Matolcsy túloz

2013. május 17. 14:29

Egészségesnek azért mégis túlzás lenne a hazai növekedést nevezni.

2013. május 17. 14:29
Gyükeri Mercédesz
Világgazdaság Online

„Egészségesnek azért mégis túlzás lenne a hazai növekedést nevezni. A magánvállalkozások fejlődését – legyen szó kkv-król vagy nagyobb cégekről – a fogyasztás nem szűnő visszaesése, a magas adóteher fogja vissza, az exportőrök teljesítményét az európai gazdaság gyengélkedése befolyásolja negatívan. Az állam segítheti a fellendülést – és ebben a jegybank is aktív szerepet játszhat –, ám a Matolcsy által is emlegetett »fenntartható« növekedéshez ez nyilvánvalóan kevés.

Addig csak a statisztikák mutatnak majd szépen, az építőiparban pont úgy, mint a foglalkoztatás esetében. Ahogy a közmunkások szépítik ugyan a számokat, ám nem járulnak hozzá a háztartási fogyasztás növekedéséhez, úgy a méregdrága állami fejlesztések növelik ugyan az építőipar teljesítményét, ám nem fogják újra beindítani az évek óta pangó ingatlanpiacot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Toportyán zsóti
2013. május 18. 09:03
Széles Gabi beruházásait kicsit fel kéne gyorsítani mielőbb elérjük a jövendölt csodát...Így csak a csomagolás marad az azeri segget nyaldosó narancsmaffiózóknak...
GáborGábor
2013. május 18. 08:48
Sok buta jobber, lövésetek sincs az egészséges növekedésről... Annak tudását - mint a bölcsek kövét - a libsik hordozzák a kis tekervényes agyukban... Ennek ismérvei (2002-2010 után szabadon) az eladósodásból, hitelekből , fogyasztásból konjunktúra idején generált 1-2%-os növekedés... További ismérvek, deviza hitelek a lakosságnak, fogyasztási hitelek tv, fényképezőgép, telefonvasarlasra by Provident Zrt. Akinek a vezetői a batiz-daróczi kormányszóvivők, de leginkább jellemző mégis az állami esztelen eladósodás, túlköltekezés nyomán létrejövő lakossagi kereslet generálás, az ennek nyomán létrejövő 8-10%-os hiány, majd annak a terhei amit még a gyerekeink is fizetni fognak... Ez a balos/egészséges növekedési recept...
Berecskereki
2013. május 18. 07:50
Már megint hiányos idézetek a szemlézésben, mert hiányzik a bevezető, amely az értékelés szempontjából lényeges, bár Gyükeri Mercédesz is igyekszik ezt háttérbe szorítani. A hiányzó szöveg: „„Egészséges szerkezetű” magyar növekedésről beszélt tegnap egy fórumon Matolcsy György jegybankelnök, aki mellesleg a fenntartható jelzőt is használta a bővülés jellemzésére. Érvelésében nemzetgazdasági miniszterként sokat emlegetett fő célja, az államadósság elleni harc motívuma is felbukkant, mondván a bővülés „nem hitelből, nem eladósodásból, nem fenntarthatatlan makrogazdasági pályából” fakad.” Nos ez a lényeg, erre mondta Matolcsy, hogy egészséges, mert nem hitelből van a növekedés 2012. IV. negyedévhez viszonyítva. A szerző ezt az állítást azzal kísérli meg semlegesíteni, hogy az uniós források felhasználása van mögötte, ami lényegében igaz, de ezek a források már 2007 évtől rendelkezésre állnak és folyamatosan kerülnek lehívásra. 2009 miért nem lehetett nagyobb mértékű a lehívás? Amennyiben 2006 évtől a GDP növekedésből levonjuk a beruházásokra és fogyasztásra felvett hitelt – amely az eladósodáshoz vezetett – akkor már 2006 évtől mínuszban van a GDP és folyamatosan csökken. Ezt 2009 év mutatói pregnánsan bizonyítják, mivel ebben az évben a hitelfelvétel gyakorlatilag megszűnt. Összegezve; Kijelenthetjük, hogy 2006 évtől a növekedés forrása hitel. Szomorú, hogy egy gazdasági szaklap ilyen „csökkentett” tartalmú cikket tud megjelentetni.
Agricola
2013. május 17. 18:55
"Egészségesnek azért mégis túlzás lenne a hazai növekedést nevezni", de egészségtelennek nevezni még nagyobb túlzás lenne. Balliberális kormányaink, melyeknek felelős pozícióban hosszú ideig része volt Bajnai is, kereslet élénkítéssel próbálkoztak. Ez segítette a soron következő választások megnyerését. Úgy gondolták, némi pénzfröccsel beindul és jobban megy a motor. Kétségtelen, a kereslet megugrása papírforma szerint egy időre megnöveli a nemzeti jövedelmet. Ám ha a kereslet növekedését hitel finanszírozza, akkor ez egy halasztott ügylet lesz, hiszen később jön a fröccs böjtje. Ilyen hatása lehetett a lakosság és az önkormányzatok korábbi hatalmas mértékű svájci frank alapú hitelfelvételeinek és az államadósság hatalmas arányú növelésének. Pártunk és kormányunk a mértéktelenül bátran előrehozott fogyasztást, szimpátiával nézte, mert ez papírforma szerint növelte a GDP számszerű adatait és így egy ideig lehetett a Pannon Puma virgoncságára hivatkozva önmagukat fényezni. Ráadásul a hitelből fedezett, előre hozott fogyasztást nagyrészt svájci frank alapon finanszírozták. Noha józan ember nem gondolhatta komolyan, hogy a svájci frank árfolyama örökkön-örökké változatlan és kedvező marad, az illetékes elvtársak kis ujjukat sem mozdították, annak érdekében, hogy megvédjék a lakosságot a későbbi tragikus következményektől. A belső fogyasztást, a GDP növekedés egyik motorját, kikapcsolja a lakosság hatalmas eladósodottsága svájci frank alapú hitelben és az elképesztően szárnyaló svájci frank árfolyam miatt a lakosságnak a törlesztés növekvő gondjaival kell megküzdeni, ahelyett, hogy pillanatnyi fogyasztására költene. Manapság az ország a maastrichti hiánycélt teljesítve képes növekedést produkálni, míg korábban erre nem volt képes. Ez egészségesebb, mint a mérhetetlen eladósodásra épített korábbi növekedések, amelyek még 2009-ben egy 6,7 %-os GDP visszaesésbe torkolltak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!