Amit szabad Jupiternek

2012. november 28. 19:47

Rendkívül cinikus magatartás, hogy az állam ellenőrzési jogköre meghatározásakor úgy gondolja, van köze a „csak” közvetett állami vagyonhoz is, elszámolni viszont nem akar vele.

2012. november 28. 19:47
TASZ
A TASZ jelenti

„A közfelháborodást azonban főleg az okozta, hogy a törvényjavaslat alapján a Kehi a jövőben többek között szinte korlátozástól mentesen kutakodhat üzleti, banki titkokban, rajtaüthet, készíthet tükörmásolatot. És itt jön a lényeg: a Kehi állami pénzek felhasználására vonatkozó ellenőrzési jogkörét az eredeti javaslat kiterjeszti valamennyi olyan gazdasági társaságra, amelyben az állam közvetlenül vagy közvetve 25 százalékot meghaladó – azaz jelentős – részesedéssel rendelkezik vagy rendelkezett az ellenőrzéssel érintett időszakban.

Tehát mindegy, hogy az állam közvetlenül vagy közvetve rendelkezik a meghatározott arányú részesedéssel. Ez logikus, ezt értjük. Amit viszont nem – na jó, inkább csak nem akarunk elhinni –, hogy közérdekű adatok kiadása iránti perekben az állam hogyhogy nem így gondolja. Ezt a kártékony álláspontot erősíti meg a Kúria sajnálatos döntése a Vértesi Erőmű kapcsán (pdf). A TASZ által sokat hangoztatott probléma, hogy egységes jogszabályi környezet hiányában a közvetett állami és önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vagyonának átláthatósága nem biztosított. Jupiter ellenőrizheti a közvetett tulajdonában álló cégeket, kisökör azonban nem kérdezheti róla. Önmagában hiába szerepel az Alaptörvényben (39. cikk (2)), hogy a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok. A közpénzek nyomon követhetőségének érdekében a TASZ szerint szükséges olyan egységes jogszabályi környezet kialakítása, mely biztosítja a közvetett állami és önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok vagyonának átláthatóságát annak érdekében, hogy a megváltozzon az a jelenlegi bírói gyakorlat, amely a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó szabályok megszorító értelmezésének tilalmával szemben a közvetett állami tulajdonú gazdálkodó szerveket nem tekinti közfeladatot ellátó szerveknek.

Rendkívül cinikus magatartás, hogy az állam ellenőrzési jogköre meghatározásakor úgy gondolja, van köze a »csak« közvetett állami vagyonhoz is, elszámolni viszont nem akar vele. Véleményünk szerint azonban nemcsak cinikus, hanem jogellenes is. Éppen ezért ebből a szempontból mindegy is, hogy az utolsó módosító indítvány alapján mi kerül majd a törvényszövegbe a Kehiről. Ez azon nem változtat, hogy az állam egy mozdulattal porba tiporhatja az információszabadságot. Elég annyit tennie, hogy a vagyontörvényben nevesített társaság tulajdonában álló másik cégen keresztül intézi piszkos ügyeit.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
laci0011
2012. november 29. 09:44
Be vagytok szarva jobber ganajtúró bogarak!?Kevesek vagytok és az országot áruljátok éppen cigánypálinkáztató választási csalók!
Necoure Yamakee
2012. november 29. 09:30
Követelem minden külföldről támogatott egyesület, alapítvány, érdekvédő szervezet és más liberális gittegylet nemzetbiztonsági megfigyelését azonnal! Tevékenységük a demokratikusan megválasztott magyar kormány tekintélyének, a magyar társadalom együttműködési képességének és Magyarország működésének aláaknázásra irányul, s mint ilyen veszélyes államellenes cselekedet közvetlen és erős kontrollt kíván. Így elsősorban követelem a TASZ és a 4mancs vezetőinek haladéktalan nemzetbiztondági vizsgálatát.
freehckr
2012. november 28. 20:19
Egy másik topikban ment itt a vita, hogy mit jelent a nemzetbiztonság... Nos, szerintem ha lenne Magyarországon jó értelemben vett nemzetbiztonsági szolgálat, a jelenlegi posztkommunista csökevény helyett, akkor olyan politikai szervezet, mint a TASZ, egészen biztosan nem létezne...
bini
2012. november 28. 20:09
Inkább arról énekeljetek, mit alakitotatok Hatvanba. Nem jőtt össze egy második Gyöngyöspata, mert a pata kilógott. Mellesleg mi ez a nagy aggodalom az ellenőrzéstől, s annak kiterjesztésére olyan helyekre ahol korábban azért jó sok offchort pénz is kivándorolt, mert szabad akart lenni. Úgy gondolta, hogy érvényesiti a szabadságjogát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!