Mi az a mentális recesszió?

2024. január 22. 15:51

A republikánusoknak, illetve Trumpnak kedvezhet az őszi elnökválasztáson, hogy az átlag amerikai igen borúlátó. Az ottani sajtó értetlenül áll a széles körű, a 2008-as pénzügyi válságot idéző pesszimizmus előtt, mert alacsony a munkanélküliség, és a magas infláció ellenére a bérek is ütemesen nőttek.

2024. január 22. 15:51
Pósa Tibor

Az amerikai gazdaság sokkal jobban teljesít, mint az európai, sőt meglepően rugalmasnak bizonyul ebben a pánik utáni időszakban, hiszen a munkaerőpiac néhány év alatt visszanyerte az élénkségét – mutat rá a Forbes.  

Széles körű elégedetlenség 

A munkanélküliség minden idők legalacsonyabb szintjén van (3,7 százalék), és még a magas infláció mellett is meredeken emelkedtek a bérek az elmúlt években.

 Azonban a gazdaság megítélését illetően semmi sem változott. Az amerikaiak borúlátók a jövőbe tekintve, és „ugyanolyan negatívan látják azt, mint a 2008–09-es recesszió idején” – derült ki a michigani egyetem felméréséből.  

A tanulmány készítői még a „mentális recesszió” kifejezést is kitalálták, hogy ezzel körülírják ezt az eltérést az emberek érzései és a gazdaság teljesítménye között – magyarázta a Business Insider New York-i üzleti portál. A valóságban minden attól függ, hogy miről beszélünk, amikor azt mondjuk, hogy a gazdaság jobban teljesít – fűzte hozzá a Forbes. 

Az infláció, vagy legalábbis a reálinfláció túlbecslése nagyon fontos tényező a fogyasztók számításaiban – mutatott rá a CBNC üzleti híroldal. Az elmúlt évek magas inflációja miatti csalódottság ugyanis továbbra is fennáll, „annak ellenére, hogy a munkaerőpiac szilárdsága, a lakások értékének növekedése és a tőzsdei fellendülés kedvező hatással volt a közelmúltbeli gazdasági helyzetükre”. Maga a pénzromlás tavaly jelentősen lelassult.  

Ezt is ajánljuk a témában

Öt és fél százalékra esett az infláció decemberben

A fogyasztói árak 2023 decemberében átlagosan 5,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, novemberhez viszonyítva pedig átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. 2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak – tájékoztatott a KSH.

 

A helyzet jó 

„Miközben a gázár csökkenése különösen nagy mértékben rányomta a bélyegét az általános inflációra, a nem energetikai szolgáltatások áraiban is jelentős (és régóta esedékes) zuhanás tapasztalható Amerikában. A repülőjegyárak erőteljesen csökkentek, az idén nyáron 8,1 százalékkal. A használt autókért kevesebbet kell fizetni, míg az új kocsik ára stabil maradt. Végül pedig egyes alapvető szolgáltatások, mint például a lakásbérleti díjak, sokkal lassabb árnövekedést mutatnak” – összegezte a The Wall Street Journal.  

Sovány vigasz 

A Forbes úgy vélte, hogy ez a csalóka megítélés „hosszú távú piaci kudarcokat tükröz”, amelyek jóval túlmutatnak a foglalkoztatási vagy inflációs problémán. Az olyan ágazatokban, mint az egészségügy, a munkahelyek bizonytalansága mindenütt jelen van, és a „foglalkoztatási ráta növekedése” semmit sem változtat azon a tényen, hogy „a munkavállalók továbbra is alulfizetettek”. 

Ez megerősíti azt a benyomást az amerikaiak körében, hogy a gazdaság ingatag 

– írta a kéthetilap.

Erősen politikai felfogás 

„Ez részben a média hibája” – írta a Business Insider a Brookings Institute tanulmányára hivatkozva, amelyből kiderült, hogy „2018 óta a média kedvezőtlenebbül mutatja be a gazdasági valóságot, mint amilyen”. A gazdaság torz megítélése mindenekelőtt a politikai polarizációnak köszönhető – olvasható a demokratákhoz közel álló Paul Krugman közgazdásznak a New York Timesban megjelent rovatában.

A Civiqs közvélemény-kutató intézet adataira hivatkozva a neves közgazdász rámutatott, hogy „a demokratákhoz képest a republikánusok nagyobb valószínűséggel mondják, hogy a gazdaság rosszul áll, ha az ellenzéki párt van a Fehér Házban”. Tehát a MAGA (Make America Great Again, Donald Trump kedvenc szlogenje) politikai preferenciái nagyban befolyásolnák a gazdasági helyzetről alkotott véleményt.  

Ám ez az hangulatváltozás nagy szolgálatot tehet Trumpnak, aki hatalmas előnnyel vette az előző héten a republikánus előválasztás első fordulóját.

 

 

Kapcsolódó:

Címlapfotó: Shutterstock

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 


 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. január 23. 11:56
Mentális recesszió: Rokobauerből Havassá lenni.
vapepe
2024. január 23. 08:53
Mivel a javak elosztása végleg félrecsúszott, engedtessék már meg a középosztálynak, hogy ne érezze jól magát.
Ugandai Bubu
2024. január 22. 21:17
A mentális recesszió, amikor egy Magyarország nevű ország külügyminisztere, Petiminiszter, csapatja bulikába', hogy Nórokszaáj, Grófo a király. Heló röfik!
bodrigyuri
2024. január 22. 21:06
A mentális recesszió maga a ner.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!