Mindenkit ver a Tesla az eladott elektromos autók versenyében

2023. december 26. 12:18

Az év első nyolc hónapjában a Tesla csak a Model Y-ból 772 ezret adott el. Ezzel ráadásul saját magát győzte le.

2023. december 26. 12:18
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Berobbant az elektromos autók iránti kereslet 2023-ban: a globális járműeladások 18 százalékát tették ki, a következő években pedig még agresszívebb növekedés várható. 

A Visual Capitalist az év első nyolc hónapjának adatai alapján egyetlen ábrára helyezte a világ legkeresettebb modelljeit. 

Elon Muskot nem lehet letaszítani a trónról. A Tesla Model Y volt a világ legjobban imádott elektromos autója, az adott időszakban 772 364 darabot adtak el belőle. A vállalat ezzel saját magát előzte meg a globális listán, miután az ezüstérmes pozíció is az övé: a Tesla Model 3-ból 364 403 kelt el.

Forrás: Visual Capitalist

Már megint Kína  

Bár Musk fejedelmi pozícióját egyelőre nem fenyegeti, a világ legdinamikusabban fejlődő autógyártója ott liheg a Tesla nyakában. A hamarosan Magyarországon építkező BYD az Atto 3 modellel a harmadik helyet szerezte meg 265 688 eladott példánnyal, majd saját magát követte, a Dolphin ugyanis 222 825 potenciális vevő érdeklődését keltette fel annyira, hogy be is szerzett magának egyet belőle.  

Mindenképpen intő jel, hogy a listán az ötödik, a hatodik, a hetedik és a kilencedik hely is a kínaiaké: a GAC Aion két változattal is szerepel a rangsorban. Az egyetlen európai gyártó, a VW 120 154 eladott elektromos járművel büszkélkedhet – a vevőkör nagy része egyébként szintén a kínai piacon szerezte be saját német kiskedvencét. 

A világ autóipara visszafordíthatatlanul az elektromosság útjára lépett. Az EU 2035-től betiltja a hagyományos belső égésűek értékesítését, az előrejelzések szerint az elektromos járművek pedig éppen abban az évben fogják kitenni a globális autópiaci értékesítések 50 százalékát. 

 

*** 

 

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew 

 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukasmacska
2023. december 28. 23:32
" az előrejelzések szerint az elektromos járművek pedig éppen abban az évben fogják kitenni a globális autópiaci értékesítések 50 százalékát. " Vagy jön egy teljesen más technológia és egyszerűen átlépnek a mai akkus autókon.
véna
2023. december 28. 17:38
Szia Uram! Elektromos akkumulátor gyártást vállalunk német és franciaországi telephellyel 110%-os állami támogatás mellett, érdekel?
hátakkor
2023. december 28. 16:51
Figyelem! Van benne aksi! Is.
kekszalagosautistamarki
2023. december 28. 16:43
szuper jó hír, látva ezt a piaci megoszlást, hogy balfékbock továbbra is erőlteti azt, hogy a német autóiparnak elektromos autókból kell megélnie
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!