Megmenekült a 3-as metró, Magyarország újra kaphat orosz alkatrészeket

2023. június 23. 04:25

A magyar kormány mentességet harcolt ki az orosz metrókocsik fenntartása kapcsán: a szankcionált moszkvai vállalat ismét szállíthat Budapestre alkatrészeket.

2023. június 23. 04:25
null
Révész Béla

A héten már elfogadott tizenegyedik szankciós csomag tervezetébe a kormány közbenjárásának köszönhetően bekerült egy olyan kiegészítés, amely Magyarországnak mentességet ad a 3-as metrót ellátó alkatrészek importjára és karbantartására vonatkozóan.

A Bloomberg értesülései szerint az orosz Metrovagonmas nagy értékben exportálhat továbbra is Magyarországra a szerelvények karbantartáshoz szükséges eszközöket, és konkrét technikai munkákat is végezhet a metrókocsikon.

A probléma a 3-as metró karbantartásával kapcsolatban nem új keletű: a Metrovagonmast

a legelső szankciós csomagban, tehát már 2022 márciusában tiltólistára tették.

Miután a vagonokhoz csak az orosz cég gyárt alkatrészeket, felmerült a veszélye, hogy a 3-as metró – karbantartás és pótalkatrészek hiányában – előbb-utóbb működésképtelenné válik. A probléma most megoldódott: a kormány közbelépésének köszönhetően a vállalat összesen 14 olyan terméket szállíthat Magyarországra, amelyeket több mint egy éve szankciós intézkedések sújtottak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2023. június 23. 17:46
orban ruszki metroja.
wrfri
2023. június 23. 13:14
Tekintettel arra, hogy a háború 2014ben kezdődött, lehetett volna tudni nem oda szerződni.
diodoro
2023. június 23. 12:54
Ha lenne humorérzéke a kormánynak felszólítaná Karácsonyt, hogy utazzon ki O.-ba a részletek letárgyalására. A nehezén ők már áttolták. Ja! és lehet klímát szerelni. Már ha akarnak. :)
lofejazagyban
2023. június 23. 12:52
szerintem nem a kormány harcolta, hanem Brüsszel nem akarta a választások előtt leállítani Bp legforgalmasabb metrójáratát. Kamugeli nem biztos, hogy túlélte volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!