Politikusok a kommentelők ellen – Ilyen ország pedig nincs CCCLXXV.

2013. április 10. 17:31

A Lázár balesetéről szóló hírhez érkező hozzászólások között biztosan voltak méltatlanok, de erre aligha a büntetőeljárás a megfelelő válasz.

2013. április 10. 17:31
Balogh Ákos Gergely
Mandiner

Újabb politikus száll hadba a kommentelőkkel: ezúttal Lázár János tett feljelentést a délmagyar.hu egyik híréhez érkezett hozzászólások miatt. A Cink szerint már hét hozzászólót hallgattak ki gyanúsítottként, de nem kizárt, hogy további embereket is meggyanúsítanak majd. Lázár emellett polgári pert is indított az ügyben, a Dél-Magyarország kiadóját egymillió forintos kártérítésért perli az oldalon megjelent hozzászólások miatt.

A Lázár balesetéről szóló hírhez érkező hozzászólások között biztosan voltak méltatlanok, de erre aligha a büntetőeljárás a megfelelő válasz. A kommentek leginkább egy szóbeli vitához hasonlítanak, és nem lehet – vagy ha lehet is, de biztosan nem érdemes – minden anyázás mellé rendőrt állítani. Márpedig most komoly nyomozás folyik az ügyben, komoly rendőrségi (és állampolgári) munkaórákat fordítanak e rendkívüli jelentőségű bűnügy felgöngyölítésére. Sokszor leírtuk már, a közszereplőknek sok (akár igazságtalan, bántó, méltatlan stb.) kritikát el kell viselniük, és régen rossz, ha rendőrségi úton próbálnak elégtételt venni vélt vagy valós sérelmeik miatt. A magunk részéről egyetértünk az Átlátszó javaslatával, hogy a rágalmazást és a becsületsértést törölni kéne a Btk.-ból.

A kiadó ellen indított polgári peres eljárás ugyanígy nagyon rossz megoldás. A komment nem szerkesztett tartalom, még ha egyes bíróságok valami érthetetlen oknál fogva hajlamosak is annak tekinteni. Ha az egyes médiumoknak szerkesztői felelősséget kell viselni a felhasználói hozzászólásokért, akkor előbb-utóbb teljesen vége lesz a kommentelési lehetőségnek Magyarországon. Biztos, hogy ez olyan jó lenne?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 171 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valattila1
2013. április 11. 08:06
Egy ilyen vélemény el nem tudom képzelni, miért sért bárkit is? Nyilvánvalóan ökör írta, egyszerűen negligálni kell. Saját magának árt vele, ha ezt felveszi. Egy névtelen senki vajon mit árthat? Plusz aki politikusnak áll, annak nemcsak a lézerblokkolót kell tudnia felszereltetni az autójára, vagy adott esetben pl. lobbipénzeket "kezelni", vagy a saját házig leaszfaltoztatni az utakat, hanem azt is, hogy az emberek nem 100%-a szimpatizál velük. És hülye meg mindenhol akad. Az viszont már más tészta, amikor egy párt pl. egy kampány során állít nyilvánvaló hazugságot a másikrol, és azt ki is plakátolja. Teljesen egyetértek BÁG-lyel: felesleges, sőt egyenesen kros a kommentek ilyen jellegű szűrése vagy az emiatti perek.
cutcopy
2013. április 11. 06:02
"Bezzeg mikor a fidesz hívek gyúrcsányt meg bajnait mocskoljáűk az természetes" Gyurcsányék nem kommenteket hanem komplett site-ot próbáltak megszüntetni.. Azon kívül őket lehetett is szidni, hiszen kiszivárgott amikor maguk is tisztában voltak vele hogy nem csináltak semmit, elkurták és hazudtak..
GeoCracker
2013. április 11. 02:57
Amugy meg jöhet a besugó-frász http://endresy.blogspot.hu/2013/04/internetes-kocsmapandurok.html
GeoCracker
2013. április 11. 02:57
http://propeller.hu/itthon/2669957-kommentelot-jelentett-fel-lazar-janos
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!