Tunézia nem fogadta el a Nemzetközi Valutaalap feltételeit

2023. május 22. 12:19

Hiába van súlyos gazdasági helyzetben Tunézia, mégsem fogadta el a Valutaalap szokásos gyámkodását. Nem hajlandó további megszorító intézkedéseket hozni, inkább lázasan keresi azokat a nemzetközi partnereket, amelyek valódi segítséget tudnak nyújtani. 

2023. május 22. 12:19
null

Kerekes György, a Makronóm Intézet alapítójának írása.

, a Makronóm Intézet alapítójának írása.

A világ újrapolarizációja nem azt jelenti, hogy a globalizáció iránya megfordul, hanem azt, hogy új, regionális hatalmi-gazdasági tömbök erősödnek meg, amelyek egymás közötti viszonyrendszere fogja meghatározni a következő évek geo- és gazdaságpolitikáját. Európa számára az egyik legfontosabb ilyen tömb a Magreb-országok, azaz Észak-Afrika arab államai, amelyek kultúrájukban nemcsak a muszlim, hanem a mediterrán (római, görög, illetve a későbbi gyarmatosítók miatt francia és olasz) hagyomány vonásait is hordozzák. 

Tunézia nem kér a Valutaalap csomagjából

Ezek az országok Európa számára fontos árubeszállítók, például mezőgazdasági termékek, műtrágyagyártás, kiszervezett iparcikkek előállítása tekintetében. Emellett Fekete-Afrika felől a migrációs hullámot is képesek tompítani, az európai cégek termékeinek pedig ígéretes piacot kínálnak. Az arab tavasz eseményei 12 évvel ezelőtt megrengették a régió politikai struktúráit, de úgy tűnik, a legtöbb ország kezdi megtalálni a saját útját és erejét.
Tunézia az egyik legérdekesebb állam a régióban, amely mostanában azzal került be a hírekbe, hogy nemrég visszautasította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) harmadik 1,9 milliárd dolláros segélycsomagját. A Foreign Policy amerikai folyóirat elemzése szerint a törékeny gazdaságú észak-afrikai ország jól tette, hogy nem kért az újabb csomagból. Ettől még a jelenleg rendeletekkel kormányzó Kaisz Szaíd elnöknek – aki 2021-ben vértelen puccsal jutott hatalomra – számos kihívással kell megküzdenie, hogy egyenesben tartsa országát.
Az arab tavasz eseményei különösen a szegényebb rétegeknek hoztak nehézségeket, a munkanélküliség és az infláció is megugrott. Tunézia külkereskedelmi mérlege 2018-ra rekordnegatívumot mutatott. Az IMF már kétszer juttatott Tunéziának mentőcsomagot, 2013-ban és 2016-ban, de ezeknek a gazdaságra nem volt érdemi pozitív hatásuk. Az idei évre ismét növekvő inflációval fordult rá az ország, a februári 10,4 százalék volt a legmagasabb érték 1984 óta. A focus-economics.com oldal elemzői szerint azonban az év végére enyhülhet a pénzromlás üteme, amelyhez a tervezett szociális segély reformja is hozzájárul. Jelenleg a lakosság nagy része az állami üzemanyag- és élelmiszer-juttatásoktól függ. 

Régi IMF-receptet kapott Tunézia is

Az IMF – régi receptjéhez hűen – a pénzügyi segítség fejében ezek megszüntetését követelte. Ennek a kísérlete is hatalmas tiltakozásokat és sztrájkokat váltott ki 1978-ban és 1983-ban is. Ráadásul a segélyek megszüntetése tovább mélyítené a szakadékot a szegények és módosabbak, valamint a gazdagabb partvidéken lakók és a belső, sivatagi részen élők között. Ez ellehetetlenítené az amúgy is gyenge gazdasági növekedést, 2022 utolsó negyedévében éves alapon a focus-economics 1,6 százalékos gyarapodást rögzített. 
Amúgy is jellemző az ország gazdaságára, hogy nemcsak a turizmus, hanem az ipar is a tengerparti városokban (Tunisz, Szúsza, Szfaksz) összpontosul. Egy német elemzés éppen azt mutatta ki, hogy a tunéziai segélyezési rendszer meglehetősen igazságos és kiegyenlített. Egy helyi gazdaságkutató szervezet, az Al Bavsala azt javasolja, hogy

a megszorítások helyett más területeken lehetne hasznos átalakításokat tenni. Például visszavezetni a progresszív jövedelemadózást, ami a 80-as években működött, növelni az ország búzatermelését, hogy ne függjön a külföldi szállítmányoktól, 

főleg, mert Ukrajna, még ha most éppen képes is szállítani, 50 százalékos előlegfizetést kér. Ezt pedig nehezen bírja el a tunéziai költségvetés. A mezőgazdaság átalakításához a Foreign Policy elemzője az IMF helyett más nemzetközi finanszírozási intézmény igénybevételét javasolja: a Világbank és az Európai Befektetési Bank beruházási hiteleit is tudná Tunézia erre a célra fordítani.

A magyar cégeket ismerik Tunéziában

A magyar külgazdasági stratégiában az észak-afrikai régió is szerepel mint ígéretes piac. Éppen az agrártechnológia lehet az egyik potenciális együttműködési terület, például a vetőmageladás vagy a mezőgazdasági gépek szállítása. Tunéziában van a magyar cégeknek múltja (a nemzeti futballstadiont is magyarok építették), a jelenben is jól elérhető piac. A fő nehézség a finanszírozás, de erre az Exim kínálhat célzott termékeket, vevőhitelt a tunéziai partnereknek. A multipoláris, tömbösödő világban azt a stratégiát követhetjük, hogy a regionális tömbök mindegyikével megpróbálunk kereskedni és kölcsönös előnyökön alapuló jó viszonyt kialakítani.

A BRICS kölcsöne felválthatja a Valutaalapot? 

Több hónapos tárgyalás után a közelmúltban kudarcba fulladtak azok az egyeztetések, amelyek arról folytak, hogy Tunéziának milyen feltételekkel biztosít kölcsönt a Nemzetközi Valutaalap. Kaid Szaíd, az észak-afrikai ország elnöke a Business News helyi internetes lapnak megerősítette, hogy nem a Valutaalap, hanem ő állt fel a tárgyalóasztaltól. A karthágói palota urának nem ez az első kevésbé diplomatikus lépése. Márciusban, amikor nagy vihart kavart döntése nyomán elkezdték hazatoloncolni az illegális afrikai menekülteket, Tunisszal a Világbank is megszakította a tárgyalásokat. Aztán Kaid Szaíd visszakozott, így legalább ezek az egyezetések jelenleg is zajlanak.
Valahonnan pénzt kell találni, hogy Tunézia finanszírozni tudja egyre súlyosabb pénzügyi helyzetét. Ha a hagyományos partnerek – az Európai Unió és az Egyesült Államok, különböző elfogadhatatlan politikai követelések miatt – vonakodnak segítséget nyújtani Tunisznak, akkor máshol kell próbálkoznia. Így merült fel a BRICS, a formálódó gazdasági együttműködés, amelynek jelenleg tagja Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. Tunéziának mindig is rokonszenves volt az a törekvésük, hogy gazdaságukat, amennyire csak lehet, függetlenítsék a világban eddig uralkodó befolyásoktól. Ma is álmai között szerepel, hogy az ország is bebocsátást nyer ebbe az alakuló klubba.
Együttesen a BRICS-államok a világ nemzeti jövedelmének 28 százalékát adják. Ez már olyan súly, amelyre tekintettel kell lenni a nemzetközi gazdasági életben. De hogy a BRICS politikailag közös álláspontot képviseljen, arra még várni kell. A gazdasági együttműködés is gyerekcipőben jár, csakúgy mint a pénzügyi kapcsolatok, ezt időnként helyettesítik politikai állásfoglalással – így jellemezte a szervezetet az Économiste Maghrébin tunéziai honlap. A Business News még ennél is tovább ment: „A BRICS nem más, mint Kína politikai próbálkozása, hogy ezzel növelje befolyását, és ellensúlyt teremtsen az Egyesült Államoknak. E törekvésében a politikailag és diplomáciailag elszigetelődött Oroszországban pedig hű társra lelt.” 
Az, hogy Kína közvetlen költségvetési segítséget adjon Tunéziának, légből kapott gondolat. Tudomásul kell vennie Tunisznak, hogy nem fogják odaengedni a nagyok asztalához, ezért el kellene vetni azt a hamis reményt, amelyet az észak-afrikai országban most a BRICS-hez fűznek – fogalmazott az internetes újság. „Tunézia exportjának 70 százaléka az Európai Unióba irányul. Rendezni vagy akár új alapokra kell helyezni a viszonyt Brüsszellel” – érvelt a Business News, amely szerint le kell számolni az ilyen fantazmagóriákkal.

Több hónapos tárgyalás után a közelmúltban kudarcba fulladtak azok az egyeztetések, amelyek arról folytak, hogy Tunéziának milyen feltételekkel biztosít kölcsönt a Nemzetközi Valutaalap. Kaid Szaíd, az észak-afrikai ország elnöke a Business News helyi internetes lapnak megerősítette, hogy nem a Valutaalap, hanem ő állt fel a tárgyalóasztaltól. A karthágói palota urának nem ez az első kevésbé diplomatikus lépése. Márciusban, amikor nagy vihart kavart döntése nyomán elkezdték hazatoloncolni az illegális afrikai menekülteket, Tunisszal a Világbank is megszakította a tárgyalásokat. Aztán Kaid Szaíd visszakozott, így legalább ezek az egyezetések jelenleg is zajlanak. Valahonnan pénzt kell találni, hogy Tunézia finanszírozni tudja egyre súlyosabb pénzügyi helyzetét. Így merült fel a BRICS, a formálódó gazdasági együttműködés, amelynek jelenleg tagja Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika. Tunéziának mindig is rokonszenves volt az a törekvésük, hogy gazdaságukat, amennyire csak lehet, függetlenítsék a világban eddig uralkodó befolyásoktól. Ma is álmai között szerepel, hogy az Együttesen a BRICS-államok a világ nemzeti jövedelmének 28 százalékát adják. Ez már olyan súly, amelyre tekintettel kell lenni a nemzetközi gazdasági életben. De hogy a BRICS politikailag közös álláspontot képviseljen, arra még várni kell. A gazdasági együttműködés is gyerekcipőben jár, csakúgy mint a pénzügyi kapcsolatok, ezt időnként helyettesítik politikai állásfoglalással – így jellemezte a szervezetet az Économiste Maghrébin tunéziai honlap. A Business News még ennél is tovább ment: „”  Az, hogy Kína közvetlen költségvetési segítséget adjon Tunéziának, légből kapott gondolat. Tudomásul kell vennie Tunisznak, hogy nem fogják odaengedni a nagyok asztalához, ezért el kellene vetni azt a hamis reményt, amelyet az észak-afrikai országban most a BRICS-hez fűznek – fogalmazott az internetes újság. ” – érvelt a Business News, amely szerint le kell számolni az ilyen fantazmagóriákkal.

 Címlapfotó:123rf.com
 
 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bitrex®
2023. május 23. 20:43
Az IMF-nek honnan van pénze? Fán terem?
theseur
2023. május 23. 11:32
Az oroszok nem akarják szívatni Olaszországot . Ellenkező esetben orosz gabonáért rengeteg menekült érné el Olaszországot.
zuriktodor
2023. május 23. 11:20
Még egy ország Kína hóna alá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!