„A válság úgy oldódik meg, hogy megoldódik”

2023. március 23. 09:53

Szerda este a Scruton közösségi térben Lentner Csaba professzor és Szekeres Bence vagyonkezelő az amerikai bankcsődről, valamint annak a globális pénzügyi szektorra gyakorolt rövid és hosszú távú hatásairól beszélgetett. A bankrendszer általános állapotáról folytatott beszélgetést szakmai szinten nem minősíteném vitának, nem igazolódott be a mondás, hogyha két közgazdász találkozik, akkor háromféle véleményt hallhatunk tőlük.

2023. március 23. 09:53
null

Lentner Csaba közgazdász, egyetemi tanár, kutatási területe a jövőkutatás, a bankszabályozás és a pénzügytan.
Szekeres Bence az Equilor Alapkezelőnél tevékenykedik portfóliómenedzserként, ahol a globális piacokon keresi a lehetőségeket.

A jelenlegi bankbedőlések technikai történeténetének felvázolása után Lentner Csaba figyelmeztetett: a jelentős banki áttétek miatt ezen kisebb bankok bedőlése meggyengítheti az egész amerikai bankrendszert és az egész amerikai gazdaságot. Kiemelte, hogy a Silicon Valley működési területe az amerikai innováció központjában volt, és talán túlzottan is olyan területekbe fektettek be (zöldátállás), amelyeknek lassabb a megtérülése. A professzor úgy látja: ez a banki válság alapvetően meg fogja gyengíteni az amerikai kormányt, a Biden-kormányzatot, csökken az amerikai kormány finanszírozási kapacitása, és ami megmarad, azt a válságkezelésre kell majd fordítani. Mindez megnehezítheti például az ukrajnai háború további támogatását, ezzel lerövidítheti a harcokat.

Szekeres Bence kicsit bizakodóbb hangnemben beszélt: ő nem számol a bankválság keltette gazdasági gondokkal. A Credit Suisse ügyéről szólva kifejtette, hogy a bedőlését megelőzően is voltak már problémák. A megmentés körülményei közül kiemelte, hogy mivel féláron vásárolták fel a Credit Suisse-t, ezzel a részvényesek vesztettek, de mégsem nullázták ki őket, mint a kötvényeseket, akik 17 milliárd eurót vesztettek. Azt gyanítja, hogy így védték a szaudi és más komoly tulajdonosok érdekeit.

Lentner Csaba azt mondja:

a Credit Suisse-szel ügyletben cserben hagyott kötvényesek példája könnyen bizalomvesztést hozhat mind a svájci, mind a világ bankrendszereiben.

Arra is figyelmeztetett, hogy a bankok megmentésébe most súlyos tíz és százmilliárdokat ölnek a kormányok, ami akár a pénz áramlásának elakadásához is vezethet. Emellett a támogatások gigantikus mértéke el fogja szívni a feltörekvő piacokról a forrásokat. Ezért Kelet-Európában nem a bankválságot látja kockázatosnak, hanem az államadósság miatt lát veszélyeket. Az utóbbi időben a magyar államadósságnak nőtt a devizakitettsége is, ami miatt szintén nehezebbnek látja az adósságfinanszírozás biztosítását.

A bankrendszer bizalmi válsága

Szekeres Bence emlékeztetett, hogy a 2008-as Lehmann bedőlését is megelőzte egy kisebb bank csődje. Bár az USA-ban 200 hasonló nagyságú bankot térképeztek fel, de azt is látni, hogy a Fed most nagyon gyorsan reagált. Az, hogy a betétbiztosítás felső 250 ezer dolláros korlátját eltörölte, azzal megnyugtatta a piacokat.  

Mindketten kiemelték, hogy

a magyar bankok pozíciói lényegesen jobbak, mit 2008-ban voltak, és nem aggódnak a magyar betétesek pénze miatt.

Lentner Csaba inkább a bankok hitelezésének visszaszorulásától fél, hiszen talán a pénzüket inkább biztonságra törekedve, a MNB széles kamatsávjában fogják fialtatni. A professzor úgy véli: a történések hatására a Fed és az EKB lassítani fogja a kamatlábak emelését, ami az infláció elhúzódásához, azaz a gazdaság fékeződéshez fog vezetni.

Lentner Csaba szerint a bizalmi válság már megjelent, ami azt jelenti, hogy akiknek pénzük van, azok inkább a biztonságosnak hitt állampapírokat választják.

Biden különféle gigacsomagokat fogadtatott el a technológia váltására, ami nem fog menni, mert a gazdaság lassulásával az amerikai kincstár adóbevételei is csökkenni fognak.

Szekeres Bence szerint is az innováció lassulását vetítik előre a Szilikon-völgy problémái, ami szintén kihat a jövőbeni gazdasági fejlődésre. A hadiipar tekintetében viszont ellentmondott, mert szerinte az ágazatot ez az innovációs lassulás nem fogja érinteni, hiszen mind az ukrajnai háború, mind a tajvani hadi előkészületek jelentős profitnövekedést hoztak a hadiiparnak.

Biztonságban van a magyar bankrendszer

Az európai és a magyar bankok esetében nem látnak problémát. Szekeres Bence az európai bankok kapcsán megemlítette, hogy maga az EKB sem lát problémát, hiszen az elmúlt napokban belevágott egy nagyobb, fél százalékos kamatlábemelésbe.

Lentner Csaba viszont figyelmeztetett:

a bankválságot általában az államadósság válsága szokta követni, visszautalva a 2010-es évek eseményeire.

Szerinte a magyar államadósság jelentősen kitett a külföldi tőkének. Finanszírozás hiányában nem jutna pénz a modernizációra, ami azt eredményezné, hogy a magyar gazdaság beleszorulna a közepes fejlettség csapdájába. Mindezt azzal támasztotta alá, hogy jelenleg a kamatteher elviszi a GDP 2,5 százalékát. A nemzetközi befektető pedig van annyira nemzeti kötődésű, hogy válság idején hazavigye a pénzét az anyabankba.

A professzor úgy véli, hogy

ilyen kockázatos helyzetben még nagyobb szükség van a magyar kormány és az MNB közötti együttműködésre.

Le kellene csillapodni, főképp a sokszor a rangsorban hátrébb álló üzengetőknek. Tudatosítani kell, hogy a két intézménynek más az eszköztára, a feladatköre, a jegybank felel az infláció visszaszorításáért, míg a kormánynak sokkal szélesebb körű feladatai vannak, gyakran szociális kérdéseket is fel kell vállalnia. Az üzengetés pedig nem tesz jót a befektetők bizalmának. 

Lentner Csaba zárszóként visszaemlékezett egyetemi éveire, amikor akkori professzorától azt a tanítást kapta:

„A válság úgy oldódik meg, hogy megoldódik”.

Azaz, valamikori tanára megoldást nem tudott mondani, de mint mondta, mindig lehet bízni a gazdaság önszerveződő képességében.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2023. március 25. 12:23
Ahogy lesz, úgy lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!