A halál az élet része

2011. április 24. 12:35

Húsvét középpontjában kétségkívül az élet diadala áll. Ezért kifejezőbbnek tartom arról beszélni, hogy Jézus az egész életét odaadta értünk. Interjú.

2011. április 24. 12:35

Az Európai Unióban nemrég zárult le a vita arról, hogy szabad-e keresztet tenni az osztálytermek falára - szabad. Ugyanakkor sok hívő is borzadva néz a megkínzott korpuszra, és sokan úgy gondolják, a kereszthalál pillanata nem hordozza magában a húsvét örömhírét. Nem hirdetné azt jobban egy üres kereszt, rajta a levetett lepellel? Hiszen Jézus a feltámadásával legyőzte a halált.


A kereszténység húsvéti üzenete számomra az élet üzenete, ami azt jelenti, hogy azt a kérdést tehetjük föl: a halál az élet vége vagy az élet része? Az én válaszom nyilván az, hogy a halál az élet része. A kereszthalált akkor tudom jól értelmezni, ha tudom, hogy az Jézus életének része. És talán a ma embere azért venné le a korpuszt a keresztről, mert amikor felnéz rá, és ott látja rajta a megfeszített Jézust, nem gondolja azt, hogy ez az élet része. Hanem azt gondolja, hogy a kereszt a szenvedésről és a halálról szól. Húsvét középpontjában kétségkívül az élet diadala áll. Ezért kifejezőbbnek tartom arról beszélni, hogy Jézus az egész életét odaadta értünk. Az, hogy vállalta a szenvedést és a kereszthalált, az élete odaadásának teljessége volt. Ha egy keresztény felnéz a korpuszra, elsősorban nem a szenvedést és a halált látja, hanem egy pillanatot vagy egy helyzetet: az önmagát átadó életet. (...)

Örök élet - kerüli az ilyen kifejezéseket?

Úgy tekintünk az életünkre, hogy az részesedés Isten életéből. Egyikünknek sincs életünk önmagunkban vagy önmagunktól. Életet adni nem tudunk, legföljebb továbbadni, ezért az életünk ajándék. Ha pedig az életünk részesedés Isten életéből, akkor valamiképpen most is Isten életét éljük. Nagyon sajátos formában, ahogyan ember voltunkat és ember voltunkban meg tudjuk valósítani. A halálnak tehát nem az élet az ellentétpárja: a halál ellentétpárja a foganás és a születés. Megszületek és meghalok - az élet ennél az ellentétpárnál mélyebben van. Aki azt gondolja, hogy a halál ellentéte az élet, olyan, mintha lemondott volna a reményről. Az ő szájából nagyon hitelesen hangozhat, hogy a remény hal meg utoljára. Miközben a hitünk szerint a remény nem hal meg - hanem beteljesedik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pascal
2011. április 24. 22:36
Szerintem a halál nem az élet része. Tűz és víz, egymást kizáró állapot. Más halálát élhetem meg, ilyen értelemben része lehet az életemnek de a saját halálom nem élhetem meg.
T. Sarolta
2011. április 24. 16:16
A halál egy kapu, amin mindenki átmegy: vagy az örök kárhozatra, vagy az örök boldogságra
Honfi-fi
2011. április 24. 14:41
Én, bár hívő vagyok, nem nagyon értek a vallási dolgokhoz. Jézus halála, viszont mindenképpen az emberiség legfontosabb és leghíresebb halálesete. A halál, mindenképpen az élet része, akár biológia, akár szakrális értelemben is nézzük. Biológiailag, az élet vége valóban. Szakrálisan is fontos esemény a halál, mert ez az út vezet a feltámadáshoz, és az örök élethez.
hortenzia
2011. április 24. 13:47
Vigyázni kell, hogy ellentmondásos dolgokat ne állítsunk, illetve a fogalmakat tisztázzuk. Mert mit értünk élet alatt ? A biológiai életet, vagy a nagybetűs Életet, az Isteni Életet (zoé) ? A biológiai élet része lehet a halál, az Isteni Életnek viszont nem része a halál. Azért mondtam, hogy a biológiai élet része "lehet", mert ebben is van kivétel. Gondoljunk Énókra, aki nem látott halált, hanem Isten testben ragadta el. Valamint gondoljunk arra a generációra, akik ki fogják kerülni a halált, mert Jézus Krisztus rejtett visszajövetelekor élni fognak. Ők egy szempillantás alatt elváltoznak és elragadtatnak a felhőkig. A félreértések elkerülése végett, mivel az emberek általában nem rendelkeznek teológiai ismeretekkel és akkor még finoman fogalmaztam, és (pláne) a feltámadás ünnepén nem mondanék olyat (így általánosítva), hogy a halál az élet része.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!