Kivezetni a devizahiteleket

2013. augusztus 14. 16:19

Állami beavatkozás nélkül a devizahitelezés csak mintegy másfél évtized múlva szorulna ki a magyar pénzügyi rendszerből.

2013. augusztus 14. 16:19
Bartha Attila
VG

„Állami beavatkozás nélkül a devizahitelezés csak mintegy másfél évtized múlva szorulna ki a magyar pénzügyi rendszerből. A gazdaságpolitikai döntéshozók legújabb nyilatkozatai szerint a kormányzat nem a teljes devizahitelezést kívánja leállítani, a lakáscélú devizaalapú jelzáloghitelek mielőbbi kivezetésében viszont eltökélt. Feltéve, hogy erről a devizaadósokat képviselő civil szervezetekkel és a Bankszövetséggel egyaránt érdemben egyeztetnek, a reménybeli megállapodásnak két pillére lehet. Az egyik a szociális segítségnyújtás azoknak, akik mára kezelhetetlen nagyságrendű, 90 napon túl késedelmes tartozást halmoztak fel, netán kilakoltatás miatt már elveszítették lakásukat. Itt az állami mentőöv szerepe döntő, és ilyen segítségnyújtás a mai lakáscélú devizaadósok mintegy ötödét érintheti. A rendezés másik pillére viszont a törlesztőrészlet elszámolásának korrekciójára épülhet. Praktikusan a hitelfelvétel óta bekövetkezett árfolyam- és kamatváltozások költségei módosulhatnak utólag, mégpedig a hitelfelvevők számára kedvezően, a bankok számára viszont kedvezőtlenül. Eddig az ellentmondásos eredményű perek az árfolyamról szóltak, a Kúria tavaly év végi állásfoglalása viszont a hazai bankok egyoldalú szerződésmódosítási gyakorlatának másik fontos paraméterét, az ügyfélkamatok emelését is kérdésessé teheti. A probléma súlyos, a helyzet viszont jogilag nem feltétlenül egyértelmű – ez valamennyi szereplő kompromisszumkészségét növelheti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. augusztus 14. 17:54
Én imádom azt, amikor az állampolgár rossz döntései az én hátamon csattannak! Ugyanis: Az állampolgár nem veszi figyelembe a növekedés "alaptörvényét" : Irgalmatlanul sok munka, lassú , de biztos fejlődés! Aki elhitte, hogy örökre árfolyamnyereséget realizál a deviza alapú hitelen, az bolond! Ja, hogy egyesek tudják, meddig ér a takaró, azokra ne tessék terhelni azok hosszú takaróját, akik elhiszik, hogy a Coca-colától és a tucc-tucctól jön el a Kánaán! Munka és munka! Ez az alapja az emberi életnek! E nélkül kiszolgáltatott cinkos lesz!
balint60
2013. augusztus 14. 16:56
Amennyiben megvalósult volna Varga Mihály 2010. tavaszi állítása, mely szerint a minősített többséggel rendelkező új kormány hiteles, kiszámítható, bizalmat élvező gazdaságpolitikája önmagában 4-500 milliárddal csökkenti az államadósságot, akkor az árfolyam sem szállt volna el és nem lenne szükség "megmentésre". Ám nincsen ingyen ebéd: az unortodoxia árát a devizahitelesek duplám fizetik.
kjkj945
2013. augusztus 14. 16:47
""Kivezetni a devizahiteleket"" A lakásukból városukból megyéjükből országból. Ja a többit is aki nem vett fel devizahitelt!!!!
Berecskereki
2013. augusztus 14. 16:34
A devizahitelezés és a devizaalapú hitelezés két különböző téma. A devizahitelezés megszüntetése káros lenne, hiszen az exportáló cégeket sújtaná akiknek devizában is van bevétele. Való igaz, hogy a devizaalapú hitelek kifutása 10-15 év között van. Három lehetőség van. Hagyni úgy ahogy van. Ez káros lenne a bankok szempontjából, az ügyfeleik szempontjából és a gazdaság szempontjából is. A második az euró mielőbbi bevezetése. Ennek jelenleg nincs reális esélye. Marad a harmadik a terhek, veszteség megosztása. Szerintem első körben a bankok és az ügyfeleik között kellene végrehajtani, majd az ügyfeleknek az állam besegítene rászorultsági, szociális alapon. Ezt megelőzőleg azonban mielőbb be kellene vezetni a magáncsőd eljárást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!