Arctalan hatalom

2012. augusztus 28. 12:11

Egyedülálló Európában az a magyarországi gyakorlat, miszerint a rendőr arca nem jelenhet meg a képes tudósításokban.

2012. augusztus 28. 12:11

„A kitakarási kötelezettség ellen érvelő jogászok általában a közhatalom-gyakorlás nyilvánosságának követelményéből indulnak ki. Ez azt jelenti, hogy az állampolgárok felhatalmazásából, az ő javukra és az ő költségükön eljáró tisztségviselőknek megismerhető és ezáltal ellenőrizhető munkát kell végezniük. Ezt a véleményt osztja az Alkotmánybíróság és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága is: mindkét bíróság következetesen képviseli azt a nézetet, miszerint a közhatalom gyakorlóinak szűkebb a magánszférájuk, mint az átlagembernek, sőt bizonyos szempontból még a közszereplőknél is többet kell tűrniük.

Természetesen előfordulhat, hogy az egyes médiumok visszaélésszerűen használják fel a közhatalom gyakorlóinak képmását – elég a kuruc.info személyesadat-megosztási gyakorlatára gondolni –, de a főszabálynak a szabad képmásközlésnek kell lennie. Ha ugyanis korlátokba ütközik a tudósítás, a sajtó nem képes betölteni egyik legalapvetőbb feladatát, a hatalom gyakorlásának ellenőrzését. Az ellenőrző funkció nem merül ki abban, hogy a sajtó a jogszerűtlen rendőri fellépésről tudósítson, hanem folyamatos be kell tudnia számolni arról, hogyan járnak el a közhatalom gyakorlói mindennapi munkájuk során. A nyilvánosság a legerősebb fék, ami egy hatalom birtokában lévő embert visszafoghat. Nem az eseti, a súlyos jogtalanságot feltáró nyilvánosság alapozza meg a demokráciát, hanem az állandó és következetes szabad tudósítás.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem
2012. augusztus 30. 22:55
A bűnözők nem szeretik,ha mutogatják az arcukat. Minden rendőr bűnöző,csak a mértékükben,és a lehetőségeikben különbözőek. Van,aki kenőpénzt szed,van,aki ingyen kajáért,vagy szexért néz el valami törvénytelen dolgot,más meg nem rendel el razziát a barátok ellen,akivel szolgálat után üzletel..... Széles a skála,de egyvalamiben közösek,hülyének nézik azokat,akik nem élnek az úgynevezett lehetőségekkel.
rambler
2012. augusztus 30. 22:40
"Egyedülálló Európában az a magyarországi gyakorlat, miszerint a rendőr arca nem jelenhet meg a képes tudósításokban." Nem olvastam annak idején a szerzőtől hogy amiatt sopánkodott volna,hogy a maszkos,sorszám nélküli "rendőrök" fejmagasságban lövöldöznek vaktában Budapesten vagy aki rosszkor volt rossz helyen elsodorja egy lovasroham.Ezek a valódi próblémák-többek között-nem a kitakarás.
cutcopy
2012. augusztus 30. 22:39
2006-ban még nem tűnt fel, hogy nem utólag egy médiában, hanem élőben símaszkkal takarták ki a rendőröket..?
magnamater
2012. augusztus 30. 22:39
A dicső csókakői felvonulás arcait sokan szerették volna látni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!