Itthon szorongatják Milák Kristófot

2021. október 20. 20:04

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) rendezte a FINA Úszó Világkupa második állomását a Duna Arénában október 7. és 9. között, ahol a magyar klasszisok és a külföldi kiválóságok két év után megint nézők előtt versenyezhettek. A világkupaviadal után a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor adott visszatekintő értékelést a Mandinernek. Úgy tűnik, Milák Kristóf méltó ellenfelet kapott idehaza.

2021. október 20. 20:04
null
Bánfalvi Szabolcs

A Magyar Úszószövetség 2019 októbere után megint közönség előtt tartott nemzetközi versenyt a Duna Arénában. Az idei vilákupaviadal képes volt visszaidézni a két évvel ezelőtti hangulatot?

Nagyon boldoggá tett, amit láttam. Rengeteg gratulációt kaptam, ám a kiváló csapatomnak köszönhető, hogy sikeresen megrendeztük a világkupaversenyt – mondta a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöke, a moszkvai olimpia bajnoka Wladár Sándor. – Két év után végre közönség előtt versenyezhettek az úszók. Hétköznap lévén csütörtökön még gyenge nézettség volt, viszont a hétvégén már jobban ráértek az emberek, így pénteken és szombaton szinte telt ház volt, eladtunk ötezerötszáz jegyet, a lelátón boldog embereket láttam. Magyarországon úgy van értelme sporteseményeket rendezni, ha ott magyar indulók is vannak, ez a budapesti világkupaviadalon is bebizonyosodott. A magyarok azért mennek egy sportrendezvényre, hogy magyar sportolóknak szurkolhassanak, s ezt figyelembe kell venni. A hazai nézők felállva, tapsolva drukkoltak a számukra ismeretlen versenyzőnek is csak azért, mert magyar az illető.

Nemzeti érzés a sport. Átütő ereje van annak, hogy a magyarok vízbe szálltak az amerikaiakkal, az ausztrálokkal és más nagyhatalmakkal a Duna Arénában, és megálltuk a helyünket.

A csúcspontot pedig Cseh László búcsúztatása jelentette a második napon, pénteken, eufórikus élmény volt.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke (balra) köszönti a Semmelweis Egyetem rektorát, Prof. Dr. Merkely Bélát a betétfutam után a budapesti világkupaverseny első napján, 2021. október 7-én. Magyar Úszószövetség (MÚSZ)
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke (balra) köszönti a Semmelweis Egyetem rektorát, Prof. Dr. Merkely Bélát a betétfutam után a budapesti világkupaverseny első napján, 2021. október 7-én. Magyar Úszószövetség (MÚSZ)

Kiknek köszönhető a sikeres rendezés?

Többek között a csapatomban dolgozó sportszakmai vezetők, nemzetközi kapcsolattartók, média felelősök, szállásszervezők munkájának a gyümölcse ez, s nem én számítok lényeges elemnek ebben a rendszerben. Kevés szövetség rendelkezik ilyen jó szakmai gárdával. Emellett nagyon sokat segített a Sárecz Zsolt elnök-vezérigazgató vezette Antenna Hungária Zrt., amely gondoskodott arról, hogy hibátlan hang- és fénytechnika legyen a világkupaviadalon a Duna Arénában. Ez a helyszínen és különösen a tévében is nagyszerű élményt nyújtott. Továbbá a Semmelweis Egyetem is nagyban hozzájárult a sikeres rendezéshez. Az intézmény rektora, Prof. Dr. Merkely Béla megköszönte a lehetőséget a Magyar Úszószövetségnek, hogy részt vehettet a csapatával a világkupaversenyen a betétfutamban. Én is megköszönöm neki az immár kétéves együttműködést, sportolóinkon teljesítménydiagnosztikai méréseket végeznek, kiterjedt vérteszteket készítenek, vigyáznak az úszóink egészségére és a teljesítményére is. A betétfutamot kiemelném, hiszen a koronavírus-járvány kapcsán

a szolgálatot teljesítők munkáját nagyon nagyra értékelem, s komolyan veszem, tudom, hogy ez milyen sok elfoglaltsággal jár.

Visszatérve a búcsúztatóra, Cseh László a Mandinernek is elmondta, hogy ez méltó lezárása volt a pályafutásának.

Ráadásul ez igen különleges alkalom volt, ugyanis a magyar úszótörténelemben hasonló búcsúztató nem fordult elő. Sajnos korábban az úszólegendákat nem búcsúztatták el ilyen módon, így a 70-es évektől kezdve Hargitay Andrást, Verrasztó Zoltánt, Wladár Sándort, Darnyi Tamást, Szabó Joet, Egerszegi Krisztinát, Czene Attilát. Hosszasan sorolhatnám még a neveket. Talán egy sort kaptak az akkori médiában, miután visszavonultak. Azt mondtam, hogy ezen változtatni kell, búcsúztatókat kell szervezni az ikonikus úszóknak. Ez ugyanolyan jelentőséggel bír, mint amikor az Olimpiai Bajnokok Testületét létrehoztuk 2018 márciusában, s ekkor Gyurta Dánielt elbúcsúztattuk Debrecenben.

Amíg én leszek a szövetség elnöke, addig biztos, hogy hivatalosan és méltón elköszönünk a visszavonuló úszó nagyságainktól.

A búcsú napján, pénteken éjjel fél 3-ig nem is tudtam elaludni, mert rengeteg emberrel beszélgettem, s nagyon sokszor megnéztem a Cseh Laciról szóló filmet az M4 Sporton.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke (balra) búcsúztatja a tokiói olimpia után visszavonult Cseh Lászlót a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa második napján, 2021. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke (balra) búcsúztatja a tokiói olimpia után visszavonult Cseh Lászlót a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa második napján, 2021. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Cseh László megköszönte mind a nézőknek, hogy ilyen sokan megnézték őt utoljára, s mindazoknak, akik a medencébe beugrottak miatta, hogy együtt ússzák le Cseh László utolsó hivatalos futamát, a 100 méter vegyest, amelynek a második huszonötméterét Ön úszta vele háton. Hogy esett Önnek az úszás?

Október 7-én, csütörtök este nyolc óra után lementem az uszodába, s elkezdtem gyakorolni, mert már több mint négy éve, amióta a Magyar Úszószövetség elnöke vagyok, nem úsztam versenymedencében. Emiatt kicsit idegen érzés volt, de készültem erre az úszásra. Jólesett az úszás, s örülök, hogy lehetőséget kaptam úszni, mert nekem sem lesz hasonló élményben részben, minthogy Cseh Lacival, egy ekkora klasszissal leúszhatok huszonöt métert. Boldoggá tett. Hosszú Katinka búcsúztatója még messze van, Milák Kristófé még távolabb.

Cseh László azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy meglepetés volt számára a búcsú úszás. Ön mikor értesült a program menetéről?

Teljes meglepetés volt Cseh Laci számára, szigorú titokban szervezték a búcsúztatást, még én sem ismertem a pontos forgatókönyvet. Az úszószövetségben dolgozók voltak az ötletgazdák, így többek között Szántó Dávid, nemzetközi versenyrendezési és kommunikációs vezető, nemzetközi kapcsolattartó, Török Enikő, sportszakmai csoportvezető és Birkás Szabolcs, marketing és szponzorációs vezető. Ők tudják, hogy szeretek dicsekedni, és jól informált elnökként szeretem megosztani másokkal az információkat, emiatt titkolóztak előttem bizonyos szinten. Annyit tudtam, hogy le kell úsznom huszonöt méter hátat, s az ajándék kiválasztásában is volt némi szerepem. Az úszás napján tudtam meg az egész program menetét, beleértve Cseh Laci bevonulását, a róla szóló film levetítését. Chad Le Clos sérülés miatt nem tudott eljönni az eseményre, helyette a másik jó barát, Bernek Péter úszta a pillangót Cseh Laci mellett az első huszonötméteren. Ők ketten együtt is úsztak jónéhány évig, kiváló választás volt Bernek Peti.

A tokiói olimpia után visszavonult Cseh László (középen) búcsúztatása a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupaviadal második napján, 2021. október 8-án. A magyar úszóválogatott ünnepli Cseh Lászlót. MTI/Koszticsák Szilárd
A tokiói olimpia után visszavonult Cseh László (középen) búcsúztatása a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupaviadal második napján, 2021. október 8-án. A magyar úszóválogatott ünnepli Cseh Lászlót. MTI/Koszticsák Szilárd

Cseh László a magyar úszóválogatott összes tagjával úszta le gyorson az élete utolsó hivatalos 25 méterét. Hosszú Katinka csak emiatt állt rajtkőre a Duna Arénában, mivel a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok úszó a világkupán nem indult.

Örülök, hogy mindenki vállalta az úszást Cseh Lacival, még Milák Kristóf és Hosszú Katinka is. Előbbi viccesen visszahúzta Lacit úszás közben. Érdekesség, hogy Hosszú Katinkának elmagyaráztam, hogy egy búcsúztatás olyan mint az olimpiai bajnokok temetése, tehát amikor elkísérjük a halottunkat az utolsó útján, akkor minden barátnak, ismerősnek, sporttársnak, olimpiai bajnoknak ott kell lennie a temetőben. Ugyanilyen fontos, hogy az úszóbajnokot méltón búcsúztassuk el a pályafutása lezárása után. Katinka mindezt megértette, és el is jött, hiszen neki is jól fog esni, amikor majd az ő búcsúztatóján mögötte lesz az az erő, amit a magyar úszósport képvisel.

Az egységesség mutatkozott meg, ahogy az úszóválogatott tagjai Cseh Laci mögött álltak. Mint mondtam, eufórikus élmény volt!

Összesen két arany-, kilenc ezüst- és öt bronzérmet szereztek a magyarok a budapesti világkupaviadalon. Mekkora jelentőséget tulajdonít most az eredménynek?

A világkupaverseny előtt azt fogalmaztam meg, hogy nincsenek elvárások, s itt nem számít az eredmény. Kiemelt jelentőséggel bír, hogy két év után végre újra közönség előtt versenyezhettek az úszók Magyarországon, megtapasztalhatták, hogy sokkal jobb érzés nézők előtt versengeni mint nélkülük. Azt mondtam a világkupaviadal előtt a magyar úszóknak, hogy érezzék jól magukat, egészségesen versenyezzenek, keressenek minél több pénzt – komoly, 144 000 dolláros összdíjazású verseny volt –, és gyakoroljanak a közelgő rövid pályás országos, Európa- és világbajnokságra. Ez egy jó felvezető volt az olimpia utáni időszakra, s remek felkészülésnek bizonyult. Közel egy hónapja dolgoznak újra az úszók, így ezekből az eredményekből nem sok mindent lehet lemérni, s nem is foglalkozunk ezzel. Örömversenyzés volt, s örömet okoztunk.

Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjének győztese a célban a Duna Arénában, a rövid pályás világkupa második, budapesti állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. Kós Hubert megszerezte pályafutása első világkupa-győzelmét a Duna Arénában hazai közönség előtt. MTI/Koszticsák Szilárd
Kós Hubert a férfi 200 méteres hátúszás döntőjének győztese a célban a Duna Arénában, a rövid pályás világkupa második, budapesti állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. Kós Hubert megszerezte pályafutása első világkupa-győzelmét a Duna Arénában hazai közönség előtt. MTI/Koszticsák Szilárd

Cseh László visszavonult, ám a feltörekvő fiatal magyar tehetségek is szép sikereket érnek el, így a 18 éves Kós Hubert vagy a 16 éves Mihályvári-Farkas Viktória.

Cseh Laci is elmondta, hogy akadt olyan időszaka a magyar úszás történetének, amikor ő tartotta az esernyőt a magyar úszósport fölött. Én is ismerem ezt az érzést, mert 1979-től 1984-ig én tettem ugyanezt. Reméljük, ez a jövőben nem így lesz. Látjuk, hogy mindig feltűnnek egyéb tehetségek is. Az edzők elszántak, jószeműek és érdekeltek.

Kós Hubert megszerezte pályafutása első világkupa-győzelmét a Duna Arénában, emellett nyert egy ezüst- és egy bronzérmet a budapesti világkupaviadalon. Nagy jövő áll előtte?

Bizonyos dolgokon még finomítani kellene Kós Hubertnek, ám azon dolgozunk, hogy ez megtörténjen. Hubi kiváló úszó kétszáz vegyesen és kétszáz pillangón. Háton is jól ment, azonban hátúszásban még nem elég laza, nyújtó és lazító gyakorlatokat kell elvégeznie ahhoz, hogy tényleg jó legyen.

Ő a legelszántabb, munkamániás, akárcsak Bernek Peti volt, és emellett szuper tehetséges. Minden adott hozzá, hogy sikeres legyen.

A magyarok közül az olimpiai, világ- és háromszoros Európa-bajnok Milák Kristóf teljesített a legjobban a budapesti világkupaversenyen. Kós Hubert elmondta a Mandinernek, hogy ő és Milák kiváló kapcsolatot ápol egymással, utóbbi hasznos tanácsokkal látja el Kóst.

Valóban nagyon jóban vannak. Milák Kristóf nem szereti, ha edzésen valaki rendszeresen megelőzi és meghajtja őt. A junior-világbajnok Zombori Gábor és az Európa-bajnoki ezüstérmes Biczó Bence is ilyen típusú sportoló. Egyébiránt utóbbi a Magyar Úszószövetségnél dolgozik a sportszakmai csapatban, rendkívül értelmes, nagyszerű választás volt. Nem baj, ha az oroszlán bajszát húzogatják.

A későbbi második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Duna Arénában, a rövid pályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd
A későbbi második helyezett Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjében a Duna Arénában, a rövid pályás világkupa-sorozat második állomásának nyitónapján, 2021. október 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Sós Csaba szövetségi kapitány is értékelte a Mandinernek Kós Hubert teljesítményét: „Az utóbbi időben felbukkant egy másik 18 éves kiválóság is, a dél-afrikai úszó Matthew States, ám Kós Hubertet nem kell tőle sem félteni. Hubert rendkívüli tehetség, messze átlag feletti, sokat fognak hallani még róla, rengeteg érmet akasztanak majd a nyakába. Nehéz most megjósolni, hogy mikor milyen színű lesz az a medál.”

Kós Hubert is elemezte a saját teljesítményét és mesélt a Mandinernek a baráti kapcsolatáról Milák Kristóffal.

„Kezd összeállni minden egyes úszásnem. A vegyesre fókuszáltam a tokiói olimpia miatt, de az ötkarikás játékok lezártával már jobban koncentrálok a pillangóra és a hátra is. Milák Kristóffal ebédeltem a világkupa második napján, s elmondta, hogyan kellene okosabban úsznom. Már az olimpia után említette, hogy igazi idióta vagyok, ahogy versenyzek, mivel az elején megyek mint egy őrült, de ez abból is adódik, hogy alapvetően vegyes úszó vagyok, s azt másképp kell felépíteni. Próbáltam betartani, amit mondott. Eljött az ideje, hogy megtanuljak én is versenyezni, meg kell tanulnom, hogyan kell beosztanom az erőmet. Régóta jóban vagyunk Kristóffal, a 2017-es vb után a Duna Arénába kezdett járni edzésre, s már a legelső napon elkezdtünk együtt edzeni. Hetente egyszer-kétszer edzek vele, s az mindig nagyon jó, mindkettőnk rengeteget kap ezzel” – fejtette ki Kós Hubert.

– fejtette ki Kós Hubert.

 

 

Nyitókép: Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke (balra) búcsúztatja a tokiói olimpia után visszavonult Cseh Lászlót a Duna Arénában zajló rövid pályás világkupa második napján, 2021. október 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!