Nőhet idén a kiskereskedelem, de lassan heverjük ki a nehéz előző évet

2024. március 06. 11:16

Vannak pozitív trendek, így például a reálbérek emelkedése, ám ennek ellenére az óvatossági motívum továbbra is erős a januári kiskereskedelmi adatok szerint. A fogyasztói bizalom még nem heverte ki az inflációs sokk okozta megrázkódtatást, de idén éves szinten 6–7 százalékos reálbér-emelkedés jöhet, ami sokat segíthet a fogyasztás növekedésében.

2024. március 06. 11:16

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője   

A várakozásoktól elmaradt a kiskereskedelmi forgalom alakulása idén januárban. Kedvezőnek tekinthető ugyan, hogy éves alapon ez már nőtt, azonban negatív meglepetést jelent, hogy a tavaly novemberben és decemberben megfigyelt 1 százalékos havi alapú növekedés után most a szezonálisan kiigazított adatok alapján viszont stagnált. 

Az éves alapú növekedésben elsősorban az üzemanyag-forgalom alakulása játszott szerepet, itt 2023 elején az üzemanyag-ársapka feloldása után érdemben esett vissza a kereslet, ami alacsony bázist eredményezett. Minimálisan ugyan, de emelkedett az élelmiszer- és az élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma is egy év alatt, miközben a nem élelmiszertermékek esetében 0,9 százalékos mérséklődést regisztrált a KSH.  

Az alapvető javak vásárlása növekszik 

Itt elsősorban a ruházati termékek, a bútorok, műszaki cikkek, a könyvek, valamint a használtcikkek forgalma esett vissza, miközben a gyógyszerek, gyógyászati termékek és illatszerek forgalma továbbra is érdemi, 8 százalékos növekedést mutat. Vagyis változatlanul azt láthatjuk, hogy a fogyasztók a nem létfontosságú, halasztható fogyasztási termékek vásárlásáról mondanak le, miközben az alapvető javak vásárlását a takarékosság kevéssé érinti. Ez azt jelzi, hogy a reálbérek emelkedése ellenére az óvatossági motívum továbbra is erős a magyar gazdaságban. A fogyasztói bizalom még nem heverte ki az inflációs sokk okozta megrázkódtatást, a háztartások továbbra is elsődlegesen az elmúlt időszakban leapadt tartalékaikat töltik fel a jövedelmi helyzetük javulása révén. 

A havi alapú változások ugyanakkor ebben a tekintetben már kedvezőbb képet vetítenek előre.  

Itt a stagnálás oka az üzemanyag-forgalom visszaesése volt, de az élelmiszerek vásárlása sem változott egy hónap alatt, miközben a nem élelmiszer-jellegű termékek forgalma 0,6 százalékkal bővült. 

Mi várható 2024-ben a kiskereskedelemben? 

Előretekintve a kiskereskedelmi forgalom érdemi emelkedést mutathat a 2024-es évben. 

Ezt elsősorban a jövedelmi helyzetben bekövetkező pozitív változás hajthatja, amelynek alapja a dinamikus béremelkedés fennmaradása és a lassuló infláció eredőjeként megvalósuló, éves szinten 67 százalékos reálbér-növekedés lehet.

 Ugyanakkor ahhoz, hogy a fogyasztás érdemben hozzájáruljon az idei évben a növekedéshez és a GDP bővülési üteme 3 százalék felett legyen, szükség van ezen felül az óvatossági motívum oldódására is. Ehhez viszont nem elegendő a jövedelmi helyzet javulása, a gazdasági kilátásoknak is javulniuk kell, amelynek legnagyobb korlátja jelenleg is a bizonytalanság, amely óvatosságra inti a háztartásokat fogyasztási döntéseik meghozatalában. 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­A­ ­d­ö­g­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­n­­y­­o­k­ ­­­v­­á­r­­­n­­a­­­k­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
MaBaker
2024. március 06. 22:59
Lószart lesz itt helyreállás! Olyan sarcot zúdított ránk az infláció, hogy az emberek jórésze még mindig csak pislog a boltban mint hal a szatyorban. A másik réteget meg gyorsuló ütemben nyomorítja meg a német gazdaság kudarca. 1-2 év núlva meg végigsöpör az AI mindenkin. És akkor még világháború sem volt. Aki egy irodában dolgozik és most nem spájzol be 1-2 évre előre minden eshetőségre, az nagy eséllyel szopni fog. De olyat, amit most el sem tud képzelni Én szóltam!
Pelso j.
2024. március 06. 15:07
nőhet az óvatossági motívum továbbra is erős még nem heverte ki az inflációs sokk okozta megrázkódtatást, reálbér-emelkedés jöhet, segíthet kedvezőnek tekinthető ugyan, stagnált hajthatja lehet Tapsra, birkák.
bodrigyuri
2024. március 06. 14:17
Orbán mást haluzott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!