Hullámvasúton a neobanki piac

2023. március 05. 07:55

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legutóbbi adásában Suppan Márton, a Peak alapítója; Qayum Dániel, a Peak fintech tanácsadója és Érczfalvi András műsorvezető arról beszélgettek, hogy milyen tényezők tesznek sikeressé vagy éppen csődéretté egy neobankot.

2023. március 05. 07:55
null

Erős piaci konszolidáció és változó teljesítmény jellemzi a hagyományos bankok kihívóinak tekintett neobankok piacát. A makrogazdasági helyzet vízválasztó az életképes üzleti modellek és a folyamatos tőkebevonások nélkül fenntarthatatlan neobankok számára.

A digitális bankolás korát meghozó neobankokat sokáig a hagyományos pénzügyi szolgáltatók kihívóinak, challenger bankoknak tekintették. A merészebb szakértői előrejelzések – akárcsak a fintechek esetében – a bankok idejének leáldozását vizionálták. Az első hype lecsengésével éppúgy konszolidálódtak az előrejelzések, mint maga a neobanki piac.

A neobankok valóban hatottak az inkumbensekre: a digitális fejlődés katalizátoraivá váltak a bankoknál. Mára minden nagyobb bank netbanki felületeire és mobilapplikációira igyekszik irányítani ügyfeleit, és mindenütt prioritás a digitális fejlesztés. A korábban digitális megoldásaival taroló neobankoknak új értékajánlattal kellett előállniuk, amely versenyképes lehet a digitálisan fejlett, banki licensszel rendelkező, hitelezési tevékenységet folytató, betétbiztosítással rendelkező, így az ügyfelek tömegei számára megbízhatóbbnak tűnő bankokkal szemben.

Nem mindenki érez rá az ügyféligényekre

A digitális bankolás, az elektronikus pénzeszközök és digitális megoldások kínálata önmagában sikeres alaptevékenység, amelyre nyugodtan alapozhat egy neobank. A gazdasági nehézségek, a befektetői pénzcsapok elzárulása azonban rávilágított az elhibázott stratégiákra, ahol a meggondolatlan terjeszkedés és termékfejlesztés nem társult profitábilis üzleti modellekkel. Szintén alapvetően jó taktikát követtek azok a neobankok, amelyek egy-egy alulbankolt vagy niche közönséget céloztak meg szolgáltatásaikkal, legyen szó a bevándorlókról vagy a KKV szegmensről. Ugyanakkor vannak olyan szereplők is, akik viszont olyan exkluzív és szűk célcsoportnak akartak szolgáltatni, amely képtelen nyereségessé tenni a vállalkozást.

Amikor nehezen nyújtanak jobbat a neobankok

Óriási különbségek vannak a földrajzilag és társadalmilag eltérő piacok között is. Egyes piacokon, például Afrikában és Dél-Amerikában magát a bankolást teszik lehetővé a neobankok az egyébként bankolatlan tömegek számára. Míg máshol, például Szingapúrban késve érkezett a neobanki innováció, amikor a hagyományos bankok már maguk is színvonalas digitális szolgáltatást nyújtottak. Európa a határokon átívelő pénzügyi szolgáltatások lehetőségével kedvez a neobankoknak. A Brexittel a kontinensről kiszorult brit neobankok ezzel szemben csak felvásárlásokkal tudtak bent maradni az uniós piacokon.

A Fintech Világa legutóbbi részéből kiderül, kiktől kellett elbúcsúzniuk ügyfeleiknek 2022-ben, és melyek azok a sikeres neobankok, amelyek tovább formálják a digitális pénzügyeinket a következő években is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2023. március 05. 11:29
Szép csendben bebizonyítjátok, hogy amiről ugatéroztok marha tudományosan, az egy orbitális fasság. Lényeg, hogy valahogy mindig legyen büdzsé a hányásotokra. És valahogy mindig lesz is :DDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!