Lelki terror? Eredménykényszer? Abúzus vagy félreértelmezett tehetséggondozás? Jobb felső: pipa – podcast premierünk

2021. november 25. 22:57

Hány olyan élsportoló van itthon, aki lelki terrorban készül? Kit hogyan félemlítettek meg, hogy mostanáig nem mert beszélni? Dr. Lénárt Ágota, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense kíméletlenül elénk tárja, hogy milyen hibás edzői mintákkal dolgoznak azok a sportszakemberek és edzők, akik azt hiszik, hogy „az eredmény csak veréssel, megaláztatással érhető el, és hogy le kell rombolni a versenyző személyiségét ahhoz, hogy újra föl tudjuk építeni”.

2021. november 25. 22:57
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Mekkora a szülők felelőssége, hogy milyen edzőt választanak? Vajon feltűnik-e nekik, ha lelkileg sérül a gyermekük? Miért most és miért visszamenőleg tört felszínre Cseh László és Turi György valamint a mester és további tanítványai közötti konfliktus?

Az olimpiai sportolók és csapatok lélektani felkészítésével évtizedek óta foglalkozó sportpszichológus tapasztalatai sokakat meglepnek majd,

íme a diagnózis: a változás elkerülhetetlen, azoknak az edzőknek nincs helyük az élsportban, akik tarthatatlan módszereiken nem tudnak, vagy nem akarnak változtatni.

Jobbfelső:pipa – Vendégünk Dr. Lénárt Ágota, premier most:

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2022. szeptember 24. 16:12
Elég megnézni a Whiplash című filmet. A legendák csarnokába betörni szó szerint rengeteg könny, verejték és véráldozat árán lehetséges. Meg kell járni a poklot annak, aki a mennybe akar jutni. Kérdés, hogy egy olimpiai arany ér-e ennyit. Mindenesetre egy általános iskolás Egerszegi nem saját jószántából kelt minden nap 5-kor.
nikonos
2022. szeptember 24. 16:12
Elítélem az edzőket, de inkább a teljes élsportot. Mert az ilyen. Kifacsarnak a sportolókból mindent, ami a győzelemhez kell. Akinek ez sok, az kiszáll. Mások viszont az anyjukat is eladnák egy dobogós helyért. Ez van.
bölcsbagoly
2022. január 29. 04:55
Sajnos terjed, mivel a semmit sem tevés, a hőzöngés, érzelgőség, hülyeség egyre nagyobb teret kap a társadalmi életben. Ez egy új vallás, új szekta, rengeteg hívővel s igehirdetővel, térítővel. Minden észérv lepereg róluk.
BossN
2022. január 29. 04:54
Jó téma, gagyi riporter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!