Magyarország idén is növekedhet, részben e támogatásoknak köszönhetően

2023. február 02. 16:10

Hazánk a háború és az elhibázott szankciók miatt várhatóan 3674 milliárd forintot veszít 2023-ban, ami a magyar GDP 4,8 százaléka, de még így is elkerüli a recessziót, sőt mintegy 1,5 százalékos GDP növekedés is megvalósulhat idén, részben a kormányzati támogatási programoknak köszönhetően.

2023. február 02. 16:10
null

A Makronóm Intézet 2023 januári gazdasági monitor jelentése idézi az Intézet nemrégiben közzétett számításait, mely szerint Magyarország az orosz-ukrán háború és a szankciók miatt 3 674 milliárd forintot veszít 2023-ban. Ugyanakkor ez még mindig kedvezőbb, mint amennyit a magyar gazdaság alapvetően a háború és a szankciók miatt a kormányzati támogatások nélkül elveszítene. 
A Makronóm Intézet szakértői becslése szerint ugyanis 

a kormány célzott támogatásai a 2022-es GDP-növekedést a háborúval és szankciókkal sújtott állapothoz képest 0,5 százalékponttal, a 2023-ast pedig 1,5 százalékponttal javítják.

Ez azt jelenti, hogy 2023 egészében a magyar gazdaság elkerülheti a recessziót, hiszen gazdaságunk növekedhet.

Nézzük, hogy hogyan számoltak az elemzők?

A kormányzat eredetileg, 2021 májusában 2022-re 5,2 százalékos, 2023-ra pedig 4,1 százalékos növekedést várt a kormányzat, mégpedig az akkori piaci előrejelzésekkel összhangban. 

Azóta sokat változtak a küldő feltételek, a háború kitörése mellett az ellátási láncok is lassabban álltak helyere, továbbá nagyon megugrott az energia és az élelmiszerek ára is. Összességében tehát 

a mostani GDP növekedési várakozás a 2021 májusában várt adatoknál nyilvánvalóan kedvezőtlenebb: 2022-re várhatóan 4,5 százalékos, illetve a 2023-as esztendő egészére nézve 1,5 százalékos emelkedés. 

Az alábbi kormányzati támogatások segítik az idei növekedést

A Makronóm Intézet szakértői becslése szerint ugyanakkor a most várt növekedési adatok még mindig jóval kedvezőbbek annál, mintha az alábbi a kormányzati támogatásokat a gazdaságnak nélkülöznie kellene. 

Mert a kormány célzott támogatásai, többek között a mintegy 3 000 milliárd forintnyi olcsó fejlesztési célú forrást biztosító gazdaságpolitikai intézkedései, úgy mint:

– az Energiaintenzív KKV támogatási program, 
– a Gyármentő Program,
– a megújult Széchenyi Kártya Program és a
– Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram,

a 2022-es növekedést a háborúval és szankciókkal sújtotthoz képest 0,5 százalékponttal, a 2023-ast pedig 1,5 százalékponttal javítják. 

Ezek az intézkedések tehát nem csak a tavalyi mutatókat javítják, de nagy mértékben hozzájárulnak a 2023-as gazdasági növekedési cél eléréséhez is.

A fenti számításokat és megállapításokat az alábbi ábra kitűnően szemlélteti.

Forrás: Makronóm Intézet

A Makronóm Intézet január havi teljes gazdasági monitor elemzése innen érhető el.

(Címlapfotó: 123rf.com)
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!