A víz az úr

2013. október 09. 08:21

Lehet, úgy, hogy a közszolgáltatás ne a profit világa legyen. De attól még pénz kell hozzá.

2013. október 09. 08:21
A szerk.
NOL

„Olyan világeseménynek ad helyet a napokban Budapest, amelyhez köze is van. A vízről tartott konferencia olyan kérdéseket feszeget, amelyekkel Magyarországnak is szembe kell néznie – és válaszokat kell adnia rájuk. Az édesvízkészletek fogyatkozása ugyan ma még nem nehezen átélhető tapasztalat nálunk, de semmiképpen sem olyan, amire legyintenünk kellene.

A víz stratégiai jelentősége felértékelődik, ezért nem csoda, hogy államok és cégek harcolnak érte. A magyar állam most azt mondja, hogy a víz és a vízszolgáltatás legyen a közé, ki kell onnan szorítani a magántulajdonosokat. Ez egy lehetséges és méltányolható álláspont, de még nem ad választ az igazi kérdésre: hogyan tud biztosítani a közszámára hosszú távon elégséges és egészséges ivóvizet, valamint színvonalas, biztonságos víz- és (nem mellékesen) csatornaszolgáltatást?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. október 09. 12:22
http://www.origo.hu/idojaras/20120809-nem-viznagyhatalom-magyarorszag-negy-tevhit-az-ivovizrol-esoviz-aradas-szarazsag.html
Obulus
2013. október 09. 12:20
A Magyarországon található víz mindössze 5%-a hazai eredetű.
Secnir
2013. október 09. 09:50
még a vízhez két adalék: 1. http://hvg.hu/itthon/20130103_arzenes_ivoviz_kormany_honvedseg 2. 2011-ben a kormány megszüntette a vízügyi szakemberek képzését az országban.
Secnir
2013. október 09. 09:44
" de még nem ad választ az igazi kérdésre: hogyan tud biztosítani a közszámára hosszú távon elégséges és egészséges ivóvizet, valamint színvonalas, biztonságos víz- és (nem mellékesen) csatornaszolgáltatást?” " a kérdés jó. amíg a magáncégek szolgáltatták a vizet... ...itt álljunk meg egy pillanatra, mielőtt folytatom. Tudomásom szerint az összes víz- és csatornaszolgáltató cég egy-egy kft volt, az adott önkormányzatok saját kft-je. ahol pedig a külföldi tőke is beszállt, hasznot remélve fejlesztésért cserébe (lásd pécs), ott pedig az önkormányzatoknak 50% +1 részvénye volt a cégben. tehát azt állítani, hogy "magánkézben voltak a szolgáltatók", erős túlzás. szóval. amíg "magánkézban" voltak a szolgáltatók, addig az állam tudta kontrollálni a szolgáltatókat, mind minőség mind fejlesztés terén. jogi eszközei voltak. most, hogy az államé lesz, kérdés, hogy ki felügyeli (az állam saját magát? ne vicceljünk kérem!), illetve ismerve az állami bürökráciát, hogyan fog megvalósulni bármilyen fejlesztés vagy minőségbiztosítás? ne menjünk messzire: szigetcsép, szigetbecse, szigetszentmárton - csepel sziget. lajotskocsival adják a vizet, mivel magas az arzéntartalma. XXI. század, HELLÓ! hogy fogja fejleszteni az állam, amikor az alapszintű feladatait sem tudja ellátni? http://vastagbor.blog.hu/2012/10/16/300_telepules_lajtos_kocsit_kap_karacsonyra ÁNTSZ: https://www.antsz.hu/data/cms43140/derogacios_telepulesek_As_B_F_adatok_2012_III_NE.pdf?query=arz%C3%A9n
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!