Mondd meg, hol alszol, megmondom, milyen vagy: az alvási szokások árulkodnak személyiségünkről

2023. szeptember 16. 10:32

Egyes feltételezések szerint többet elárul rólunk, hogy melyik oldalt alszunk, mint gondolnánk.

2023. szeptember 16. 10:32
Enjoying the moment: Mindfulness for a more relaxed everyday life
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Sajtóhírek szerint már az is sokat elárul az ember személyiségéről, hogy melyik oldalán fekszik az ágynak. Egy amerikai influenszer a TikTokon például azt magyarázta, hogy pszichológiai szempontból az emberek a munkához, a személyiséghez és a jövedelemhez való hozzáállásuk miatt választják az ágy egy adott oldalát.

Mit jelent az, ha az ágy bal oldalán szeretek aludni?

Egy a témában megjelent cikk szerint például azok, akik az ágy bal oldalán szeretnek aludni, vélhetően pozitívabb életszemléletűek, magabiztosabbak és kevésbé stresszesek.

Mint írják: azok viszont, akik az ágy másik oldalát preferálják, bár talán kevésbé pozitívak, több pénzt keresnek és sokkal inkább fel vannak készülve a legrosszabb forgatókönyvre, mint társaik. 

Mit árul el a személyiségünkről az alvási pozíciónk?

Azon túl, hogy az ágy melyik oldalán vagyunk, az sem mindegy, hogy milyen pozícióban térünk nyugovóra. Egy két éve készült brit kutatás szerint már az is sokat elárul rólunk, hogyan próbálunk meg ellazulni és álomba szenderülni. A tudósok ennek kapcsán arra jutottak, hogy a nők körében a magzatpóz a legnépszerűbb, azaz mikor az alany az oldalán fekszik és a két térdét a lehető legmagasabb pozícióba helyezi. A vizsgálat szerint az így alvók sokkal szégyenlősebbek és érzékenyebbek, mint társaik. 

Mit árul el az alvási szokásunk a személyiségünkről?

A vizsgált személyek alapján elmondható, hogy az oldalunkon történő alvás a leggyakoribb póz. Brit tudósok szerint oldalt mindkét karjukat kinyújtják, nyitott és kedves személyiségek, akik vevők az új ötletekre. Ezek az emberek ugyanakkor enyhén gyanakvóak is, különösen új emberekkel szemben; nehéz a bizalmukba férkőzni. Mint írták: az oldalukon alvók gyakran makacsak és ragaszkodnak döntéseikhez.

Melyek a legegészségesebb alvási pózok?

Hason leginkább a férfiak alszanak, a nők többségét zavarja ebben a pózban, hogy a melleikre nehezedik testsúlyuk. Viszont a brit tudósok megfejtették azt is, ha egy nő mégis így tér nyugovóra, nagyobb eséllyel lesz erotikus álma. 

Mint írták: a hason fekve alvók jó társasági emberek, akik mindenkivel megtalálják a közös hangot, ám nem szeretik, ha valaki kritizálja őket.

Egy viszont biztos: mindenkit igyekeznek óva inteni attól, hogy lefekvés előtt még nyomogassa a telefonját, ugyanis az erős fehér/kék fény hatására csökken a melatonin, azaz az alvásért felelős hormon szintje és sokkal nehezebben alszunk el, ráadásul a későbbi alvásunk minőségét is rontja. 

Nyitókép: Christin Klose / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kbkb
2023. szeptember 17. 15:08
Fontosabb, hogy kivel alszol.
luisbathhelena
2023. szeptember 17. 05:08
Brit tudósok baromsaga. Nekem egy új csaj ismeretsegunk első 5 percében levezette horoszkóp alapján h mi egymásnak vagyunk teremtve hány gyerekünk lesz és hol hogyan élünk együtt a következő pár évtizedben. Udvariasan elkuldtem az anyjaba. Na ennyit a horoszkoprol
K4t1nk4
2023. szeptember 16. 17:19
Nettó baromság!
Lipitloty
2023. szeptember 16. 15:30
Ökörség. Ha ketten fekszenek egy ágyban, személyiségtől függetlenül jut nekik egy oldal. Szerintem praktikus okok inkább számítanak. Pl közel az ajtó, ha fel kell kelni a gyerekhez. Ebben az esetben az ágy ajtóhoz viszonyított helyzete a domináns. Ez csak egy példa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!