A takarítórobotok elveszik a munkánkat, vagy épp segítenek?

2023. április 10. 18:14

Intézményeknek, cégeknek szánt profi takarító-, fertőtlenítő-, kiszolgáló-, építőipari és őrző-védő robotokat mutattak be egy minapi rendezvényen. A gépek jól vették az akadályokat, és adtak egy kis ízelítőt: miként képzeljük el a jövőt a robotporszívókat követően.

2023. április 10. 18:14
null

Halaska Gábor írása a Makronómon.

írása a Makronómon.

A Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) szakmai reggelijén, 2023. március végén, a szövetség tagjaként mutatta be egy vállalkozás az okos takarítórobotjait Magyarország vezető facility management (épületüzemeltetési) cégének tulajdonosai és felső vezetői előtt. A modern gépek jól vették az akadályokat, és adtak egy kis ízelítőt abból, hogy milyenek lesznek a jövő munkahelyei és otthonai.

A robotokat szállító PreXrobot ügyvezetője, Bökönyi Zsolt a prezentáció alatt nemcsak a vállalatukat és az új robottechnológiákat mutatta be, hanem kellően interaktív is lett a program. Ugyanis a cégvezető váratlanul megkérte a jelenlévőket, hogy dolgozzanak együtt a robotokkal, vagy próbálják meg hátráltatni azokat.

Mit tudnak a robotok manapság?

Először a LEO szövetség főtitkárát, István Ritát kérte fel a cég vezetője, hogy indítsa el a Delivery kiszállító-pincér robotot (Gausium X1Pro). Válasszon ki három ételt, illetve italt. Majd menjen oda a robothoz, és tetszőleges asztalokhoz küldje ki a gépi pincért. Annak ellenére, hogy Bökönyi Zsolt ennél több instrukciót nem adott, a kiválasztott szilva, banán és egy pohár almalé sikeresen megérkezett a kiválasztott „éttermi” asztalhoz. A feladat nehézségét az adta, hogy a közönség valóságos akadálypályát épített a székekből és az asztalokból. A robot azonban megbirkózott a dologgal: a modern 3D-képfelbontási technológiának köszönhetően mindent érzékelt. Reagált a hirtelen és váratlan környezeti változásokra is, azaz kikerülte az akadályokat.

Hogyan takarítanak a jobb gépek?

Majd következett az egyik öndokkoló takarítógép, a Gausium SC50 típus bemutatása. A cég ügyvezetője megkért egy vendéget, hogy miközben a gép a munkáját végzi, lépjen elé. A robot erre a váratlan mozdulatra is jól reagált: megállt, várt, majd elkezdte kikerülni a vendéget. Miután hátralépett, azaz az akadály elhárult, a robot az eredeti útvonalon folytatta a tevékenységét.

A végére a legnagyobb robot maradt (Gausium SC75). Ez üresen is 400 kilogrammot nyom, és nagy területek takarítására képes. Bökönyi Zsolt megjegyezte, hogy ez a gép nem ebbe a térbe való, de elmondása szerint nem a kis gépet érdemes nagy térben tesztelni, hanem a legnagyobbat a legkisebb térben. Ez mutatja meg igazán, hogy mire képesek a PreX- robotok.

Hogyan vizsgázott a nagy gép?

Az SC75-ös a váróból saját maga jött be az ajtón, és miközben áthaladt azon, hangjelzést adott ki. Mint később kiderült, az átjárót veszélyzónának nevezték ki.
A gép munkáját folyamatosan közlekedő emberek és az útvonalába rakott szék nehezítette. De a robot nem ment neki sem a tárgynak, sem az embernek. A feladatát pedig maradéktalanul elvégezte: felsepert, felmosott, majd feltörölt maga után, végül egy dokkolóponton megállt. A bemutatón hozzátették, hogy ez a gép mindezek mellett önállóan tudja magát árammal és vízzel tölteni, a feladata végeztével pedig a szennyvizet is leengedi.

Nem csak a takarítórobotok vannak velünk, a társai is segítenek

„A robotbemutató célja az volt, hogy a potenciális partnerek lássák, ezek a gépek már nem a távoli jövő, hanem a jelenünk szereplői. A robottechnológiai autonóm ipari takarítórobot-családok rendszere megbízhatóbb munkavégzést és transzparenciát hoz a facility management egész területén. Ezek a gépek nagyszerű segédeszközök, hatékonyak, környezettudatosak, és időt lehet megtakarítani általuk” – hangsúlyozta a PreXrobot ügyvezetője.

Bökönyi Zsolt felidézte a legutóbbi bemutatójukat, amelyre összegyűlt a magyar takarítócégek legjava. Elmondta, hogy a partnereik nagyon elismerően nyilatkoztak a rendezvényről és a gépeikről. „Rengeteg feladat áll még előttünk, hogy minden fórumon elmondjuk és megismertessük a cégek vezetőivel, hogy a mindennapjaink szerves részét képezik a komplex parancsokat végrehajtó gépek, amelyeknek nő a szerepük a létesítmények üzemeltetésében is” – mutatott rá.

Bökönyi Zsolt leszögezte, hogy meg kell változtatni az emberek szemléletét.

Mindenkinek be kell látnia azt, hogy a robotok nem veszik el az emberek munkáját. Az ipari forradalmak során sem vették el, és ez most sem lesz így. Az új gépek inkább átalakítják az életünket és a munkát. 

„Nagyszerű segédeszközök lesznek számunkra, amelyekkel sokkal hatékonyabban tudunk dolgozni” – tekintett a jövőbe.

A cég öt plusz egy területet határozott meg a robotizáció területén: 

takarító, fertőtlenítő, kiszolgáló (éttermi, szállodai, egészségügyi), építőipari (festő-mázoló), őrző-védő.

Továbbá létezik egy úgynevezett PreX nabi smart megoldás, ami azt jelenti, hogy az eszköz képes a nem robotizált munkagépek munkáját mérni és az online adatokat elérhetővé tenni.

(Címlapfotó:PreXrobot CEE Kft.)

 


 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2023. április 12. 00:34
Szép és jó, de azért nem esnék hasra egy idén alapított kereskedőcég előtt. Ahhoz kicsit innovatívabbnak kellene lennie mint teleszórni egy csomó online lapot megíratott cikkel egy újabb kínai "kütyüről". Ez nem a termék lenézése, de ez így nem sok extra a Makronóm alatt. Ha fejlesztéshez lenne közük, akkor ja, az már valami.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!