Szabadságharc? - Ez várhat ránk, ha nincs IMF-megállapodás

2011. december 21. 17:44

A mai magyar növekedési csapdából a kilábalás immár döntően a bizalmi viszonyok konszolidációján múlik.

2011. december 21. 17:44
Bartha Attila
VG.hu

„Lengyelországnak már korábban sikerült megállapodásra jutni a Nemzetközi Valutaalappal, mégpedig a Magyarország számára egyelőre aligha elérhető rugalmas hitelkeret (FCL) formájában.
Márpedig ha a két ország makrogazdasági fundamentumait vetjük össze, akkor a megítélésben mutatkozó feltűnő különbséget nem tudjuk magyarázni – itt másról, a gazdasági szereplők közötti bizalmi viszonyokról van szó.

Nem csupán a külső szereplők részéről: a magyar gazdaság növekedési szempontból leggyengébb teljesítményt nyújtó ágazatai éppen azok, amelyek alapvetően a belső keresleti folyamatok alakulásától függnek. Az építőipar mélyrepülése lassan a rendszerváltás körüli évek gödrére emlékeztet, de a pénzügyi szektor, sőt a szolgáltatási ágazat együttesen is folyamatosan recesszióban van. Az, hogy a kedvező export-versenyképesség mellett a beruházási aktivitás is egyre meredekebb lejtőre került az év során, egyértelműen mutatja: a gazdaság szereplői továbbra is tartanak a jövőtől, emiatt a korábban tervezett invesztíciókat halasztják. A mai magyar növekedési csapdából a kilábalás immár döntően a bizalmi viszonyok konszolidációján múlik: ha sikerül kompromisszumot találni a gazdaságpolitikai vezetésnek a Nemzetközi Valutaalappal, ennek részeként pedig cseppet sem mellékesen az Európai Uniót reprezentáló szervezetekkel, akkor igen gyorsan csökkenhet hazánk ma kiugró országkockázati prémiuma, és javulhatnak a növekedési kilátásaink. Ellenkező esetben viszont elhúzódó, mély recesszióval kell számolnunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
facit
2011. december 21. 20:28
A bizalmi viszonyokon múlik-e a kilábalás és ezen belül Magyarországé? -egyáltalán nem biztos, hogy ezzel javítanánk a helyzetünkön egy süllyedő mentőhajóra felkapaszkodni csak pillanatnyi " siker"! http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/europas-schuldenkrise/frankreich-veraergert-zweifel-an-loesung-der-schuldenkrise-11570480.html -a hivatkozott cikk szerint ennél sokkal komplexebb a baj, igazán Európa van szoaréban, bár nálunk sokan Orbánra fognának minden gondot :(((
bmucsai
2011. december 21. 20:18
Semmi, egyáltalán semmi garancia nincs arra, hogy a "piacok" bizalma megnőne irántunk, ha megállapodunk az IMF-el. Ugyanis nem a "piacokkal" szerződünk. A kettőnek egyáltalán semmi köze egymáshoz, hiába hazudozik itt a cikk szerzője! Anyátok!
Soma
2011. december 21. 18:18
Van egy gond: Minden kormány azt hiszi, hogy nem is vagyunk annyira szegények, mint amennyire annak látszunk. Egy biztos: Rendeztem volna egy adózási einstandot. Minden apró adósságot elengedtem volna, viszont az egymillión felüli adótartozásokat kegyetlenül beszedtem volna. Utána állami vállalatokat gründoltam volna, amelyeket bérbe adnék , a bérleti díj magában foglalná az adót is. No, ehhez kéne az építőipar is! Magyarán: Az előre elvégzett teljesítmény ellenértékének egy részét szanálnám a fizetendő adó terhére. Gyönyörűen egyensúlyba lehetne hozni az országot. /Az IMF hitelt beruházások és fejlesztések beindítására költeném/ De!!! Ezt nem lehet, mert az "unijó" ezért még az Országházat is összedöntené! IMF-nek az a kényelmes, ha kamatot fizetünk életünk végéig és nagy adókat. Soha nem felejtem el, milyen nagyon okosnak tüntették fel magukat a kezdetek kezdetén! Az előretolt helyőrséggel /könyvvizsgálók/ elérték, hogy minden állami cég és bank leértékelésre kerüljön. Az ingatlanokról nem is beszélve! Na, nem érdemes ragozni, ugorgyunk.
freehckr
2011. december 21. 18:02
„Ellenkező esetben viszont elhúzódó, mély recesszióval kell számolnunk.” Ezek a pöcsök szinte megváltóként tekintenek az IMF-re, eszükbe sem jut, hogy újabb kölcsön felvételébe hajszolnak minket, amely kölcsönt a már meglévő kölcsöneink finanszírozására kell fordítanunk. Tehát ha sikerül megegyezni, akkor mi változik a jelenlegi helyzethez képest? Egy-két évig tudjuk belőle fizetni az adósságszolgálatot, de utána? Mi lesz a még nagyobb államadóssággal? Ha nem publikálhatnának azok az újságírók, akik csak az orrukig látnak el, holnap nem jelenne meg egyetlen balliberális lap sem... :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!