Néhány gondolat a „Latin örökségünk” tantárgyról és a latinoktatásról

2013. január 15. 10:46

A latin örökség mindenki számára való tanítása szerintem eltúlzott ötlet, s a régi téveszméből fakad, miszerint még mindig mi, a latinul tudók vagyunk a világ közepe, a kultúra forrása.

2013. január 15. 10:46
G.d.Magister
Laudator temporis acti

„7. A latin örökség hallatlanul fontos, de az is világos, hogy pl. a zsidó-keresztény örökség szintén ugyanilyen fontos. Meg még néhány örökség szintén fontos, mondjuk a steppei török, szláv, germán örökség, ha csak a magyar nyelvet és jövevényszavait nézzük. Mármost milyen alapon van pont a latin meg a római örökség kiemelve? Figyelem! Azt hiszi bárki, hogy ez a kérdés nem fog másnak eszébe jutni? Akkor inkább én teszem fel, s igazából nehezen tudnám rá a választ, hogy a »rómaiak életmódja« miért fontosabb az evangéliumok ismereténél.

8. Azt kell itt látni, hogy ezt a tantárgyat 5-6. osztályban még mindenki kapná, aki odajár. Mármost nemcsak humán érdeklődésűek mennek nyolcosztályosba. S itt jön az én vesszőparipám, miszerint egy leendő közgaszdászt, informatikust ne fárasszunk már a latinnal! Ez a nagy tenniakarás, erőltetés nem jó.

9. Ha viszont a gyermek már kapisgálja, hogy őt az irodalom, történelem jobban érdekli, mint a reáltárgyak, akkor a humán tagozaton lehet oktatni a latint, ahogy a csövön kifér, pláne, hogy a nyolcosztályos feltett szándéka az elitképzés. Hát persze, humántagozaton kötelező is lehet! Na de azt se úgy, ahogy most, hogy 98 % klasszikus latin, s kelletlenül, 2 %-ban, nem a tanóra részeként valami lenézett középkori vagy humanista latin. Nem! Ahogy már kifejtettem, a többi humán tantárggyal összehangoltan, fele arányban az antik utáni egyetemes és főleg honi latinnyelvű irodalmat tanítva. S akkor talán felvirágozand  a latin oktatása - de ismétlem, elég, ha csak a humán tagozaton virágozand (lásd itt).

Egyszóval: a latin örökség külön órában, mindenki számára való tanítása szerintem eltúlzott ötlet, s a régi téveszméből fakad, miszerint még mindig mi, a latinul tudók vagyunk a világ közepe, a kultúra forrása. Ez megint visszatetszést, gúnyt fog szülni. Ha kevesebbel beérjük, és csak a célcsoportra (humán érdeklődésűekre) koncentrálunk, valószínűleg többre vinnénk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gross
2013. január 15. 14:19
A legtöbb tudományban nagy szerepe van a görög eredetű szavaknak is; szerintem a latin ógörög nélkül csak félkarú óriás.
orbán(c)
2013. január 15. 13:39
Fideszes baromság-sokadik.
Agricola
2013. január 15. 12:50
A latin örökség tanításával sok érdekességet megtanulhatnak a fiatalok az akkor élt emberek gondolkodásáról, például a szolidaritás érzésével kapcsolatban. Például: „Salus rei publicae suprema lex esto”. „A köztársaság üdve legyen a legfőbb törvény.” Vagy: „Mens sana in corpore sano”. „Ép (egészséges) testben ép a lélek” Ezeket a fogalmakat a cinizmus és nihilizmus, a kendermagos mentalitás kiszorította a köztudatból, de annak idején nem voltak haszontalanok. Egy egészséges társadalomban most is hasznosak lehetnek a józan többség számára.
nyugalmazott tanár
2013. január 15. 12:27
"A latin örökség mindenki számára való tanítása szerintem eltúlzott ötlet, s a régi téveszméből fakad, miszerint még mindig mi, a latinul tudók vagyunk a világ közepe, a kultúra forrása. " Az ilyen nívótlan polpulista szövegek a valóságot, annak ismeretét teljes mértékben nélkülözik. Nincsen olyan szakma, tudományág, vagy kulturnyelv, amelynek ne a latin kultúra és szókészlet lenne az alapja. A modern angol és a brit kultúra például 60%-ban a latinra épül. Aurópa jogi fogalomkészlete latin. A természettudományok terminológiája 70-80%-ban latin. Olyan mértékű ostobaság a latin ellen, mint holt nyelv ellen szót emelni, hadakozni, mintha a matematikát mint ókori arab relikviát akarná száműzni az illető az oktatásból. Lényegében a műveletlenség és tudományos igénytelenség lelepleződése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!