Szankciós háború: újabb országokat büntetne az EU

2023. május 03. 21:58

Brüsszel kimondatlanul is beismerte az eddigi szankciók egyes elemeinek hatástalanságát. Most új területen indítana offenzívát.

2023. május 03. 21:58
null
Révész Béla

A napokban Landsbergis litván külügyminiszter felháborodásának adott hangot a szankciók kijátszása miatt, amelyhez Moszkvának a párhuzamos kereskedelem nyújt lehetőséget. Valójában kijátszásról nincs szó, mindössze annyi történik, hogy egyes harmadik országok (alapvetően volt szovjet köztársaságokról, Örményországról, Kazahsztánról, Kirgizisztánról, Tádzsikisztánról, Türkmenisztánról és Üzbegisztánról van szó), amelyek nem vesznek részt a Nyugat által diktált szankciós politikában, virágzó kereskedelmet folytatnak Oroszországgal az általuk vásárolt, tiltólistán lévő áruk továbbexportálásával. Így történhet meg, hogy a kettős felhasználású termékek és a párhuzamos kereskedelem révén Moszkva – immár 14 hónapja – tulajdonképpen változatlanul be tud szerezni olyan árukat, amelyeket elméletileg nem szerezhetne be. 

A litván külügyminiszter a paralel kereskedelem mihamarabbi megbüntetését követelte, mondván: ezek az új ellátási láncok aláássák Európa erőfeszítéseit Moszkva megbüntetése ügyében – ahogyan a szankciós politika tekintélyét is. Mint mondta, innentől a közvetítő államokat is szankcionálni kell, bármennyire fájdalmas is lesz az új csapás az EU-s országok egyébként is több sebből vérző kereskedelmére. 

Virágzik a párhuzamos kereskedelem a szankciók kijátszására

A litván külügyminiszter szerint most már minden ellátási láncot blokkolni kell, amelynek köze van Oroszországhoz.

Másodlagos szankciók

Mint kiderült, a litván külügy egy már beindított folyamatról beszélt, az EU-s diplomaták ugyanis már a másodlagos szankciók tervezésén dolgoznak azon országok ellen, amelyeknek tiltólistás kereskedelmi forgalomnövekedése feltűnően megugrott az elmúlt egy évben. Elméletileg ez az intézkedés részét képezné a tizenegyedik szankciós csomagnak – kínos frusztráltsággal ismerve be az előző tíz egyes elemeinek teljes hiábavalóságát.

A tizedik szankciós csomag megszavazása után az EU különmegbízottat nevezett ki David O'Sullivan személyében a tiltórendelkezések végrehajtásának ellenőrzésére, ám neki jelenlegi pozíciójában nincs sem túlzott befolyása, sem jogköre arra, hogy harmadik országokat kezdjen el meggyőzni vagy éppen fenyegetni, és rájuk kényszeríteni az EU-s szankciós irányelveket. A litván külügyminiszter éppen ezért javasolta egy külön uniós biztosi pozíció kialakítását az Európai Bizottságnak, amely már rendelkezne a hathatós meggyőzés hátulról erősen támogatott eszközeivel.

A kínai probléma

Az információk szerint a másodlagos szankciók ügyében zárt körű egyeztetéseken már vad ötletelés zajlik Brüsszelben, de ez még messze van attól, hogy hivatalos tervezetnek lehessen nevezni. (Ha lesz is, azt még a tagállamoknak is egyöntetűen el kell majd fogadni, márpedig ha az eddigi tíz csomagot vesszük alapul, egy ekkora, számtalan harmadik országot érintő kereskedelmi stop esetében borítékolható a végtelen hosszúra nyúló vita.) 

A források a kezdetleges tervezet kapcsán is csak az egyet nem értést tudták kiemelni. Nem tiszta egyelőre, hogy Brüsszel egész országokat vagy csak egyes személyeket, illetve vállalatokat szankcionálna, de még az sem, hogy egységes álláspontot képviselne-e a harmadik országok esetében. A helyzet bonyolultságát ráadásul óriási méretűvé duzzasztja Kína, amely egyfelől kiváló és egyre növekvő kereskedelmi kapcsolatokat ápol Oroszországgal, másfelől habozás nélkül erősítené meg saját eszközeivel a szankcionált országok ellátási láncain tátongó nyugati hiányosságokat. Vagyis: a másodlagos szankciók hatása éppen az lehet, hogy a tiltólistára került országokat Brüsszel gyakorlatilag Kína vagy India karjaiba kergeti, tovább erősítve az egyébként is félelmetes ütemben izmosodó ázsiai blokk gazdasági hatalmát. 

Bár az EU először május 10-re tűzte ki az új javaslat előzetes vitáját, a bennfentesek szerint az egész terv még túlságosan képlékeny ahhoz, hogy komolyan lehessen foglalkozni vele felsőbb szinten, így még az is elképzelhető, hogy végleges formájában majd csak egy tizenkettedik szankciós csomag részét fogja képezni. Ha lesz olyan.

Fotó: 123RF

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. május 04. 09:53
Ördögkakák
Bitrex®
2023. május 04. 07:34
Indiát nem akarják szankcionálni?
pemete jakab
2023. május 04. 07:33
"Brüsszel kimondatlanul is beismerte az eddigi szankciók egyes elemeinek hatástalanságát." Ha hatástalan, akkor nincs szankciós infláció. De akkor miért nálunk a legmagasabb az infláció az EU-ban? Csak nem Viktorkáék rossz gazdaságpolitikája miatt?
Isten jobb keze
2023. május 03. 23:02
Birkák ébresztő itt nem szankciós infláció van ha nem orbáni! Xdxd ti buta szerencsétlen fideszesek! Orbán ráhúz benneteket a faszra mindig Xdxd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!