A vártnál sokkal jobban teljesíthet idén Amerika

2024. március 21. 13:28

A mindössze 1,4 százalékos szintről 2,1 százalékra javította az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a világ vezető hatalmának idei GDP növekedési prognózisát. A Makronóm Intézet elemzője szerint amerikában a vártnál magasabb pénzromlásnak nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget, ami optimizmusra ad okot.

2024. március 21. 13:28

Elemző: Molnár Dániel, a Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője  

A várakozásoknak megfelelően az USA jegybankjának szerepét betöltő intézmény nem változtatott a kamatszinteken, így az alapkamat a világ legnagyobb gazdaságában továbbra is az 5,25–5,5 százalékos sávban áll. 

A közleményben a Fed hangsúlyozta, hogy   

a gazdasági aktivitás visszafogott ütemben, de tovább nőtt, emelkedő foglalkoztatás mellett a munkanélküliségi ráta változatlanul alacsony, miközben az infláció bár lassult, továbbra is magasabb a jegybanki célnál.  

A várható kamatpályáról viszont a szerdai ülés keretében sem közölt érdemi iránymutatást.  

A jelenleginél szigorúbb kamatpolitika várható? 

Ugyanakkor a közleményben is hangsúlyozták, hogy további adatokra vár a jegybank, ami bizonyítja, hogy az infláció fenntarthatóan közelít a 2 százalékos célhoz. Nem változott a döntéshozók kamatvárakozása december óta, a 19 szakember közül 9 vár 3 kamatvágást az idei évben, így ez is lett a mediánvárakozás.  

Változást jelent viszont, hogy 8-ról 9-re nőtt azon döntéshozók száma, akik ennél szigorúbb kamatpolitikát várnak az év végére vonatkozóan. A kamatvárakozások alapján az ideit jövőre 34 kamatvágás követheti. 

A vártnál könnyedebb volt a hangnem, de kérdéses a lazítás időzítése

Jerome Powell, a Fed elnöke a kamatdöntést követően tartott sajtótájékoztatón sem adott egyértelmű utalást arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor kezdődhet meg a lazítás, azonban annak hangsúlyozása, hogy további információkra várnak az infláció alakulását illetően, inkább a júliusi döntésre utal, szemben a korábban várt júniusival. Ezzel együtt is alapvetően a megelőlegezettnél lazább hangnemet ütött meg a sajtótájékoztató, az elmúlt hónapokban tapasztalt, a vártnál magasabb pénzromlásnak nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget.

A Fed új előrejelzései az USA gazdasági mutatóira 

A kamatdöntéssel párhuzamosan a jegybank kiadta legfrissebb előrejelzését is, amelynek keretében a gazdasági kilátásokat érdemben felfelé módosította, miközben az inflációs várakozásait összességében változatlanul hagyta. A Fed idénre 2,1 százalékos bővülést vár, szemben a 2023. decemberi előrejelzésben szereplő 1,4-gyel, ami 2025-ben és 2026-ban 2 százalékra lassulhat. Az infláció az idei évben 2,4 százalék lehet, ez jövőre 2,2, 2026-ban pedig 2,0 százalékra fékeződhet.

Kapcsolódó:

Címlapfotó:MTI/EPA/Michael Reynolds

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2024. március 22. 04:54
Valami elképesztő, hogy micsoda praktikákkal tudják a FED tulajdonosok felszínen tartani az USA gazdaságát. Mondjuk a végén így is úgy is valami háború következett eddig.
Akitlosz
2024. március 21. 17:10
"A Makronóm Intézet elemzője szerint amerikában a vártnál magasabb pénzromlásnak nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget, ami optimizmusra ad okot." Ez hülye. Vagy rosszabb. A nép ellensége.
orokkuruc-2
2024. március 21. 16:19
"A vártnál sokkal jobban teljesíthet idén Amerika" Nocsak, Venezuela is?
fogas paduc
2024. március 21. 15:40
Volt értelme kiszippantaniuk Európából az ipart, meg a hadiipari megrendeléseiket Európával a csúcsra járatni. Nem hülyék ezek, csak aljasok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!