Jaj a legyőzötteknek!

2012. március 15. 10:33

Abszurd, de a törvény még a halálos betegeknek is megtiltja, hogy rágyújtsanak egy utolsó cigarettára. Az emberben felmerül: biztos, hogy ez az ideális alkalom a dohányos leszoktatására?

2012. március 15. 10:33
Bertók T. László
MNO
„[N]em kívánom egyetlen embertársamnak sem, hogy megfosztassék attól a jogtól, hogy cigarettával érezze jobban magát. A szabadságunk nagyjából addig terjedhet, ameddig nem korlátozzuk vele mások szabadságát. De addig igenis terjedjen!

A Honvéd Kórházban, ahol a minap jártam, törvény szerint maradéktalanul megszüntették a dohányzásra kijelölt helyeket. Vajon azok a betegek, akik évtizedek óta láncdohányosok, az intézményben eltöltött heteket miért kénytelenek elvonási tünetek közepette végigélni? Nem elég nekik a betegségük elviselése? Abszurd, de a törvény még a halálos betegeknek is megtiltja, hogy rágyújtsanak egy utolsó cigarettára. Az emberben felmerül: biztos, hogy ez az ideális alkalom a dohányos leszoktatására? Nem embertelen ez egy kicsit?

És gondoljunk azokra a gyógyítókra is, akik egy maratoni szívműtét után bizony szeretnének szusszanva leroskadni egy kávé és egy cigaretta mellé. Álszent módon nekik is azt üzenjük: odakinn, a kórháztól tíz méterre, az utca túloldalán dohányozhattok, de itt benn csak nekünk, a tisztáknak áll a zászló.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2012. március 17. 09:57
Hát, orvos ismerősöm szerint az érsebészeti műtétek rendkívül drágák, egy átlag beteg egész életében nem fizet annyi TB-t, amivel kifizeti. De az is igaz, hogy 60-65 évesen meghalni az államnak nem tűnik rossz üzletnek, mert pont az inaktív évek maradnak ki, amikor nyugdíjat kellene fizetni. Szóval nem egyszerű kérdés, hogy a dohányzás megéri-e az államnak, de az számomra is valószínűnek tűnik, hogy jobb üzlet, mint a heroin.
celkereszt
2012. március 16. 13:28
Dohányzás miatt heteket nem tölt senki elvonási tünetekkel, legfeljebb napokat. Ráadásul a tünetek is enyhék. Egy fulladozó betegnek pedig semmi sem hiányzik kevésbé, mint egy cigaretta. Szóval a cikk egy nikotinfüggő képzelgése.
gross
2012. március 16. 13:28
Ez szép példa a demokrácia (valójában az emberi civilizáció) dinamikus-evolutív jellegére. A dohányzás most kiesett a kegyből, a társadalom nagy része támadást indított ellene. Ez nem vezethető le semmiféle "eleve adott abszolút jogból". Én nem is hiszek ilyesmiben, ez egy liberális koncepció (vö. "természetjogok"). Nincsenek ilyen jogok. Mindig csak az adott társadalmi közegben értelmezett, éppen elfogadott jogok vannak. A dohányzás eddig elfogadott volt, valóban; de most pedig a demokratikus többség kilöki (elkezdi kilökni) az elfogadott tevékenységek közül. Kétharmad.
Csigorin
2012. március 16. 11:22
Igen, a dohanyosok tartsak tiszteletben a nemdohanyzok jogait, es ne dohanyozzanak olyan helyen, ahova nemdohanyzo is kenytelen bemenni. Ez eddig teljesen jogos. A gond ott van, amikor kilog a lolab, es a nemdohanyosokrol kiderul hogy valojaban ok mindenaron le akarjak szoktatni a dohanyosokat. A nemdohanyzo a dohanyzobol mindenaron nemdohanyzot akar csinalni, ra akarja a sajat allaspontjat eroltetni. Talan kergetik a kocsmaba azt aki annyira "felti az egeszseget"? Oke, aki nem akar az ne dohanyozzon. Se aktivan se passzivan, rendben van. De aki meg akar azt hagyjak beken es ne akarjak mindenaron ellehetetleniteni meg atnevelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!