„Forintosított” előtörlesztés

2013. január 29. 15:08

Magyarország pénz- és tőkeszegény uniós állam, ahol még az éves gazdasági teljesítmény is a külföldi cégektől függ.

2013. január 29. 15:08
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Magyarország pénz- és tőkeszegény uniós állam, ahol is nem pusztán – fogalmazzunk így – a piaci szereplők megítélésétől és főként befektetési hajlandóságuktól függünk, de még az éves gazdasági teljesítmény is a külföldi cégektől függ. Az alacsony hatásfokkal pörgő dinamika alapvetően most is – csakúgy, mint tavaly – az exportból táplálkozik, hiszen a lakossági fogyasztást, a beruházási aktivitást, a kormányzati költést különböző okok miatt nem lehet pozitív előjellel ellátni.

Jó lenne, ha minden döntéshozó fejében egyértelműen ott lenne az alapvetés, miszerint kicsi, nyitott gazdaság vagyunk, magas állam-, cég- és háztartási adóssággal –, s egy ellenünk megindított uniós eljárás (túlzott deficit) lezárása, rosszabb esetben folytatása határozza meg rövid távon pozíciónkat. Tehát hiába magas a jegybank devizatartaléka, abból legfeljebb »csipegetni« lehet: amennyiben elkezdenek belőle költeni, az olyan folyamatot indíthat el, amelynek a megállítása nagyon sokba kerülhet. Miután nem vagyunk Kína vagy éppen Svájc, ezért ez nem az a terület, ahol improvizálni lehet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!