Mi a büdös ég haragja ez a gigantofontméret-mánia???

2013. június 05. 09:08

Én már a 444-nél sem értettem ezt, de hát gondoltam az az oldal direkt rondára lett csinálva. De most megújult az origo is, ugyanezzel az olvashatatlanul nagy mérettel, és egyszerűen nem értem.

2013. június 05. 09:08
Kopiás Attila Steve
KA_Steve tumblr

„Továbbra is nemtumblizó üzemmódban vagyok, de most már nem álltam meg, hogy ne szólaljak meg, pláne, hogy jelenleg napi 24 órában web usabilityvel foglalkozom (igen, az egy kényelmetlen szint, amikor a melóval álmodsz, de ez mellékvágány), meg eleve 10+ éve webfejlesztek, használhatóságra és akadálymentesítésre specializálódva. 

Hát mi a büdös ég haragja ez a gigantofontméret-mánia???

Én már a 444-nél sem értettem ezt, de hát gondoltam az az oldal direkt rondára lett csinálva, ezek ilyen troll gyerekek, hát belefér, hogy használhatatlan a betűméret is. De most megújult az origo is, ugyanezzel az olvashatatlanul nagy mérettel, és egyszerűen nem értem. 

Csináltam pár screenshotot, szemléltetendő mire gondolok. Direkt kis ablakmérettel dolgoztam, hogy elférjenek itt a képek, meg látható legyen a tálca és a fejléc is.

Amúgy 1920-as felbontáson használom a monitoromat, azért ekkorán, mert nagyobbat nem tud a videókártyám. 

Namost (zölddel jelölve) a Windows, a Chrome, a Google és a Facebook mind ~egyetértenek egymással abban, hogy másodlagos cimkéknek 10-12px, folyószövegnek 11-13px, címsornak/kiemelésnek 13-16px teljesen megfelel. Namármost akkor az én gépem bizony úgy is lesz beállítva, hogy ezt kényelmesen lássam.

Ezek után becseszni nekem (bordóval jelölve) a 16-21px-es folyószöveget és 60px-es címsort, nem csak kibaszás velem, de érthetetlen is. 

Mi a franc volt a feltételezés? Hogy a Microsoft, a Google és a Facebook  (plusz CNN, BBC stb stb) hülyék, nem értenek ők ehhez, és mi jobban tudjuk? Vagy hogy a user ugyan nyilván ahhoz kalibrálta a gépét, hogy a top kontenteknek megfelelő legyen, de majd mi ezt most jól felülírjuk, mert mi jobban tudjuk,mint ő? 

Egyébként gondolom egy elkúrt ipad/mobil optimalizálási folyamat, meg a google-ös képen alul látható »16 Pixels: For Body Copy. Anything Less Is A Costly Mistake« divathülyeség az oka. 

De könyörgöm, hagyjátok ezt abba!

 -  Ha mobilra/tabletre akartok optimalizálni, az remek (ezeken fizikailag kisebbnek jelenik meg minden), akkor tessék media-querykkel bizonyos méret alatt növelni a font méretet, ehhez nem kell minden felhasználónak nagy méretet mutatni. És pláne nem kell direkt nagyobb fontméretet kitolni ha azt érzitek, hogy nagy a felbontás. (Jegyzem meg a 444.hu androidos mobilon is szétesik, egyszerűen szélesebb, mint az álló képernyő, és iPaden is, ott ugyanis pl a buszvezetős cím pl nem fér el a képen a nagy fontméret miatt és kitakarja a fölötte lévő cikket. Oh, the irony.)

 - Gyengénlátókra ne így akarjatok optimalizálni (bár ha ez volt a szándék, azt önmagában nagyon értékelem). Akinek szüksége van rá, az olyan képernyőmérettel, olyan felbontással és olyan böngészőzoommal fog eleve netezni, hogy a Google/Facebook stb is jól olvasgató legyen, azaz számukra is indokolatlanul nagyítjátok tovább a betűket.

 - Mindenki mással viszont teljesen ok nélkül kicsesztek. Számomra pl egyszerűen olvashatatlan ez a font méret, a szemem nem tud kényelmesen vízszintesen haladni egy soron, állandóan függőlegesen is ugrálnia kell ahhoz, hogy az egész sort fel tudja fogni az agyam, fene mód fárasztó. Arról nem is beszélve, hogy elvileg azért van ekkora felbontásom és képernyőm, hogy minél több tartalom jelenjen meg egyszerre, tök indokolatlan, hogy két lead sem fér el teljes képernyőn. Persze én személy szerint megoldom, beraktam egy bookmarkletet a bookmark baromba, ami egy kattintással 70%-ra csökkenti az éppen nézett weblap méretét mindenestül, de hát nem lehet mindenki webfejlesztő.

Szóval pls, folyószöveg PC-n ne legyen nagyobb 14px-nél, title 30px-nél, subtitle 20px-nél.

Kösz.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2014. június 24. 15:52
Adalék a cikkíróhoz: http://objektivszcn.blog.hu/2010/04/14/az_lmp_es_a_szcientologia_kapcsolata
atila68
2013. július 02. 10:03
Eddig a 444.hu-t nem olvastam mert hányinger ahogy kinéz, ezentúl az origót sem fogom. Ennyi.
szintiboj
2013. június 07. 01:52
Ne olvasd b.meg ha zavar!
dávid
2013. június 06. 23:48
csak a prolik hiszik, h szolgalelkû másolás akotás, te barom. pl. the verge jól tolja ezt a fontkavirnyálós layoutot, az origo meg nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!