A magyar futballal még Mourinho sem tudna mit csinálni

2012. április 05. 10:34

A megoldást abban látom inkább, hogy nemzetközi szinten kéne áldozni, mondjuk egy BL-főtáblás csapatra. Arra felfigyelne Európa. Interjú.

2012. április 05. 10:34
ifj. Knézy Jenő
FourFourTwo

Mennyire értékeled sikerként a magyar válogatott utóbbi időszakát?

Minden tiszteletem Egervári Sanyié és a fiúké, látom, hogy jó úton vagyunk, de nekem az a siker, ha kijutunk egy világversenyre. Én még láttam a 86-os csapatunkat, utána pedig végighallgattam a fogadkozásokat selejtezőről selejtezőre. Annyiszor hallottam már, hogy éppen csak lemaradtunk, de majd legközelebb, hogy kicsit immunis lettem az ilyen hurráhangulatra. (...)

Szerinted mennyi idő, míg a magyar futball újra sikeres lehet nemzetközi szinten?


Van egy optimistább verzió, hogy tíz év, meg egy pesszimistább, miszerint tizenöt-húsz. Én azt gondolom, hogy minden egyes elveszített év duplán vagy triplán számít, tekintettel arra, hogy nyugaton milyen őrületesen profi módon van felépítve a futball – infrastruktúra, körítés, edzésmódszerek, orvosi háttér, médiakampány –, és dübörög. Ezért szerintem évente nem csak egyetlen egy évet veszítünk, miközben próbálunk ehhez csatlakozni. És hát a háttér. Nem lehet rövidpasszos focit játszani egy olyan stadionban, olyan gyepen, ahonnan a göröngyök miatt pattog a labda. Én nem hiszek abban, hogy stadionokat kell építeni, és az majd meghozza a futballt, valószínűleg inkább sok mindent kellene egyszerre csinálni.

Külföldi szakember szerinted segíthet? Eddig nem jött be.


Az emberi, morális, szakmai körülmények miatt szerintem egyelőre hiába jön ide bárki. Ha egy José Mourinho ülne le mondjuk a Fradi vagy a válogatott kispadjára, ő sem tudna mit csinálni. A megoldást abban látom inkább, hogy nemzetközi szinten kéne áldozni, mondjuk egy BL-főtáblás csapatra. Arra felfigyelne Európa. Egyelőre, ahogy én látom, mindenki menekül külföldre már tizenévesen, mert nem bízik abban, hogy az itthoni miliőben töretlenül fejlődhet. És lehet benne valami, mert ők sajnos belülről ismerik ezt a világot. És ha ez a tendencia nem fordul meg, és a kicsit tehetségesebb magyar focisták inkább az olasz negyedosztályt választják az NB I helyett, akkor a pesszimistább forgatókönyv fog megvalósulni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OrangeOrder
2012. április 05. 13:36
Pedig igenis jobb lett a magyar futball. Aki minden héten ott volt 2-3 felsőbb- alacsonyabb osztályú és válogatott meccsen hozzám hasonlóan a 90-es évektől máig, az látja. A klubfutball szar. A válogatott sokkal-sokkal jobb. Egyedül a Bicskei-féle olimpiai válogatottra épülő 11 volt egy kis fellángolás, a többi egy 0. Ma már hozunk igazi bravúreredményeket valódi tétmeccseken is. Egyszerre nem fog menni, de a szlovák szintet lassan hozzuk, ők meg kijutni is képesek voltak nemrég. Most persze nem :)))
rogananti
2012. április 05. 12:35
A magyar mivel?
bendix
2012. április 05. 11:51
Olyan vagy mint apád volt, az se értett semmihez, de belepofázott mindenbe!
drieno
2012. április 05. 11:08
murinho évi fizetése kb a teljes magyar élvonal költségvetése volna ha tetszik, ha nem, pénzt a gyermekek képzésébe kéne ölni, iskolai futballba, tehetségkutatásba és nevelésbe, ahogy a németek tették az akadémiai rendszer érdekes, de messze nem egy tömegbázison alapuló kiválasztás végén lévő képzés, ezen felül pedig erősen behatárolják a lehetőségeit a működtetők személyiségvonásai, képességei és a futballról vallott - esetleg részben kifejezetten téves - nézetei ha a modell annyira jó volna, akkor mára már esélyünknek kéne lenni komolyabb ellenfelekkel szemben is ezzel szemben a valóság az, hogy a bolgár fiatalok simán leiskoláztak minket hazai pályán, taktikailag, technikailag és erőnlétben is felülmúlva csapatunkat, éppen hogy megúsztuk a meccset egy döntetlennel, pedig a legénységünk fele már az akadémiai képzés eredménye a korábbi tendenciák folytatódnak: a világ fejlődik, mi meg kevésbé fejlődünk, egy két kiemelkedő tehetség feltűnése keltheti azt a látszatot, hogy nem ez a helyzet, mint a kiemelkedően gólképes Szalai Ádám, de ettől még a válogatott sebezhető marad, a magyar bajnokság pedig élvezhetetlen - néző nélkül reklámérték sincs meg kéne próbálni legalább látványosan játszani a focit, az biztos vonzza a nézőket, de ez a feszült páros rohangálás vagy sétálás senkit nem hoz lázba anno még a gyengébb fradi meccsére is kimentek tizenöt húszezren vidéken is, mert tudták, hogy a juhász, a takács, ha nem is játszik látványosan, de ki fogja köpni a tüdejét, a vépi péter csúszni mászni fog, a csapat harcol az utolsó leheletéig, ma ilyesminek a nyomait se nagyon látni pedig ma már a legmodernebb edzésmódszereket alkalmazzák rajtuk állítólag napi két alkalommal valami mégis hiányzik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!