Az új státuszszimbólum: az előkelő komposzt

2023. április 18. 21:20

A koronavírus divatba hozta a kertészkedést. Sőt, a komposzt kedvelt témája lett az előkelő angolszász koktélpartik beszélgetéseinek is. Ma már szerezhetsz trágyát eukaliptuszevő kecskékből, sőt keveréket akár Diana hercegnő gyermekkori otthonából is...

2023. április 18. 21:20
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Miranda Michaelis, egy 56 éves virágtermesztő az angliai Oxfordshire-ben azt mondja, hogy ő termeszti a legegészségesebb tulipánokat a környéken. A titka egyszerű:

Diana hercegnő gyermekkori otthonából származó komposzt.

A neves amerikai gazdasági lap, a The Wall Street Journal is érdekesnek találta a jelenséget, bár nem úgy tudósított róla, mint az emberi ostobaság fényes megnyilvánulásáról. Cikkük szerint a fent említett Miranda megveszi egy londoni cégtől, a Land Gardenerstől a drága kincset, amely nemrég kezdett komposztot gyártani az Althorp Estate-en, a Spencer család 500 éves birtokán, ahol mindenki kedvence, a kis Diana felnőtt. A Climate Compost Inoculum nevű keverékben a Spencer család lovaiból és teheneiből származó potyadékot keverik gyommal, friss faforgáccsal és hajdinával. Eddig ez egy szokványos komposztnak tűnik, az ára már nem igazán.

Egy kis, 1,5 kilogrammos zacskó 20 fontba, vagyis majdnem 9 ezer forintba kerül.

A komposztot nem igazán tartottuk sokra, de a gondos paraszt mindig is tudta, hogy mekkora az értéke. Most, hogy a koronavírus mellékhatásaként a kertészkedés is világjárvánnyá vált, a komposzt is felértékelődött, sőt némely esetben luxuscikké vált.

A kertészkedés, a fenntarthatóság státuszszimbólummá emelkedett, és az elszállt vásárlók egyre inkább hajlandók sok-sok dollárt fizetni a kézműves ganéért, bízva a kiváló termésben. A komposztgyártók a termékeiket, lényegében trágyát, lebomlott növényi anyagokat olyan szintű ellenőrzésnek vetik alá, amit jellemzően csak a fine diningnél találunk. Sőt, hasonló kultusz is alakul ki körülötte.

A Flamingo Estate kertészet olyan termékeket kínál, mint a hírességek, Julianne Moore és Will Ferrell otthonából származó méz, és mellette most

9 kilós zsákokban 75 dollárért árulja saját komposztált trágyáját.

A Good Shit nevű termékük az ünnepek alatt mind elkelt, miután Gwyneth Paltrow Goop című lapja felvette a karácsonyi ajándékkalauzába. A tavaszi kiadásra már a megjelenés előtt várólista volt.

A Flamingo Estate-nél figyelembe veszik azon állatok étrendjét, amelyeknek a trágyáját felhasználják a komposztba. Csirkéi és kecskéi ugyanazt eszik, mint a Los Angeles-i hírességek, a farmjukon termő biogyümölcsökből és -zöldségekből lakmároznak.

– mondta Richard Christiansen, a cég vezetője. (Ha szabadon barangolnak az állatok, akkor hogyan gyűjtik össze az excretumokat?)

Bár Christiansen elismeri, hogy a goopos kampány óta a gazdasága nevetségessé vált a trágyája ára miatt, megjegyezte, hogy az árban figyelembe vették a tisztességes munkaerő bérét, valamint a felelős és biogazdálkodási gyakorlatot.

„Az anyatermészet az utolsó nagy luxus, és mi vagyunk a luxustermékeinek szállítói” – mondja.

A komposzt térnyerését mutatja idei CES kiállítás egyik legfelkapottabb kütyüje, amely a barkácsoló bátraknak 500 dollárért kínál egy Reencle komposztálótárolót (forgatható kis hordó), amelyről azt állítják, hogy 24 óra alatt képes lebontani az élelmiszereket, szerves anyagokat.

A spanyolországi Six Senses Ibiza, ahol a szobák ára egy éjszakára 769 dollárnál kezdődik, már komposztálja az éttermeiben keletkező ételmaradékot, az anyagot pedig a szálloda farmján hasznosítja majd. Az üdülőhely idén nyáron komposztálási workshopokat kínál, mondta Adao Zerio, a hotel fenntarthatósági felelőse.

A saját készítésű komposzt egyre jobban megragadja az újonc kertészeket, akik a világjárvány idején költöztek ki kertvárosi házakba. „Rhode Island egyes részein, ahol a régimódi New England-iak találkoznak az újgazdag New York-iakkal, a kertészkedés és a komposztálás a koktélpartikon folytatott beszélgetések egyik fő témája lett” – idézte a WSJ Rebecca Wrightot.

Rebecca Wright korábban a The Class nevű fitneszbolt vezetője volt, majd a Connecticut állambeli Stoningtonba költözött, és megnyitotta a William Wright and Co. nevű nyári farmboltját. Azt mondja, hogy a vásárlók elkapkodták a kiszsáknyi komposztot, amelyet 20 dollárért árult a Vita Novától, egy Rhode Island-i vállalkozástól.

A példáknak se szeri, se száma. Steven Wynbrandt, egy Los Angeles-i komposztkészítő gilisztaürüléket, lucernaszénát és kézzel szedett hínárt tesz a keverékébe, emellett gombákban gazdag adalékanyagot és ökológiai tejgazdaságokból származó tehéntrágyát is használ. A koncentrált keverék komposzttea néven, kis zacskókban 27 dollárért árulja kilónként.

Nekem az egészről Gyulai Iván, a komposzthagyó mélymulcs magyarországi atyjának jó tanácsa jut eszembe:

Mit szerezzünk be a mélymulcshoz? – az a lényeg, hogy ne vegyünk semmit! Semmire ne adjunk ki pénzt!

 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. április 19. 07:42
Hümm, magam is komposztálok, külön levéltrágyát is csinálok. Elengedhetetlen, mert rohadt drága a jó föld a kert viszont nagy, rengeteg növénnyel. De hogy ebből sznobság legyen?! A szigetlakókat mindig jellemzi valamiféle degeneráltság. ez különösen igaz a britekre.
Bell & Sebastian
2023. április 18. 22:58
Remélhetően a trágyadomb német változata is divatba jön, amit az utcán tartanak. Legalább nem tudnak tőle parkolni.
világbéka
2023. április 18. 22:18
Már kitalálták a formatervezett komposztvécét, ahol egy krómozott vödörbe növényekre kell tojni, azt összegyűjteni és komposztként felhasználni. Veszik, mint a cukrot. https://greendex.hu/egy-wc-ami-nem-hasznal-vizet-es-megsem-budos/ A másik abszolut érthetetlen konzumidióta baromság manapság a "magaságyás". Mire összetákolják a méregdrága deszkákból és feltöltik termőfölddel, több évnyi zöldség-gyümölcs árát felemészti. Vannak, akik bádoglemezből, hütőgép házáből csinálnak ilyet. Mint valami cigánysoron, úgy néznek ki az udvarok.
holnapislesznap
2023. április 18. 21:36
nagyanyám annak idején a szappanos vizet borította ki a szemétdomb (konyhai és kerti hulladék) tövében vadon kinövő cseresznyefa tövére... szép és egészséges volt a fa - olyan finom cserkót azóta nem ettem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!