Két súlyos tragédia utóélete

2023. május 18. 12:04

Szerbiában hiánycikké vált a fegyverszekrény, a pisztolykazetta, miután a belügyi szervek bejelentették a lőfegyvertartásra és -viselésre kiadott engedélyeken túl a tartási körülmények revízióját is. Az elmúlt hetekben két – 10 és 8 életet, köztük gyermekekét is követelő – fegyveres ámokfutás rázta meg az országot.

2023. május 18. 12:04
null
Miklós Hajnalka

 Szerbiában hiánycikké vált a fegyverszekrény, a pisztolykazetta, miután a belügyi szervek bejelentették, nemcsak a lőfegyvertartásra és -viselésre kiadott engedélyek revízióját végzik majd el az elkövetkező időszakban, hanem azt is megvizsgálják, hogy a fegyvertulajdonosok hogyan tárolják fegyvereiket. A bejelentés után az érintettek természetesen megrohamozták az üzleteket, Belgrádban már szinte nincs olyan szaküzlet, amely ne készített volna várólistát a vevők között, miután a raktárak is kiürültek már.

Szerbiát május elején két nap alatt két tömeggyilkosság is megrázta. Az egyik május 3-án történt: egy belgrádi általános iskolában egy hetedikes diák oltotta ki édesapja két pisztolyával 8 diáktársa és az iskola biztonsági őrének életét. Azóta elhunyt még egy kislány, aki akkor súlyos fejsérüléseket szenvedett. A másik ámokfutásban egy 21 éves fiatal lőtt gépfegyverrel Belgrádtól csupán néhány kilométerre található Mladenovacban, majd a környező településeken. Összesen 8 emberrel végzett. Ő is édesapja fegyvergyűjteményéből választotta a halálos eszközt.

A két tragédiát követően Aleksandar Vučić (Alekszandar Vucsity) szerb államelnök kezdeményezésére a szerb kormány elrendelte a fegyvertartási és fegyverviselési engedélyek kiadásának szigorítását.

Az ilyen akció nem számít rendkívülinek Szerbiában, a korábbi években ugyanis szerveztek már ilyen megmozdulásokat. Legutóbb a koronavírus-járvány idején: 2020. március 16-a és június 16-a között adhatták le fegyvereiket a polgárok, de ekkor kevesen éltek ezzel a lehetőséggel. Déli szomszédunknál már évek óta küzdenek az illegális fegyverek begyűjtésével. A szerb belügyminisztérium adatai szerint 2003-tól 2017-ig összesen 101 ezer különböző fegyvert és több mint 2,5 millió darab különböző kaliberű töltényt adtak át a polgárok.

Ezúttal, a belügyi szervek hivatalosan kiadott adatai alapján, egy hét alatt (május 8. és 16. között) több mint 18 ezer darab fegyvert és robbanóeszközt adtak át a polgárok a belügyi szerveknek: mintegy 15,5 ezer darab lőfegyverfegyvert, 2500 darab aknát és robbanószerkezetet. A különböző kaliberű töltények száma pedig elérte a 800 ezret.

Egyedül a szerb belügyminisztérium rendelkezik pontos adatokkal arról, hogy hány bejegyzett fegyver van az országban, ez alapján 

A fegyvertartásnak korábban is nagy hagymánya volt (gondoljunk csak a második világháború partizánjaira – a szerk.), mégis úgy tűnik, hogy a fegyverek biztonságos elzárása ezidáig másodlagosnak számított. Ezt mutatják az adatok is, miután az állami szervek magas büntetésekkel fenyegették meg azokat, akik nem a törvényes előírásoknak megfelelően tárolják lőfegyvereiket, a fegyvertulajdonosok hirtelen megrohamozták az üzleteket.

A szerbiai közszolgálati televízió beszámolója szerint a fegyverszekrények és a pisztolykazetták iránt nőtt meg leginkább a kereslet. Már napok óta nem is lehet kapni, ugyanis a szaküzletek nem készültek fel időben ilyen nagy keresletre. Amíg nem érkezik meg az újabb áru, az üzletek váróslitára helyezik a vevőket.

Vannak olyan fegyverszaküzletek, ahol már több mint 50 fősre szaporodott a várólistán található személyek száma. Az érdeklődők száma még ennél is nagyobb, a szaküzletek dolgozóinak elmondása szerint naponta mintegy százan keresik fel őket, hogy a fegyverszekrények iránt érdeklődjenek. Sokan nem tudnak hozzájutni, mert hiánycikk, de az áruk is magas, néhány minőségi fegyverszekrény ára ugyanis elérheti a több ezer eurót is, a legolcsóbb pedig megközeltőleg 300 euróba (több mint 110 ezer forintba) kerül. Ez persze már nem kapható, ezért sokan a biztonságos, kis méretű lakatok beszerzése felé fordulnak.

 Az Európai Unió már évek óta támogatja az illegális fegyverek begyűjtését a Nyugat-Balkánon, azaz a kis- és könnyűfegyver-kereskedelmének megfékezését. Josep Borrell, az Európai Bizottság alelnöke (május 16-án) Brüsszelben a lőfegyver-ellenőrzésről szóló EU–Nyugat-Balkán konferencián kijelentette, hogy 

Ennek érdekében az elmúlt 20 évben (2002-től) az EU több mint 38 millió eurót fektetett a fegyverzetellenőrzési tevékenységekbe a régióban.

A Nyugat-Balkán területét felölelő kis- és könnyűfegyverek visszaszorítására vonatkozó regionális tervvel foglalkozó konferencián kiemelték, az EU és a Nyugat-Balkán államainak közös fellépése az illegális fegyverkereskedelem ellen egész Európa biztonságához járul hozzá. Az EU ezért támogatja a szerb kormány jelenlegi intézkedéseit is, ami az illegális fegyverek begyűjtésére vonatkoznak.

A fegyverzet-ellenőrzési tevékenységekre az EU további anyagi eszközöket kíván elkülöníteni 2024 után is, akkor jár le ugyanis a korábban meghatározott ütemterv. Az Európai Unió Tanácsa a 2022 novemberében hozott döntése alapján további 4 millió eurót különített el erre a projektre az elkövetkező három évre vonatkozóan.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. május 19. 20:15
Azt hittem már, a bhopáliról írnak.
need-info
2023. május 18. 21:42
Mennyi lehet még amit nem adtak le?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!