Szigorít a magyar kormány az ukrán gabonadömping elleni szabályokon

2023. április 09. 21:20

Brüsszel semmit nem tesz a magyar és az uniós gazdák védelmében, a tagállamok így saját eszközeikkel próbálják megvédeni piacukat az olcsó és kétes eredetű ukrán gabonadömping ellen.

2023. április 09. 21:20
null
Révész Béla

A magyar kormány új intézkedéseket vezet be, és még szigorúbban ellenőrzi az Ukrajnából a szolidaritási folyosón érkező ukrán gabonát, hogy az ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A kígyó melengetése

Az Agrárminisztérium az új szigorítások szükségességét az orosz-ukrán háború, az infláció, a brüsszeli szankciós politika csődje és az energiaválság következtében fellépő áremelkedések miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar gazdákra mért újabb csapással, az Ukrajnával határos tagállamokra zúduló, ellenőrizetlen minőségű, olcsó ukrán gabonaimport megfékezésével indokolja.

Mint arról a Makronóm már több ízben beszámolt: az Európai Unió a háború kitörése után vámmentességet biztosított Ukrajna mezőgazdasági termékeire (gabona, baromfi, méz, tojás) annak érdekében, hogy az orosz blokád miatt a kikötőkben ragadt gabona kijuthasson a kontinensről a világpiacra. Az Ukrajnával szomszédos tagállamok szolidaritási folyosókat hoztak létre a hatalmas mennyiségű ukrán termények szállítása érdekében, ám kiderült, hogy a gabona legnagyobb része egyáltalán nem jut el a célországokba, az importőrök és spekulánsok inkább az uniós belső piacon kezdik szétteríteni, lenyomva ezzel az EU-s szabványoknak mindenben megfelelő, jó minőségű gabona árát, a termelési költségek szintje alá süllyesztve az értékesítési árat, óriási anyagi veszteséget okozva a tagállami agrárpiacoknak és gazdáknak. 

Az érintett országok agrárminiszterei már januárban arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a káoszhelyzet megoldása érdekében. Brüsszel azonban hallani sem akart arról, hogy módosítson a vámmentességen – azóta meg is hosszabbította azt –, de egyéb intézkedést vagy javaslatot sem helyezett kilátásba, ezzel gyakorlatilag magára hagyva a tagállamokat.

Brüsszelt nem érdeklik a magyar gazdák, csak Ukrajna

Hiába kérte hat uniós tagállam az ukrán gabona importjának lassítását Brüsszelben, az Európai Bizottság semmit nem hajlandó tenni. A piaci helyzet egyre rosszabb, de az EB mindent alárendel Ukrajna érdekeinek – még a tagállamok gazdaságát is.

Magad uram, ha Brüsszel nincs

Nagy István agrárminiszter rámutatott: a gazdáknak stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükségük, arra, hogy európai társaikkal azonos feltételek mellett folytathassák tevékenységüket. Brüsszel feladata az lenne, hogy ne ellehetetlenítse, hanem támogassa és védje az uniós termelőket. A kialakult helyzet megoldása érdekében a magyar, a lengyel, a szlovák és a román miniszterelnök, valamint a bolgár elnök ezért néhány napja közös levélben kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket.

Ursula von der Leyenhez fordul Magyarország az ukrán gabonabotrány miatt

Az ukrán gabonaimport miatt fuldoklik az uniós agrárpiac. A leginkább érintett tagállamok, amelyeket Brüsszel egyszer már semmibe vett, most Ursula von der Leyentől várnak megoldást.

A tagállamok természetesen nem fűznek nagy reményeket ahhoz, hogy Ursula von der Leyen bármilyen intézkedést szorgalmazna, amely Ukrajna érdekeivel ellentétes lenne, még azon az áron sem, ha ez több tagállam agrárpiacának súlyos károkat okoz, így az érintett országok igyekeznek saját hatáskörükben kezelni a problémát.

Lengyelország miniszterelnöke személyesen jó barátját, Zelenszkijt kérte meg, hogy Varsó tekintetében vessen véget annak az állapotnak, ami miatt a lengyel gazdák folyamatosan útlezárásokkal demonstrálnak, és amely lemondásra késztette kormánya agrárminiszterét. Az ukrán elnök hirtelen szolidaritással válaszolt, és leállította a Lengyelországba tartó gabonaexportot. Probléma átmenetileg megoldva.

Magyarország már februárban szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrző folyamatot indított be az egész ország területén, amelynek során folyamatosan ellenőrzik az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásokat, hogy kizárólag az uniós és a hazai előírásoknak megfelelő alapanyagot használjanak fel. A szakemberek gyanúja egyébként beigazolódott: a napokban 29 tonnányi ukrán gabona forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el – az EU-s szabványok hiányában használt – tiltott és mérgező növényvédő szerek kimutatása miatt. 

a napokban 29 tonnányi ukrán gabona forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el – az EU-s szabványok hiányában használt – tiltott és mérgező növényvédő szerek kimutatása miatt. 

Nagy István szombati bejelentése szerint további szigorításként kezdeményezik az Ukrajnából érkező főbb gabona és olajosnövény-termények esetében az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kötelezettségének bevezetését. Ezzel nem csak a beszerzés és az értékesítés során felmerülő adók megfizetését biztosítják – magyarán kiküszöbölik a káoszt kihasználó adócsalásokat –, de sokkal pontosabb képet kapnak a közúton beérkező gabonamennyiségről is. A kötelezettség bevezetésével büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem feleltek meg a bejelentési követelményeknek, az ilyen szállítmány ugyanis igazolatlan eredetűnek minősül, és a büntetésen túl le is foglalható.

Boldogok az ukrán oligarchák, mert övék az EU piaca

Még épp csak ízelítőt kaptunk abból, mi történne, ha Ukrajna EU-tagként legyalulná az európai agrárpiacot. A szolidaritás rémálommá vált.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
amca
2023. április 23. 22:05
Vitam et sangvinem-mondták a magyar gazdák ,anno Terinek. Na ,most akkor Orsolyának is.
Hazafi Teddymackó
2023. április 17. 17:05
Ha nem lenne mindenkinek világos, a föld nagyobb részén nincs elég gabona (sem). Az oligarchákat és Brüsszelt sem érdeklik az éhező milliók, ezek egy követ fújnak, elvetemült, szándékosan gonosz társaság. Akkor engedjük be az ukrán gabonát, ha ki is viszik azonnal, de az EU-n kívülre.
pipa89
2023. április 11. 09:40
Ezek a mocskok a tengerentúlról mindent bevetnek Európa ellen. Az afrikaiaknak termelt uki gabonát Közép-Európára öntve akarják az agráriumunkat bedönteni és gazdatüntetést gerjeszteni! Hogy a rosseb vigye ezt az átkozott Hálózatot az összes fegyverével, bankjával, dollárjával együtt a kénköves pokol mélyére!
Rocktoberi
2023. április 10. 16:03
Szépen előrevetíti, hogy mit eredményezne Ukrajna uniós tagsága. Szemrebbenés nélkül tönkretennék miattuk a tagországokat az unió irányítói. Ismét igazolták, hogy az Európai Unió érdekei ellen dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!