Médiaklíma

2013. augusztus 11. 17:42

Olyan hírek válnak a túltálalttá, amelyekről üvölt a politikai megrendelés, mint a Hagyó-nyomozás kiszivárogtatásairól, a műfajt megcsúfoló interjúiról.

2013. augusztus 11. 17:42
Tamás Ervin
NOL

„Van hírsorrend, csak éppen hogy nem a fontosságot tartja szem előtt, s arra biztat, hogy téged se a lényeg érdekeljen. Van kerekasztal is, de azonos véleményű emberekkel, akik már az utánuk szólóval is egyetértenek, nem beszélve moderátorukról, akivel együtt magas fordulatszámon csepülik a közös ellenséget. Igaz, kisebb átmérőjű asztalnál szót kap az egyharmad is – és ugyanezt teszi. Ki-ki amaga világát hergeli. Mert ma már nem csupán azért alakulnak ki ezek a véleménygettók, mert az adott csatorna ki se akar kirúgni a hámból, hanem azért, mert a nyílt, érdemi vitától elszoktak a delikvensek, jobb párhuzamosan fecsegni, szóba sem állni egymással. És ami még ennél is rosszabb: a nézői-hallgatói bázis ezt, a kibeszélőshow-t várja tőlük. Betelefonálók féktelen haragjának teszi ki magát az a szerkesztő, aki mást is akar a nézőjével vagy a hallgatójával közölni, mint amivel az is egyetért. Berendezkedtünk az árkokban, ki-ki a magáéban.

Ebben a klímában fokozatosan, de egyre sebesebben fogyott el a szakmai szolidaritás, és hiába is próbálnak médiaemberek általános etikai normákat ácsolni, abból sem lesz stabil szerkezet. Gyakorta tiltanak ki újságírókat, orgánumokat különböző tájékoztatókról, a meghívottak pedig ilyenkor inkább kihúzzák magukat, hogy ott lehetnek, mintsem az elzavartakkal együtt távoznának. Olyan hírek válnak a túltálalttá, amelyekről üvölt a reklám vagy a politikai megrendelés, mint a Hagyó-nyomozás szünet nélküli kiszivárogtatásairól, a műfajt megcsúfoló interjúiról. Klikkek, érdekkörök használják holmi távíróként a médiumokat, a bennfentesek szórakoztató találós kérdése, hogy ki miképpen és kinek küld selyemzsinórt. A tényleges oknyomozás viszont továbbra is nehéz és hálátlan feladat, ráadásul a rengeteg munkával készült anyagokra a legritkább esetben »repül rá« az a szerv, amelyiknek ez volna a feladata, ezért a leleplezés előbb-utóbb elsikkad, művi történet megszakítás áldozata lesz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2013. augusztus 25. 21:37
"no de, többes számozásod jutalma: mazsola & tádé a faxom a te szádé" Lesz belőle szafaládé! Prutty!
Text adósság
2013. augusztus 25. 21:31
Az ÁVH-tok sokkal jobban vezette a MTV-t még a rádióhullámok is jobban hullámoztak. 1 sec alatt 600.000 Km-t tettek meg, de amióta a Fidesz van jó ha 250.000 km tesznek meg 1 sec alatt. Minden az eltunyulás felé vette az útját a Fidesz alatt, szerintem még egy év és a rádióhullámok is kimennek külföldre és nem jönnek vissza. Amíg ti voltatok az összes rádió hullám idejött főleg a Szabadájropa, Amerika hangja, meg az BBC, pedig még zavartátok is őket el, a rohadt, kibaszott imperialistákat. Prutty!
Text adósság
2013. augusztus 25. 21:30
Teller klima = NOL klima Tamás Ervin = Média Klimax Prutty!
Kohn Zervatív
2013. augusztus 17. 12:24
Zakar Toli bátyád üdvözöl, zizzent prutty.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!