Kevesebben vesznek Apple számítógépet

2023. április 21. 09:50

Egy friss jelentés szerint az Apple számítógépek iránti kereslet 40 százalékkal esett vissza az elmúlt évhez képest. 

2023. április 21. 09:50
null

Ezért vesznek kevesebb Apple számítógépet

Az International Data Corporation (IDC) jelentése szerint 2023 első negyedévében 29 százalékkal csökkent az asztali számítógépek globális szállítása az előző év azonos időszakához képest, ami az öt legnagyobb gyártó közül az Apple-t érintette a legnagyobb mértékben: az “almás” számítógépek eladása 40,5 százalékkal csökkent 2022 első negyedévéről 2023 első negyedévére. A Lenovo, a HP, a Dell és az Asus hasonló mértékű, 24,2 és 30,3 százalék közötti csökkenést tapasztaltak.

Ez a CNBC szerint ez nem teljesen váratlan. Luca Maestri, az Apple pénzügyi igazgatója februárban azt mondta, hogy az Apple a márciusi negyedévre kétszámjegyű csökkenést vár a Mac és iPad eladásokban az egy évvel korábbihoz képest. A decemberi negyedévben a Mac bevételek 28,66 százalékkal csökkentek éves szinten. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója akkor azt mondta, hogy a kihívásokkal teli makrogazdasági környezet hatással volt nem csupán az Apple laptopok, de az IPhone és Apple Watch eladásokra is.

Jitesh Ubrani, az IDC kutatási vezetője szerint a „nagy árengedmények” és az eladási árak ellenére is arra számíthatnak a gyártók, hogy a többletkínálat „az év közepén és potenciálisan a harmadik negyedévben is fennmarad”.

Ez nem meglepő, hiszen nem a mostani kereslet alacsony, hanem a korábbi volt magas, amely elsősorban a COVID-járványnak és a home office népszerűsödésének volt köszönhető. Azonban ahogy szépen lassan visszaszivárognak a dolgozók az irodákba, és lassan újra visszatérünk a normális kerékvágásba, úgy a számítógépek iránti kereslet is mondhatni „normalizálódik”.

A mostani globális szállítási volumen is jobban hasonlít a COVID előtti szintekre. 2023 első negyedévében 56,9 millió darabot szállítottak, szemben a 2019 első negyedévében szállított 59,2 millió, illetve a 2018 első negyedévében szállított 60,6 millió darabbal.

Linn Huang, az IDC kutatási alelnöke azt jósolja, hogy a 2024-es kereslet a gazdaság általános jólétéhez kötődik majd, és kijelentette, hogy ha az emelkedő tendenciát mutat, akkorjelentős piaci fellendülésre számíthatunk, mivel a fogyasztók frissítésre törekszenek, az iskolák lecserélik a veterán számítógépeket, a vállalkozások pedig Windows 11-re váltanak”.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
r.9905
2023. április 22. 19:47
Aki az Apple-t vásárolja az rabszolgája lesz ennek a cégnek, fizetó rabszolgája...mindenért fizetnie kell ha használni akarja..jogdijak, tárhely, app-ok stb......
Akitlosz
2023. április 22. 16:06
Miért, eddig ki vett olyant? Apple számítógépet eddig csak a filmekben láttam. A nyugati márkás számítógépek nagyon drágák, annyi pénzért sokkal jobb keleti számítógépeket lehet kapni. Azért sok pénz fizetni, hogy egy használt alma képe legyen a számítógépen őrültség. Asus vagy Lenovo számítógépet érdemes venni, esetleg más tajvanit vagy kínait. Észak-amerikait biztosan nem. Ráadás azok sem otthon készülnek, csak a haszon nagyobb rajtuk.
dorkoka
2023. április 22. 15:41
Pipás cipőt egyszer vettem, egy ócska csukát. Almás cuccot sosem veszem, sosem vettem, szines-szagos aromásított cukros vizet sohasem(egészen ritkán) iszom. Ha tenném -a pénz mind fegyverré válna az emberiség ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!