Verespatak nem eladó!

2013. szeptember 02. 11:33

Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az unokáinkra hagyott világ állapota, az tiltakozik. Nem is értjük pontosan, hol nyaral ilyenkor a Békemenet.

2013. szeptember 02. 11:33
Csiba Katalin
Csiba Katalin blogja

Azért demonstráltunk Románia Magyarországi Nagykövetsége előtt vasárnap, mert a román kormány a parlament elé kíván nyújtani egy törvénytervezetet, ami veszélyezteti a Tisza élővilágát, ami tönkreteszi a helyiek életét. Megkérünk minden tudóst, politikust, újságírót, és minden állampolgárt, hogy vigye hírét Verespataknak, szólaljon meg, és figyeljünk oda a romániai parlament képviselőinek szavazatára.

Nem vagyunk egyedül. 25 romániai és 21 európai városban tüntetünk egyszerre.

Velünk együtt tüntet: Verespatak, Bukarest, Gyulafehérvár, Temesvár, Jászvásár, Kolozsvár Brassó, Galac, Arad, Déva, Konstanca, Marosvásárhely, Nagyszeben, Piatra-Neamt, Beszterce, Nagybánya, Gyergyószentmiklós, Sepsiszentgyörgy, Pitest, Barlad  Szatmárnémeti, Krajova, Dorohoi, Nagyvárad, Plojest, Budapest, Párizs, Brüsszel, Bécs, Berlin, London, Róma, Prága, Liszabon, Oszló, Koppenhága, Madrid, Luxemburg, Washington, Maastricht, Amszterdam, München, Bonn, Aarhus, Genova, Varsó, Helsinki.

A verespataki aranybánya nem környezetvédelmi kérdés. A verespataki aranybánya nem gazdasági kérdés. A verespataki aranybánya nem diplomáciai kérdés. A verespataki bánya az emberi tisztességről szól. Arról szól hogy ki lehet e rabolni egy régiót. Arról szól hogy lehet e azt hazudni magánérdekre, hogy közérdek. Arról szól hogy rá lehet e kényszeríteni embereket az otthonaik elhagyására.

Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az unokáinkra hagyott világ állapota, az tiltakozik. Nem is értjük pontosan, hol nyaral ilyenkor a Békemenet.

A Rosia Montana Gold Corporation-höz hasonló vállalatok nem csak az erdélyi és romániai lakosok problémája. Ezek a cégek európa szerte a nyakunkon ülnek. Megvásárolható és felelőtlen kormányokat keresnek. Velük együtt teszik tönkre a kis és közepes vállalkozókat. Elpusztítják a természeti örökségünket és a kulturális hagyatékunkat.

Ha minden úgy megy, ahogy a Rosia Montana laptopján megírt törvényszöveg lehetővé tenné, akkor Verespatakon 4 hegy, 3 falu és 2000 ember tűnik el. 4 hegy 3 falu és 2000 ember!

Ahogyan a Tisza, a cián sem áll meg a határnál. Ha megvalósul a terv, az önök feje felett ezer méterrel 360 hektáros zagytóban lötyög majd a nehézfém és ciánszármazék. Azt mondják önöknek, ez a technológia biztonságos. Azt mondják, önöknek, nem lehet semmi baj. Csakhogy ez nem igaz. Tudják önök, hogy a megvásárolt média szerint fukusima előtt melyik volt a legbiztonságosabb atomerőmű? Hát Fukusima. Tudják e önök, hogy melyik cég a harmadik legnagyobb megrendelő a román médiában? A Rosia Montana Gold Corporation.

Az Európai Parlament a cianidos technológia teljes betiltását kezdeményezte. Van lehetőség megálljt parancsolni! Mi, magyarok, románok, szerbek pontosan tudjuk mennyire biztonságos ez a módszer. Ha az a zagytó egyszer mégiscsak megindul, mi lesz? Mi emlékszünk rá és nem kérünk belőle. A gátszakadás után a Tisza mentén csak egyetlen érdekelt tudja majd mosni kezeit: A Rosia Montana, a nyeretlen kétéves. Olyan vállalat mentesül a törvényjavaslat szerint a törvényi előírások alól, amelyik még soha nem nyitott bányát, soha nem kezelt ciános zagytavat.

Azért vagyunk itt, mert nem akarunk pár év múlva a ciános Tiszában újra haltetemeket látni. Azért vagyunk itt, mert nem engedhetjük, hogy egy közösség történetét, halottait, egyházait, életlehetőségét egy törvényi tollvonással semmivé tegyék. A közösség múltja nem eladó! Az emberek szülőföldje nem eladó! A Tisza vize nem eladó! Verespatak nem eladó!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. szeptember 02. 15:50
""Nem zárta ki a népszavazás kiírásának lehetőségét Traian Basescu az erdélyi Verespatakon tervezett aranybánya megnyitása ügyében – nyilatkozta maga a román államfő hétfőn egy interjúban, amelyben azt is leszögezte, hogy a bányaipar támogatója marad. Az államfő az adevarul.ro portálnak adott interjúban bírálta Victor Ponta miniszterelnököt amiatt, hogy a román kormány nem vállalta magára a döntést a verespataki aranykitermelés ügyében, hanem a parlamentre hárította. Basescu szerint „gyávaságról” tett bizonyságot a kabinet. Leszögezte: ő továbbra is a bányaipar híve marad, de ezt a beruházást csak úgy lehet megvalósítani, ha a társadalom is akarja. Ezért párbeszédet kell kezdeményezni – mondta –, és ha a kormánynak nem sikerül elfogadtatnia a beruházást, akkor népszavazást írhat ki, s a voksolást a jövő évi európai parlamenti választással egy időben bonyolíthatnák le."" Csak az a kérdés, kik vesznek részt a népszavazáson??? Csak Verespatak lakossága Népesség 1369 fő (2002)[1] Erdély lakossága Románia lakossága Nagyrománia lakossága????
Claypool
2013. szeptember 02. 15:42
Nyugdíjas tanár úr bizonyára tud mondani erre választ.
ördöngös pepecselés
2013. szeptember 02. 12:34
kár volt a békemenetet idekeverni dehát Katinkának fontos a lompos pecsenyéje. Ezt leszámítva igaza van.
bini
2013. szeptember 02. 12:06
A ciános technológia betiltását anno Áder János előterjesztésére fogadta el az unio. Gondolom, hogy az EB-nek az ET-nek kell lépni igen határozottan az ügyben. Az, hogy a Román kormány most a jó fíu és Ponta megtehett mindent mióta az IMF-el összeborult újfennt, s tudjuk, ha Brüsszel nem akar valamiről tudomást venni akkor nem vesz, ahogy a székelyföldi autonomia kezdeményezést is elutasította még napirendre sem vette. Ezt romániában az ott élőknek kell elsősorban napirenden tartani és már évekkel ezelött nem csak kampányszerüen, hanem az első pillanattól kezdve folyamatosan napirenden tartani, s nemcsak a magyaroknak, hanem a románoknak is. Addig mig a román társadalom egy kisebbség hözöngését látja az ügy mögött addig nincs eredmény. Tisztelt Csiba kisasszony mit tett azért eddig, hogy a honfitársait(románokat) meggyöze és hathatos támogatást szerezzen egy mozgalomhoz amit hovatartozás nélkül támogatnak. Mit tettek a román EP képviselök az ügyben, mert a Magyarországi képviselök tették a dolgukat és érték el a tilalmat általánosan a ciános technológia területén. Nem kellene a Békemenetet összetéveszteni, mert sem a céljaiban, sem ideológiájában nem osztozik Önnel ami az eddigi írásaiból kiderült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!