Miért állunk vesztésre Afganisztánban?

2011. október 05. 09:38

Ma már csak egy nagyon minimalista cél reális, s annak is mindennap csökkennek az esélyei.

2011. október 05. 09:38
Gyarmati István
NOL

„Mégis mit lehetne tenni? A mai szakaszban már nagyon keveset. S azon sem érdemes siránkozni – majd a történészek talán levonják a megfelelő tanulságokat –, hogy hogyan lehetett volna jól csinálni (mert lehetett volna). Ma már csak egy nagyon minimalista cél reális, s annak is mindennap csökkennek az esélyei.

Kezdetnek abba kellene hagyni a sikerpropagandát. Ha azzal akarjuk előkészíteni a 2014-es kivonulást, hogy addig megpróbáljuk elhitetni saját magunkkal, hogy az »elért sikerek« azt megalapozzák, nagy (bocsánat) pofára esés lesz a vége. Mert nincsenek lényeges sikereink. Az erőszak fokozódik, kevés helyi siker mellett az ellenség egyre nagyobb befolyásra tesz szert mind területileg, mind tartalmilag (l. még a minap végrehajtott kabuli akciókat), a talibánokkal folytatott tárgyalások (bár semmit se tudunk róluk konkrétan) úgy látszik, nem vezetnek sikerre. Miért is vezetnének? Miért is kötne egy győzelemben joggal reménykedő erő kompromisszumokat?

Másodszor, egy bátor húzással le kellene cserélni afgán partnereinket, de legalábbis abbahagyni a korrupt rendszer támogatását. Amíg úgy látszik (s ez az igazság is), hogy a rendszert kizárólag a mi katonáink és pénzünk tartja hatalmon, reménytelen minden erőfeszítés az afgánok megnyerésére.

Azt is fel- és el kellene ismernünk, hogy nem mindenki terrorista, aki ellenünk harcol. Afganisztánban szabályos gerillaháború folyik, nem terroristaellenes hadjárat, aminek egész mások a szabályai. A terorrizmus csak igen kicsi része az afganisztáni problémának, de amíg mindenkit terroristának bélyegzünk, nem lehetséges leválasztania a talibán »szabadságharcosokat« a valódi terroristákról. Így annak se lenne akadálya, hogy mi tárgyaljunk közvetlenül a talibánokkal – ahogy Henry Kissinger tette a vietnamiakkal –, azaz nem azok »tárgyalnának« (a jelenlegi afgán vezetés, amely egyébként éppen minap jelentette ki, hogy feleslegesek a tárgyalások), akiknek bármilyen megegyezés a végét jelentené.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marós
2011. október 05. 16:23
Gyarmati et. felébredt. Bízony a háborü csunya dolog, azért néhányan jól élnek belőle, még akkor is, ha egy puskát sem tudnak elsütni.
Akitlosz
2011. október 05. 16:11
Mi állunk vesztésre Afganisztánban? Nocsak. Nem egy nagy dicsőség a hódítók leghülyébb alsegédcsapatának lenni. Aki ott akar harcolni, megérdemli a halált. Nem Magyarország érdeke háborúzni Afganisztán ellen. Ahelyett, hogy ilyen cikkeket írnál húzzál Afganisztánba doktorkodni! Hátha sikerül tenned is valamit érte, hogy megnyerjétek a mocskos háborútokat! Ha nem jösz vissza sem sokan fognak megsiratni és poszt humusz még kitüntetést is fogsz kapni, előléptetnek hangyává.
Mardel
2011. október 05. 12:20
Géza pontosíts és áruld el ez kinek a háborúja? Amúgy tíz évvel a háború elkezdése eljutni ideig komoly teljesítmény! Hihetetlen a felfogóképességetek.
vizipipa
2011. október 05. 11:54
Nem mond butaságokat Gyarmati csak nem tudom miért mondja. Most, itt. Ugyanis az ő hitelességével is komoly gondok vannak. "Kubában, Fehéroroszországban és Bolíviában is terjesztette a demokráciát a Magyarországon szinte ismeretlen, a magyar kormány által alapított és bőkezűen támogatott budapesti székhelyű Demokratikus Átalakulásért Intézet, amely George Bushtól is "erős támogatást" kapott - derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai diplomáciai táviratokból. Az amerikaiak főleg Kubában számítottak a magyarok segítségére, de a szervezet vezetőjét, Gyarmati Istvánt belpolitikai kérdésekben is "kiváló információforrásnak" tartották." http://www.origo.hu/itthon/20110916-wikileaks-a-demokratikus-atalakulasert-intezetet-icdt-es-gyarmati-istvan-tevekenysege.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!