Kártyavárként omolhat össze Spanyolország

2012. július 30. 22:47

A spanyol regionális kormányzatok többsége a központi kormánynál is nehezebb finanszírozási helyzetben van – ráadásul ez számos gazdagabb régióra, például Katalóniára is érvényes.

2012. július 30. 22:47
Bartha Attila
Tagok vagyunk

„Ma viszont már aligha kétséges: az akkori diagnózis hibás, az élénkítő terápia pedig katasztrofális hatású volt. Nem sikerült rendezni az ingatlanpiaci buborék miatt megrendült pénzügyi szektor helyzetét, a külső versenyképességi problémák pedig súlyosbodtak, amit az idegenforgalmi bevételek nem tudnak ellensúlyozni. Korábban csak kisebb fiskális korrekciók voltak, a hosszas halogatás után idén júliusban bejelentett költségvetési kiigazító lépések viszont már a hagyományos megszorító csomagokat idézik: emelik az áfát és a környezetterhelési adókat, megnyirbálják a köztisztviselők kiváltságait, csökkentik a munkanélküliek támogatását.

Ezek az intézkedések persze a 2009-ben, illetve azóta megtett magyar, román vagy éppen a baltikumi stabilizációs lépésekhez képest igencsak szerények. Csakhogy mindez immár egy olyan Spanyolországban történik, amely az elmúlt években jórészt felélte korábban felhalmozott tartalékait, gazdasági és társadalmi értelemben egyaránt. Ma nemcsak a spanyol bankszektor szorul közös európai mentőcsomagra, és immár nemcsak az építőipar vergődik, hanem lényegében a hispán gazdaság egésze letargikus állapotot mutat. Különösen a munkaerő-piaci következmények súlyosak: az elmúlt öt év alatt a munkanélküliség közel 25 százalékra, a pályakezdők körében pedig több mint 50 százalékra nőtt. A kilátástalannak tetsző helyzetben a megszorítások miatt elkerülhetetlen recesszió önmagában is elég problémát okozna. Az elmúlt hetekben azonban az is kiderült, hogy a spanyol regionális kormányzatok többsége a központi kormánynál is nehezebb finanszírozási helyzetben van – ráadásul ez számos gazdagabb régióra, például Katalóniára is érvényes. Rossz esetben az elért jólét kártyavárként omolhat össze, ahogy azt Görögország példázza.

Hogyan lehet ilyen helyzetben visszanyerni az elmúlt hetekben a spanyol állampapírokra már extrém kockázati felárat számoló nemzetközi pénzpiacok bizalmát és egyidejűleg kezelni a társadalmi feszültségeket? Valószínűleg csak komolyabb európai pénzügyi segítség mellett, illetve célzott kiigazító lépések gyors és jól kommunikált kombinációjával. Ám többek között éppen a magyar tapasztalatok mutatják, hogy elhúzódó recesszió idején milyen nehéz megtörni a negatív várakozásokat. Politikai bölcsesség, valamint a megfelelő szakpolitikai és bizalmi ösztönzők megtalálása jelentheti a kiutat – és a kilábalás még a legjobb forgatókönyv mellett is lassúnak és fájdalmasnak ígérkezik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2012. július 31. 10:01
''Kártyavárként omolhat össze Spanyolország'' Várom hogy melyik ország lesz az első amelyik elkezdi az összeomlás folyamatát. Ugyanaz a mese mint 1989-ben csak Moszkvát felváltotta Brüsszel és a blokk keletről nyugatabbra tolódott.
Hunor N.
2012. július 31. 08:06
Megint kezdődik a spanyolok eláztatása, úgy mint a görögöké. A pénzpiac - akinek a kegyeit kellene keresniük - annak a dolgozó rétegnek a nyakába akarja varrni az aljas játékából származó károkozást, akik az elmúlt évtizedekben virágzó gyöngyszemmé tették Spanyolországot. Ahelyett, hogy a tagországokban a "pénzpiac" főszereplőit, a csaló, áruló bankok és jegybankok vezetőit szednék elő, a hitelminősítőket vonnák felelősségre, az EKB irányításában néznének körül, azokat kezdik ütni, akik semmiről nem tehetnek. Nagyon drukkolok a spanyoloknak, hogy ne hagyják magukat, és ahelyett, hogy az őket kifosztó pénzpiac bizalmát keresnék, inkább rúgják őket fenékbe, hogy szálljanak a Marsig.
k33
2012. július 31. 05:44
Valahól olvastam, hogy egy ellenőrzés során súllyos hiányosságokat tártak fel egy angliai magánkorházban, de most nincs ídőm útánna nézni ,mennem kell dolgozni, majd máskor folytatjuk üdv!!
k33
2012. július 31. 04:55
Érdekes! bár nem tudom mi lenne azokkal az emberekkel akik önhibájukon kivül váltak mankanélkülivé vagy munkaképtelenné! a jelenlegi fizetések nem elegek arra hogy fizessünk a gyógyellátásért, az egészségügy privatizálása meg istenigazából sehol sem vált be! A véleményed többi része egész jól hangzik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!