A német vezetők fittyet hánynak a kancellári dörgedelmekre

2023. május 30. 09:13

Hiába könyörög Scholz, a nagyvállalatok vezérei nem fordulnak el Kínától, éppen ellenkezőleg: erősítik a kereskedelmi kapcsolatokat.

2023. május 30. 09:13
null
Révész Béla

A Scholz-kabinet egyik markáns gazdaságpolitikai újítása a kínai függőség „kockázatmentesítése”. Bár az USA ennél sokkal drasztikusabb lépésként „függetlenedést” kért-követelt az EU-tól, utóbbi kifejezést csak addig használták az európai politikusok, amíg rá nem jöttek, hogy annak kivitelezése lehetetlen. 

Nem volt ez másképp Németországban sem, amelynek Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere: a két ország tavalyi kereskedelmi megállapodásai 300 milliárd euróra rúgtak. Az óriásbefektetések mellett Kína alkatrész- és kritikus nyersanyag-beszállítási képessége nélkülözhetetlenné teszi Pekinget a német ipar, elsősorban a gazdasági motorként működő autógyártás számára

Bár Scholz kancellár folyamatosan arra kéri a német vállalatok vezetőit, hogy próbáljanak meg minél nagyobb elánnal kitörni a kínai függőségből, ők nem politikai, morális vagy felsőbb utasítási alapon működtetik üzleti tevékenységüket: kizárólag a terjeszkedéssel és a profittal foglalkoznak, és

teljes mértékben szét tudják (és akarják) választani a politikai alapon működtetett gazdasági iránymutatást az üzleti érdekektől. 

Egy fecske, sok fecske

A német vezérigazgatók egy darabig hümmögtek és bólogattak, a napokban azonban sorra szólaltak meg, egyöntetű véleményt fogalmazva meg a kancellár és a kormány befolyásolási kísérleteiről. 

Ola Källenius, a Mercedes-Benz vezérigazgatója (vállalatának exportját 40 százalékban a kínai piac jelenti) markánsan a Kínával folytatott együttműködés mellett tette le a voksát. Mint mondta, tisztában van vele, hogy az ügy alapvetően a Washinton és Peking közötti politikai különbségekről és feszültségről szól, ám határozottan rámutatott: a koronavírus-járvány alatt a világ már egyszer megtapasztalhatta, milyen, amikor teljes ellátási láncok omlanak össze, ezt a helyzetet pedig akarattal újra előidézni gazdasági katasztrófát jelentene. „A Kínával kialakított kapcsolatok megszakítása a teljes német autóipar számára elképzelhetetlen szituációt teremtene. Kivitelezhetetlen illúzió csupán" – fogalmazott.

Mercedes-vezér: elképzelhetetlen a Kínától való elszakadás

Újabb nagyágyú áll ki az EU-Kína kereskedelem biztonságos folytatása mellett. A Mercedes-Benz vezérigazgatója szerint az egész német ipar bukna Peking kiiktatásával.

Hasonló véleményen van a többi német ipari főszereplő is. A jelek szerint az üzleti világ prominensei egyszerűen figyelmen kívül hagyják a kormány határozott üzenetét, és a kapcsolatok lazítása helyett még szorosabbra fűzik azokat Kínával. 

Burkolt fenyegetésre vállrándítás a válasz

A BASF vezérigazgatója, Martin Brudermüller szerint a kockázatot nem a kínai befektetések növelése, hanem a Pekingtől való távolódás és a geopolitikai aggályokra épülő visszahúzódás jelenti. A vállalat éppen 10 milliárd dollárt fektet be egy Kínában épülő vegyiüzembe.

Hasonlóan nyilatkozott a Volkswagen főnöke, Arno Antlitz is, aki kijelentette:

cégének esze ágában sincs lemondani a kínai piacról.

A VW egyébként is szorult helyzetben van: a kínai BYD autógyártó éppen az idén előzte meg Kínában az értékesítés területén, a vállalat pedig mindent megtesz, hogy a tortából újra a lehető legnagyobb szeletet tudja a tányérjára pakolni. A hetekben ezért ismét megerősítette elkötelezettségét a hszincsiangi autógyár mellett, figyelmen kívül hagyva még azokat az aggodalmakat is, amelyek az ujgurok elleni bánásmódra mutatnak rá a régióban.

A Siemens vezérigazgatóját, Roland Buscht szintén nem érdekli a német kormány nyomásgyakorlási kísérlete. Mint mondta,  a kínai ügyfelek nem csak vásárolnak tőlük, de igényességükkel és elvárásaikkal folyamatos innovációkra ösztönzik a céget, éppen ezért nem csak, hogy megvédi a vállalat piaci részesedését Kínában, de mindent megtesz annak bővítése érdekében is. 

Erre a mondatra már Scholz is színpadra küldte kormányszóvivőjét, aki elég nyersen közölte:

a kormány elég világos elvárása, hogy az ipari szereplők ne mindent egy lapra tegyenek fel,

de biztos benne, hogy a Siemens vezetője tisztában van szavainak kockázati következményeivel, és alaposan átgondolja azokat.

A burkolt fenyegetések azonban cseppet sem hatották és hatják meg a vezetőket, akik már döntöttek, és változatlanul ragaszkodnak a globális piac legnagyobb szereplőjéhez. Véleményüket legtömörebben a Bosch vezére, Stefan Hartung foglalta össze, aki azt mondta: a világ nem attól válik kevésbé kockázatossá, ha elkezdjük felosztani. Az igazság ennek éppen az ellenkezője.

Fotó: Hszi Csin-ping kínai elnök és Olaf Scholz német kancellár 2022. november 4-én.
MTI/EPA/Hszinhua

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. június 03. 07:40
Mi ebből a tanulság ? Herr Sch. mondja az elvárt mantrát, a német ipar vezetői pedig csöndben folytatják tovább az eddigi kereskedelmüket. Ma reggel a London Business School Reichling nevű szakértője a News 24-ben - aggódott Európa gazdasága miatt és főleg a német gazdaság nehéz helyzetét emelte ki, mely eddig Európa (azaz a mienk is) mozdonya volt.
kiss.istvan770
2023. május 30. 15:42
A német polgár okosabb is lehetne! (álnaív) A német vállalatoknál dolgoznak, tőlük kapnak érte fizetést. Erre a választásokon is oda kellene figyelni, különben rossz vége lesz!
Odone Ricci
2023. május 30. 12:58
Tanulhatnánk a többi EU-tagország vezetőjétől. MEgy az elvárt mantra az EU-P-ben, Brüsszelben, Eu-Bizottságban és az összes pc médiában, ölelés Zelével , miközben titokban ügyeskedve kijátszák az orosz embargót. A szomszédos "sztán"-nal végződő országoknak szállítanak pl. elektronikai eszközöket, akik majd Moszkvának tovább adják... Mi ehelyett kardoskodunk, becsületeskedünk őszintén kimondjuk szándékainkat és emiatt kipellengéreznek és megvonják a helyreállítási kölcsönöket. Lehet dizlájkolni, de sajnos ez az igazság. Bár ne így lenne.
ÁrPi
2023. május 30. 10:14
" A Siemens vezérigazgatóját, Roland Buscht szintén nem érdekli a német kormány nyomásgyakorlási kísérlete. " Oké, ha ennyire a kormánya politikai nyomásától függetlenséget hallok, tegyük fel (neki) a kérdést hogy mennyire érdekli a Siemens -t , cégét a Paksi atomerőmű beruházás .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!