Letelepedési államkötvény

2013. február 11. 11:01

Éves 2 millió forintért nemcsak hogy megnyitjuk az ország, sőt Európa kapuit, hanem a hazai jóléti rendszerhez is hozzáférhetnek.

2013. február 11. 11:01
Zsiday Viktor
Zsiday.hu

Bárki idejöhet, aki kibérel egy lakást, megveszi az állampapírt, és onnantól itt lakhat, és ráadásul különböző szolgáltatásokat igénybe vehet. A probléma azonban az, hogy ebből alig származik bármi nyeresége Magyarországnak. Mivel jelenleg kb 5-6%-os hozamszinten tudunk/tudnánk kibocsátani állampapírt, míg erre a kötvényre minimum 2% hozamot fizet az állam, így ez éves hozamkülönbözetben - a piacihoz képest - aligha több, mint 3%. Mivel 250 000 euró 3%-a 7 500 euró, így valójában ennyiért, vagy még kevesebbért, tehát nagyjából éves 2 millió forintért árulunk letelepedési engedélyeket, amely gyakorlatilag semmi. A piaci finanszírozáshoz képesti kamatkülönbözetben ugyanis csak ennyit nyer az állam, vagy másik oldalról nézve ennyibe kerül a letelepülni vágyónak. A portfolio.hu vonatkozó cikke szerint »Amint az orosz lap emlékeztet rá, a magyar letelepedési engedéllyel további 25 schengeni tagországba félévente 90 napnyi szabad beutazás is járna, illetve Magyarországon az érintett személy jogosult lenne hozzáférni az egészségügyi ellátáshoz, továbbá az oktatáshoz, a foglalkoztatási és jóléti juttatásokhoz«.

Tehát éves 2 millió forintért nemcsak hogy megnyitjuk az ország, sőt Európa kapuit, hanem a hazai jóléti rendszerhez is hozzáférhetnek. Tekintve, hogy adókban és járulékokban nagyjából hasonló jogokért a magyar állampolgárok jelentős része is többet fizet, ez egyáltalán nem tűnik jó üzletnek a magyar állam számára, viszont elképesztően jó lehetőség a haznánkba települni vágyóknak. Az oktatás, egészségügyi rendszer, stb. kihasználásával pedig könnyen lehet, hogy a letelepülő több, mint éves 2 millió forintos szolgáltatást vesz igénybe, tehát ez a magyar államnak akár mínuszos üzlet is lehet! Egy biztos, a letelepülési államkötvény jelen formájában végtelenül alulárazott termék, érthetetlen, miért mérik ilyen olcsón...

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OHM
2013. február 11. 16:00
Hajrá magyarok, hajrá zsidesz! (ovi még a zsidó anyját is kiárusítaná, ha nem lenne ott a cigány faterja...)
gubenc
2013. február 11. 15:22
A letelepedési államkötvény vagy hasonló konstrukciók valóban más országokban is létezik (pl a szomszédos Ausztriában is). Máshol egy kicsit több pénzt szoktak kérni, vagy konkrét befektetést az ország gazdaságába (pl. az USA-ban megújúló energia cégekbe kell elég komoly összeget fektetni ahhoz, hogy zöld kártyát kapj soron kívül). Ilyen feltétel nálunk is lehetne. Mi viszont el vagyunk adósodva, és csak nagyon magas kamatra tudunk állakötvényt eladni. Emiatt az államnak a kövtény jól jön, emellett elvileg az sem kizárható, hogy a betelepült illető itt valóban vállalkozásba kezd és valós tevékenységet folytat (pl. nyit egy kínai éttermet). Kockázatok is adódnak persze, a maffiózók és egyéb bűnözők betelepedése miatt. Ha jobb állapotban lenne a gazdaság nem kellene ennyire prostituálni magunkat, és nem kellene ez a letelepedési dolog. Az Orbán kormány iparosítani akarja az országot, ami önmagában helyes elképzelés. Viszont kitalálták ezt a gazdasági szabadsághart nevű izét az EU ellen, és ezzel sikerült elég nagy részben elriasztani azokat, akik a legfőbb potenciális befektetők lennének. Talán mem kellett volna. Talán nem kell részeletesebben magyarázni, hogy egy cég nem szívesen fektet olyan országban be, ahol hónaponta vannak új adók. Most mehetünk Kínába, Oroszorszhágba, meg Azerbajzsánba koldulni. És az EU helyett nekik nyalunk, ez lett a nagy szabadsághart eredménye. A letelepedési államkötvényt kifejezetten a Kínaikak kérték.
kjkj945
2013. február 11. 14:00
Ciprus és a kinai, aki szabadon kószálhaz az ejuban http://inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-544828 Ahhoz, hogy állandó ciprusi letelepedési engedélyhez jusson az ember, az unión kívüli befektetőknek legalább 300 ezer eurós ingatlant kell vásárolniuk a szigeten.
racer
2013. február 11. 13:49
Kicsit demagóg ugyan a felvetés (minden tartalmi igazságával egyetemben), de azért hoznék néhány érvet mellette is: - a letelepedési kötvény kibocsátása gyakorlat máshol is a nagyvilágban, - nem a hozamnyereség az igazi előny az ország számára, hanem az esetleges mennyiség, amit nem instabil pénzpiaci forrásokból kell felvenni (bár szerintem nem lesz sajnos akkora volumen...), - sajnos demográfialilag leépülő ország vagyunk, ezért még mindig jobb tehetős és feltehetően képzett embereket beengedni (akik akár a szociális rendszereinket is használják), mint nincstelen menekülteket Afrikából, vagy Banladeshből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!