Virágzik a greenwashing a zöld kötvények piacán

2023. április 02. 11:45

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legutóbbi részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető arról beszélgetett, hogyan lehetne megelőzni a greenwashingot, és tisztítani, transzparenssé tenni a zöld kötvények piacát.

2023. április 02. 11:45
null

zöld kötvényeket kifejezetten olyan projektek finanszírozására bocsátják ki – jellemzően kormányok és vállalatok –, amelyek pozitív környezeti vagy éghajlati hatásokkal járnak. A hagyományos kötvényekhez hasonlóan épülnek fel: a kibocsátó a befektetőktől vesz fel kölcsönt, és vállalja, hogy meghatározott ideig kamatot fizet az adósság után. A világ legelső zöld kötvényét a Világbank bocsátotta ki 2008-ban az Egyesült Államokban. Összesen 8,4 millió dollárt gyűjtött bizonyos megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek támogatására.

A zöld kötvények népszerűsége azóta is folyamatosan nő, egyre több befektető törekszik fenntartható és társadalmilag felelős befektetéseket indítani. A piac fejlődése hozzájárult a fenntartható finanszírozás fellendüléséhez is. Változó mértékben, de egyre közelebb kerülünk a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) szempontok erősebb beépítéséhez a befektetési döntéshozatali folyamatokba.

Nem hoztak még áttörést a zöld kötvények

Azonban a terület egyik komoly problémája a burjánzó greenwashing. Számos zöld kötvény bevételeit ugyanis végül nem az előre megígért módon költik el a kibocsátók. Mivel a piac eddig saját magát szabályozta, sok olyan projekt is átment a rostán, amelynek nem lett volna szabad. Sokan nem a felvázolt célra használták fel a pénzt, vagy épp nem számoltak be az elért eredményekről a megfelelő módon.  Ez a probléma áthidalható lenne, ha a támogatott projektek pozitív hatását (például kibocsátáscsökkenés, nagyobb energiahatékonyság) évente igazolni kell egy hatásvizsgálaton keresztül. A zöld kötvények hitelessége növelhető lenne a különböző független szervezetek tanúsítványainak megszerzésével is. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy a probléma széles körű, és egyelőre nem oldódott meg a különböző szabályok bevetésével sem.

Zöld Pénzügyi Percek legújabb adásából kiderül, hogy az EU milyen szabályozással készül a zöld kötvények piacának tisztítására, és hogy mi lenne a megoldás a greenwashing megakadályozására.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. április 05. 17:54
Maszírozzák a semmit. Nincs olyan, hogy "zöld energia", nincs olyan, hogy "zöld kötvény", hacsaknem kizárólag erdőültetéshez kapcsolódik vagy valami hasonlóhoz. Maximum "zöldebb" energia van, de azt is inkább kevésbé feketének kéne hívni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!