Magyarország nem az én világom

2012. november 27. 16:04

Képesek a talpig becsületes LMP-t az ún. balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni.

2012. november 27. 16:04
Róna Péter
Ezt így hogy?

Az alábbiakban részletezem az Ökopolisz Alapítvány kuratóriumi tagságáról és társelnöki tisztségéről történt lemondásom okát. Immár évek óta küzdök azzal az érzéssel, hogy hazám, Magyarország nem az én világom. Rendre olyan dolgok történnek, velem és hozzám közel állókkal, amire nem találok ésszerű magyarázatot, ami csak egy olyan észjárásnak, viselkedési formának lehet a kimenete, amit én nem ismerek, nem vagyok képes felfogni. Az utóbbi hetek eseményei meggyőztek, hogy a küzdelem értelmetlen, Magyarország tényleg nem az én világom.

A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat lehetne írni és mondani - írtam és mondtam is – de van egy, amelyik nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés. Életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását egy hazug, csalárd »termék« bevezetése miatt. Mert a devizahitel egyáltalán nem hitel, hanem egy olyan befektetés a »hitelfelvevő« részéről, aminek az a lényege, hogy az összes, kivétel nélkül az összes profit a banké, az összes kockázat pedig a hitelfelvevőé. Nem hitel azért az egyszerű okért, mert a hitel egy fix összegben felvett kölcsön, amit azonos fix összegben kell visszafizetni, a szerződésben kijelölt és annak alapján mindkét fél számára kiszámítható kamattal együtt. De a devizaadós nem tudhatja, hogy mennyit kell visszafizetni, mert a törlesztés egy olyan ténytől, az árfolyam mozgástól függ, amihez semmi köze, hiszen ő forintot kapott és forintban fizet.

Mint tudod, mielőtt haza költöztem volna egy New York-i banknak voltam a vezérigazgatója, és éppen azzal a gondolattal jöttem haza, hogy az általam nagyon szeretett szakmában szerzett tapasztalatok segítségével hozzájáruljak egy egészséges, működőképes pénzügyi rendszer létrehozatalához. (Külön »élmény«, hogy az újdonsült magyar elit nem tartott rá igényt.) Mint szintén tudod, 2006-tól kezdve kétségbeesetten írtam és nyilatkoztam a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a »kókler« minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. Kik voltak ők? Hát Járai Zsigmond, Király Júlia, Simor András, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Ki dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nem, hogy nem vetett véget, hanem egyenesen szentesítette a »terméket«? Hát Oszkó Péter és Felcsúti Péter. Az, hogy ez a disznóság és az abból fakadó tragédiák megtörténhettek szeretett hazámban számomra egy feldolgozhatatlan személyes kudarc volt, hiszen pont az én szakmámról volt szó. És az, hogy azok, akik személyesen felelősek mindezért, akik több mint egy millió embert fosztottak meg mindenüktől képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani, képesek a talpig becsületes LMP-t az ún. balliberális értelmiség nagy többségének aktív részvételével a megsemmisülés szélére sodorni egyszerűen elképesztő, érthetetlen a számomra.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 177 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Leceli
2012. november 29. 11:19
Kerdem en: milyen orszag az olyan es evvel egyutt a banki felugyelete, ahol a bankok a szerzodes idotartama alatt EGYOLDALUAN valtoztathatjak a szerzodesi felteteleket es az OSSZES kockazatot az ugyfel vallalja, az allam es penzugyi felugyelete aldasaval???? Foleg szem elott tartva a tenyt, hogy a magyar lakossag tulnyomo resze FINANCIALIS ANALFABETA..... Meg szerencse, hogy nem elek Mo.-on, amit tett Rona Peter, azt en nem tudtam volna megtenni, soha, SOHA....
Etikus
2012. november 28. 18:38
Feltűnő számomra, milyen sokan megvilágosodtak! Oly annyira jól tudnak szinte mindent. Ez viszont már nem róluk szól, mármint a beírókról. Higgyék el hányingerem van az elmúlt 22 évtől, amit ezzel az országgal, ebben az országban tettek, tesznek, egyesek. Alaposan megvezették a NAGYÉRDEMŰT. EZÉRT NINCSEN ELSZÁMOLTATÁS SEM? Megszámlálhatatlan bűn, de bűnös nincsen. "Vétkesek között cinkos aki néma!"
beflower
2012. november 28. 08:58
Egyszerű:Nem kellet volna hazamenni.Akkor sem volt a te világod!Ja,hogy lové volt benne? Ez már más kérdés. Egyszerűen komikus,hogy egy volt amerikai bankár mossa kezeit a devizahitelezés miatt!Ez alól a sokat emlegetett egyetemi tanársága sem menti. És még ezt akarták miniszterelnöknek jelölni! Persze volt annyi pénze,hogy ezt vissautasitotta. Ez becsületére válik.
négyzetgyök
2012. november 28. 08:09
Game over, Magyarország kaput!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!