Megront, elcsúfít

2013. november 21. 13:14

A NAV mindenesetre gyorsan megtette az első lépést volt dolgozója ellen. Kirúgni nem tudta, hát hirtelen felindulásból jól feljelentette „rágalmazó kijelentései” miatt.

2013. november 21. 13:14
Sándor Zsuzsa
JogÁsz blog

„A NAV volt adóellenőre egyébként a magyar népesség szerény 30 %-ához tartozik. A Transparency International (TI) ugyanis a 2012-ben és 2013-ban végzett felmérésében kimutatta, hogy Magyarországon az emberek 70%-a nem jelentené a hatóságoknak, ha korrupciót észlelne, ami nemzetközi összehasonlításban is megdöbbentően rossz arány. Az okok közül nem is tudom, melyik ijesztőbb: a közömbösség, vagy a félelem. A baj az, hogy mindkettő tapasztalatokon alapul.

Pedig volt is, van is nekünk nagyon hangzatos törvényünk a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről. A gond csak az, hogy ez a törvény írott malaszt marad, mert valójában a közérdekű bejelentőt nem tudja (vagy tán nem is akarja?) megvédeni.

A most októberben elfogadott új törvény olyannyira meggyőző, hogy a TI, a már említett jogvédő szervezet arra kérte a köztársasági elnököt: ne írja alá az új törvényt. Szerintük ugyanis az új jogszabály »nem segíti a korrupció felszámolását, és nem védi kellően azt, aki korrupciót észlel és bejelent«.

Mi is valójában a »közérdekű« bejelentés? Az a bejelentés, amelyik olyan körülményre hívja fel az illetékes hatóság figyelmét, amelynek orvoslása, vagy megszüntetése a közösség, vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A törvény kimondja, hogy a közérdekű bejelentőt nem érheti hátrány a közérdekű bejelentés megtétele miatt. Kivéve akkor, ha nyilvánvalóvá vált, hogy rosszhiszeműen közölt valótlan információkat és ezáltal felmerül bűncselekmény, vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja, illetve, ha valószínűsíthető, hogy másnak jogellenesen kárt, vagy más jogsérelmet okozott. 

Nekem már itt kezdődnek a gondjaim. Mikor lesz »nyilvánvaló« a bejelentő rosszhiszeműsége? Kinek a számára lesz nyilvánvaló? Ki dönthet arról, hogy fennáll bűncselekmény, vagy szabálysértés gyanúja? Csak nem az a szerv, amelyikhez a közérdekű bejelentést eljuttatták?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. január 14. 14:32
A birodalom visszavág...
Öreg
2016. január 14. 14:32
A TI arról nnem ír, hogy a feljelentések milyen aránya volt alaptalan! Az alaptalan vádaskodást is keményen büntetni kellene!
trespass
2016. január 14. 14:31
Följelentést is tett, csak mondom... " társadalom érdeke a NAV megbízhatóságának védelme " Nem! A társadalom érdeke, hogy a nav tisztességes legyen. Ha viszont gyanúba kerül, akkor tisztázza magát hitelt érdemlően, vagy csukják be a disznókat. A felháborodás és viszont feljelentés nem bizonyíték a bűntelenségre.
balbako_
2014. január 12. 17:55
Ha tudja bizonyítani állítását, akkor nem rágalmaz, feljelent, ha nem akkor bukta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!