akkor, ha az állam veszi át az irányítást (trafik, föld, tankönyvellátás, iskolák). Nem csoda tehát, ha nem osztjuk a kormányzat államosítással kapcsolatos elképzeléseit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2013. december 18. 15:35
Addig minden rendben volt, ameddig minden piacot a szoclibek birtokoltak? Mintha ezt a jajveszékelést nem hallottuk volna!
Kvasztics Fedor
2013. december 18. 14:05
"Az okok (mint általában): a 14 milliárdos piac újraosztása és a Fidesz közeli haverok helyzetbe hozása." Miért, még mindig Kuncze feleségének kéne helyzetben lennie?
geraz51
2013. december 18. 13:05
De kurva sok naverja van a Fidesznek,ennyivel már választást lehet nyerni.
egysegelem
2013. december 18. 13:05
Lenyegeben a Fidesz kormanyzas nem szol masrol, mint piacok lenyulasa es haverok kezebe juttatasa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!