Keserű a jelen, de édesebb lesz a jövő?

2023. december 13. 22:03

Elsősorban az alapanyagok, a kakaó és a cukor árának rendkívüli világpiaci növekedésével indokolja az édességárak utóbbi fél-egy évben látott erőteljes emelkedését Sánta Sándor, a hazai tulajdonú Chocco Garden Kft. ügyvezetője. Abban bízik, hogy az édesipar erős összefogással túljut a mostani időszakon.

2023. december 13. 22:03
null
Halaska Gábor

Miért ugrott meg ennyire a csokoládé és más édességek ára?
A nemzetközi árutőzsdéken a kakaó határidős indexe negyvennégy éve nem látott szintet ért el szeptemberben. A legjobb termelők Elefántcsontparton és Ghánában gyenge termésre vonatkozó előrejelzést adtak ki, viszont a kereslet folyamatos növekedése várható világszerte. Ebből fakad az erős árnövekedési nyomás. Az elefántcsontparti kikötőkbe irányuló kakaóbab-szállítás körülbelül 16 százalékkal marad el a szezonban. Nyugat-Afrika kakaótermelő övezete adja a globális termelés több mint 80 százalékát. Csak Ghána és Elefántcsontpart több mint 60 százalékkal járul hozzá a termeléshez.

Az Agrárminisztérium kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a szaloncukrot, és felvette a Magyar Értéktárba”

Miért alakult így a termelés?
Az El Niño jelenség miatt a kakaótermesztő ré­giókban melegebb, kevésbé nedves időjárás alakul ki, ami a becslések szerint 2024 első feléig tarthat. Ez a fő oka az áremelkedéseknek: a kakaóbabnak mint a csokoládé fő alapanyagának csökkenő termése, így a drágulása természetesen kedvezőtlen hatással volt az önköltségre.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 14. 10:45
A verseny hiánya, a magyar cukor és édesipar rablópivatizációja szabad teret nyitott a külföldi tulajdonosok, importőrök szabad rablásához már a kilencvenes évek elején. Antallnak, raskónak, csepinek és az aljas társaiknak sokat köszönhetünk ennek kapcsán. A többi pedig csak üres hasbara, amivel a népet etetitek. Az áremelkedések csermanek óta gyűrűznek be végtelen hullámokban, míg a piaci árak csökkenése elvétve (se).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!