Szankciós zsákutca: Moszkva újra devizát kezd vásárolni

2023. május 05. 11:48

Ez pedig azt jelenti, hogy a Nyugat által várt forgatókönyvvel ellentétben az orosz állam a tartalékai felélése helyett tartalékokat halmoz fel.

2023. május 05. 11:48
null

Oroszország valószínűleg már májusban folytatja a devizatartalékainak bővítését, mivel az emelkedő olajbevételek rohamtempóban stabilizálják az államháztartást – adta hírül a Bloomberg, hozzátéve, hogy ez egyben elég nagy kudarc a nyugati szankciós politikára nézve, amely éppen a Kreml gazdasági térdre rogyasztását tűzte ki célul.

A Bloomberg Economics becslése szerint az energiakereskedelmi bevételek lehetővé teszik, hogy Oroszország már ebben a hónapban mintegy 200 millió dollárnak megfelelő jüant vásároljon. A kínai valuta változatlanul a fő eszköz a Kreml kezében, amelyet 154 milliárd dolláros állami vagyonalapjának tranzakcióihoz használhat, így az újonnan létrehozott tartalékokat is az fogja képezni.

A költségvetési hiány fedezésére felhasznált jüan eladását Moszkva már hónapok óta csökkenti, a mostani devizavásárlás pedig jó hatással lesz a piac számára is, hiszen az állam a tartalékok felélése helyett ismét azok felhalmozására koncentrál, ez pedig a rubelt is tovább fogja erősíteni. 

A devizavásárlásokat Oroszország még 2022 januárjában leállította, eladni is csak azért adott el tartalékaiból, hogy megvédje gazdaságát az árpiaci ingadozásoktól. A most elindított vásárlási hullám azt jelzi, hogy az orosz költségvetés – amely bevételének nagyjából egyharmadát az energiakereskedelemből szerzi – a háborús politika okozta hiány ellenére is javuló tendenciát mutat, köszönhetően az olajkitermelőkre kivetett extraadóknak és a kulcsfontosságú exportbevételek növekedésének.

Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. május 05. 17:21
AMATŐRÖK, ILLETVE lehet, hogy csak az EP ostoba képviselőinek akartak, akarnak megfelelni azokkal az OSTOBA SZANKCIÓKKAL! S VÁGTÁK, vágják TACCSRA EURÓPÁT!
roughneck
2023. május 05. 12:48
Miert nem vagyok meglepve, hogy megint nem jott be a zsidrak okossag? Ti tenyleg ilyen debilek vagytok? :-)
anegy_
2023. május 05. 12:44
Moszkvának egyedül több esze van (értsd Kelet ), mint az összes nyugati liberált politikusnak. A libbant eszme nem képes reálisan látni a világot, csak együgyűen.
metálgitár
2023. május 05. 12:39
-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!