Adóztassák meg a nyugdíjakat!

2013. február 26. 08:34

Nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a jelenlegi életkilátások és a jelenlegi nyugdíjkorhatár esetén kizárólag a közösségi nyugdíjból a kor technológiája által nyújtható életminőséget biztosítani lehet.

2013. február 26. 08:34
Kincses Gyula
Kincses Gyula asztalfiókja

„Az élet utolsó szakaszában ugyanígy össze fog folyni a »munkával« és a »pihenéssel« töltött idő, amelyben egy, – a mai nyugdíj-korhatárhoz képest fokozatosan növekvő életkorig – »kötelező« a munkavégzés, pontosabban e nélkül nincs jogosultság öregségi ellátásra. A mostani merev nyugdíjkorhatár helyett lesz egy sáv, ahol a munkavégzés és a (csökkentett?) nyugdíj melletti munkavégzés úgy adó, mint foglalkoztatási szempontból is összefolyik, de a munkavégzés már nem kötelező. És végül lesz egy harmadik sáv – inkább egészség, mint életkor függően –, ahol a meghatározó jövedelemforma már a nyugdíj, illetve az öngondoskodási rendszerek. Ez a harmadik sáv bizonyosan valahol 70 év felett lesz. Ezek a határok összemosódnak és átalakulnak.

Valami ilyen modell felé evickélünk. A lényeg: nincs olyan forgatókönyv, amely szerint a jelenlegi életkilátások és a jelenlegi nyugdíjkorhatár esetén a kor technológiája által nyújtható életminőséget biztosítani lehet kizárólag a közösségi nyugdíjból. Az időskori életminőségnek része a (csökkentett) munkavégzés, mert ez – a többletjövedelem mellett – célt, tartalmat, közösségi kötődést biztosít, és természetesen része az egyéni előtakarékosság, az öngondoskodás is.

Ez a rendszer pénzügyileg csak a különböző jövedelmek összeszámítolásával és progresszív megadózatásával lehet igazságos és működőképes. Ennek feltétele a nyugdíjak adókötelessé tétele, de ezt minden épeszű ember csak a nyugdíjak felbruttósításával együtt tudja elképzelni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Soma
2013. február 26. 23:02
"Új alapokon, alulról kell felépíteni egy új politikai rendszert, amely nem a tőkét, vagy nem csak a munkást szolgálja, hanem a kettőt együtt, a nép, a társadalom közös érdekét. " --- Ez mind nagyon szép. A bökkenő ott van, hogy finanszírozni csak a tőkés tud.
sensei
2013. február 26. 22:21
Ez olyan eszmefuttatás, mintha Johnny Gary-Lee szülte volna... Íme: "Johnny Gary-Lee 13 órája Arra se időm, se energiám, hogy politikai analfabétákkal újra és újra a politika stratégiai kérdéseiről vitatkozzak. Mert semmi értelme, nem értik még azt se, hogy mi van, mi a helyzet, nem hogy azt, hogy mit lehet vagy mit kell tenni. Ha az egyes emberek csak pártokban és vezetőkben tudnak gondolkodni, de a jelenlegi pártok nem értik meg, hogy mit kell tegyenek az emberek érdekében, (vagy nem akarják megtenni a saját vagy megbízóik érdekei miatt) akkor nincs mese, akkor el kell kezdeni újra az alapoktól. Akkor létre kell hozni EGY - új típusú - politikai szervezetet, és onnan kell újra elindulni. Kezdetben legyünk csak tízen, de dolgozzunk ki egy olyan új, politikai alternatívát, ami se nem a lejárt szavatosságú eszmék újracsomagolása, se nem elérhetetlen utópiák lila köde. Ami nem demagógia vagy magánérdekek összessége, amihez hazugsággal és pénzzel többséget teremtünk, hanem olyan közérdek, amit az emberek megértenek és támogatnak. Mert valóban értük van. A politikai elit diktatúrájával szemben nincs más esélyünk. Új alapokon, alulról kell felépíteni egy új politikai rendszert, amely nem a tőkét, vagy nem csak a munkást szolgálja, hanem a kettőt együtt, a nép, a társadalom közös érdekét. A megteremtett anyagi biztonságban, egy igazságos társadalomban - ahol az állam a polgárait szolgálja - egyének és közösségek harmonikus együtt működésével, a szeretet erejével az EGYSÉG megteremtését. Ettől kisebb célt nem érdemes kitűzni! Ezt fogjuk tenni! ;-)Kezdetben legyünk csak tízen, de dolgozzunk ki egy olyan új, politikai alternatívát, ami se nem a lejárt szavatosságú eszmék újracsomagolása, se nem elérhetetlen utópiák lila köde. Ami nem demagógia vagy magánérdekek összessége, amihez hazugsággal és pénzzel többséget teremtünk, hanem olyan közérdek, amit az emberek megértenek és támogatnak. Mert valóban értük van. A politikai elit diktatúrájával szemben nincs más esélyünk. Új alapokon, alulról kell felépíteni egy új politikai rendszert, amely nem a tőkét, vagy nem csak a munkást szolgálja, hanem a kettőt együtt, a nép, a társadalom közös érdekét. A megteremtett anyagi biztonságban, egy igazságos társadalomban - ahol az állam a polgárait szolgálja - egyének és közösségek harmonikus együtt működésével, a szeretet erejével az EGYSÉG megteremtését. Ettől kisebb célt nem érdemes kitűzni! Ezt fogjuk tenni! ;-)"
huttinger
2013. február 26. 12:16
Csak úgy mondanám, hogy ma is van olyan nyugdíj ami 16%-kal adózik.
Akitlosz
2013. február 26. 12:15
A nyugdíjak megadóztatásának nem sok értelme van. Mivel a nyugdíjakat az állam adja, az adót pedig az állam szedi, így a nyugdíjak adóztatása csupán annyi, hogy az állam az egyik zsebéből a másikba teszi a pénzt. Azal jóval egyszerűbb és értelmesebb módszer a nyugdíjak csökkentése. Az sems zép, hogy az állam elszedi a nyugdíjasok ekvés pénzét, de hogy még ezért adóbevallásokat is kelljen készíteniük a 80-90 éveseknek az már cinizmus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!