Vissza Ázsiába, vagy irány Svédország?

2012. január 27. 14:29

Bizonyos történelmi időszakokban, bizonyos kontinenseken a demokrácia valóban lehet negatív hatású a gazdasági fejlődésre.

2012. január 27. 14:29
Bartha Attila
Komment.hu

Ha a pénzügyi-gazdasági, illetve a kulturális korlátok nem teszik lehetővé az egyik versenyképes utat, elvben érdemes lehet a másikkal próbálkozni. A magyar politikai vezetők megnyilatkozásaiból már évek óta érzékelhetjük, hogy sokuk számára vonzó az ázsiai felzárkózás útja - ők az észak-európai jóléti állam helyett az ázsiai fejlesztő államot vizionálják Magyarország jövőbeli gazdasági növekedésének mozgatójaként. Ez a megközelítés egyrészt szívesen kacérkodik azzal a modellel, amelyben bizonyos »versenyképességi kulcságazatokat« központilag jelölnek ki, a különböző nagyívű fejlesztési tervekben gyakran felbukkan a járműgyártás, a gyógyszeripar vagy a gyógyturizmus – mondván, korábban Japán, újabban Dél-Korea, Malajzia vagy épp a világ egyik legversenyképesebb országaként számon tartott Szingapúr is a centralizált ágazati fejlesztés logikáját követte, legalábbis a felemelkedés bizonyos időszakában.

Az ázsiai út másik vonzerejét számos hazai politikus számára a hatékony kormányzás jelenti – élesen szembeállítva ezt az elmúlt évtized magyar gyakorlatával, amelyben a különböző rendszer-átalakítási törekvések tipikusan felhígultak, illetve visszájukra fordultak. Ebből a szempontból különösen érdekes, hogy a sikeres fejlődési pályát bejárt ázsiai országok felemelkedésének egyik magyarázataként a főszereplők egyike, jelesül Li Kuan Ju  (aki három évtizeden keresztül volt Szingapúr miniszterelnöke) a demokrácia korlátozottságát szokta emlegetni. Lee megközelítésében a demokrácia olyan luxusjószág, amely csak kellően fejlett országokban működhet eredményesen – fejlődő-felzárkózó országokban inkább a hatékony kormányzás gátját jelenti. Tegyük hozzá, mindez nem puszta politikusi kinyilatkoztatás – a politikai rendszerek és a gazdasági fejlődés kapcsolatát elemző nemzetközi összehasonlító kutatások eredményei részben alátámasztják ezt, azaz bizonyos történelmi időszakokban, bizonyos kontinenseken a demokrácia valóban lehet negatív hatású a gazdasági fejlődésre. Aligha véletlen, hogy a legversenyképesebb ázsiai országok közül magas fejlettségi szintjük mellett várhatóan idén is 4,5-5 százalék körüli növekedést elérő Szingapúr vagy Hongkong ma is legfeljebb a demokrácia és a diktatúra közötti átmeneti politikai rendszerű országok csoportjába sorolhatók.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
celkereszt
2012. január 27. 17:57
Ezt a nemzedéket igába fogni már nem lehet. Egy ilyen individualista nemzetet.
4ttil4
2012. január 27. 17:46
Amúgy a kistigrisek multijai hatalmas állami segítségnek (támogatások és külföldiek korlátozásai) köszönhetik, hogy kinőtték magukat. Asszem a samsung is családi vállalkozásként kezdte. De ne is álmodjatok róla, hogy ez itt is megtörténik, mert a korábbi kormányok által eszetlenül aláírt szabad kereskedelmi egyezmények tiltják ezeket, meg amúgy is a magyarok agy része olyan hülye és/vagy tájékozatlan, hogy csak a fidesz meg mszp között vacillál, pedig mindkettő egyaránt kivette a részét az ország tönkretételében.
4ttil4
2012. január 27. 17:42
a gazdaság fejlődése elsősorban nem a demokrácia hiánya miatt gyors keleten, hanem a neoliberális gazdaságpolitika hiánya miatt A fejletlenebb országokban a hazai vállatokat könnyedén tönkretehetik a külföldi multik, ha nem kapnak állami védelmet, mert egyszerűen nem képesek versenyre kelni a hatalmas tőkével. Magyarország utat engedett a hazai vállalatok tönkretételének pl a lisszaboni szerződés aláírásával (amit a fidesz és az mszp is támogatott, olvasatlanul is! ).
vizesnyolcas
2012. január 27. 17:02
Nem úgy van az, hogy holmi felelőtlen magyarok csak úgy szabadon fontolgathassák, melyik út volna a jobb, ha egyszer az USA már eldöntötte: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/27/magyarorszag_biztonsagpolitikai_kihivas_lett/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!