A lóvá tett ország, avagy hogyan lett Overdose-ból Underdose

2010. november 22. 09:58

Hinni akarunk a politikusokban, a magyarság kiválasztottságában, a szebb jövőben, de még akár egy lóban is.

2010. november 22. 09:58

„Legendás, ám napjainkban igencsak lepukkant lósportunk berkeiben 2007-ben váratlanul felbukkant egy nyeretlen kétéves, amelyet a tulajdonosa nevetségesen alacsony összegért vásárolt egy angol árverésen, majd két év elteltével a ló a várakozásokhoz képest fantasztikus eredményeket kezdett produkálni. Sorozatban nyert, igaz, kevésbé jegyzett versenyeken, ám első komoly győzelme után (Goldene Peitsche, 2008) a német sajtóban elnevezték csodalónak, s ettől kezdve Magyarországon is ezzel a jelzővel »futtatta« a média és a marketinggépezet. A lovat hungarikumként és celebként sztárolták, s mivel még két jelentős versenyen (Párizs, Róma) sikerült győznie, kikiáltották világklasszisnak, verhetetlennek.(...)

Magyarországon mindig is komoly igény volt a csodákra (Mária országa, Csaba királyfi országa). A józan ész szerepét – különösen válságos időszakokban – a kelleténél jóval nagyobb mértékben az irracionális gondolkodás, a hit, a csodavárás veszi át. Hinni akarunk a politikusokban, a magyarság kiválasztottságában, az ország nagyságában, kedvenc pártunkban, a megváltónak gondolt vezérekben, a szebb jövőben, de még akár egy lóban is. Szeretünk kilépni a sanyarú mából és a rózsaszínűre festett holnapba feledkezni, a rögvalóság megélése helyett illékony délibábot kergetni. Ezt a hitet, vágyat ma már a média és a marketing szakemberei, a pr-osok ki is elégítik, fel is használják.

A magyar népléleknek ezt a fajta vágyakozását, sóvárgását Overdose-zal kapcsolatosan is profi módon meglovagolták. A lovat és teljesítményét is éppúgy celebesítették, sztárolták, mitizálták, ahogy egyes médiasztárokat vagy politikusokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sensei
2010. november 22. 18:28
Látod milyen keveseknél vered ki a biztosítékot? Nálam már nem, így nem is válaszolok mocskodra. Bár, lehet azoknál sem vered ki, akik válaszra méltattak. Öreg! Írás helyett, jobb, ha magadnak vered ki.
gentry
2010. november 22. 14:06
Tiszta hülye vagyok, hogy elolvastam újból ezt a szemetet, csak jól felhúztam magam. Ennyi rosszindulatot!
Polgár
2010. november 22. 14:01
Naiv és buta országokban hiszik csak azt, hogy a demokratikus választások útján megválasztott vezetőkön múlik bármi fontos, és egy kormányváltással egy nép évezredes sorsa megváltoztatható.
gentry
2010. november 22. 13:56
Először elkezdtem listázni a cikkben szereplő hibákat, de annyi van belőle, hogy feladtam. Nem stimmelnek a távok, a versenyek sorrendje, de amit egy laikus is messziről felismer, hogy a szerző "Újvidéki Új Szó"-ról ír. Kábé húsz másodperc guglizásba telt volna utánajárni. Nem is beszélve arról, hogy csak a Budinszki féle interjút említi (amit inkább nem is minősítenék, annyira felháborító), Mikóczy Zoltán válaszáról szót sem ejt: http://ujszo.com/online/sport/2010/09/10/mikoczy-zoltan-hosszu-ideig-felrevezettek Érdekes módon a szerző arról sem beszél, hogy a világ vezető szaklapjának mi a véleménye Overdose-ról. Pedig a Racing Post-ot illene felemelegetni. Különösen azért, mert ott nem magyar bértollnokok írnak, hanem igazi szakemberek! Röviden összefoglalva: Sebők csúsztat, hazudik, féligazságokkal próbálja igazolni zavaros okfejtését. Azaz menjen a p.......
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!