Argentína – Ahol elküldenék a keynesiánusokat és a kollektivistákat

2023. január 22. 16:40

Ma Argentína inflációs rátája az egyik legmagasabb a világon, és az éves adatok (még 2022-re számítva) várhatóan elérik a 100 százalékot. Buenos Aires emellett próbálkozik teljesíteni az IMF-szerződés átdolgozása szerinti kötelezettségvállalásait, de nehéz a helyzete, mert a közhangulat feszült: az argentinok több mint 36 százaléka a szegénységi küszöb alatt él.

2023. január 22. 16:40
null

Argentína győzelme a katari FIFA-világbajnokságon gyógyír volt egy olyan ország számára, amely egy sor – végtelennek tűnő – gazdasági problémával küzd. Az ország évtizedek óta a magas inflációval él együtt, és de facto már régóta dollárral  működik a gazdaság. A  járvány csak rontott a helyzeten.

A helyzet annyira rossz, hogy a kormány tavaly iparágtól függő valutaárfolyamokat vezetett be a tőketartalékok feltöltésére tett kétségbeesett kísérletként.

Az az argentin, aki például külföldre akart utazni, hogy megnézze Lionel Messi játékát, a „katari dollár” néven ismert magasabb árfolyamot kellett fizetnie. Az argentin gyerekeknek meg nem jutott a világbajnoki matricákból.

A katonai diktatúra 1983-as vége óta a legtöbb argentin elnök - köztük Alberto Fernández hivatalban lévő elnök is - a néhai Juan Péron argentin elnökről elnevezett populista mozgalomhoz tartozott.

- írták Argentínáról. A mozgalom Argentínát a világ egyik legbőkezűbb jóléti államával ajándékozta meg, miközben a káosz nagy részének forrásává is vált.

Nem minden peronista egyforma, és Fernández kormányának politikai és gazdasági civakodásai jórészt az elnök Cristina Fernández de Kirchner alelnökkel (nem rokon, és maga is egy korábbi argentin államfő) kötött fura szövetségéből erednek. Közismert a kettejük közötti régóta tartó viszály, de 2019-ben mégis együtt indultak a baloldali Frente de Todos koalíció zászlaja alatt, hogy egyesítsék a szétszórt peronista csoportokat az akkori elnök, Mauricio Macri ellen (jobbközép Juntos por el Cambio koalíció). Kirchner, aki politikailag Fernándeztől balra áll, a két alak közül a népszerűbb - de egyben megosztóbb is. Nyilvánosan bírálta Fernández gazdaságpolitikáját és különösen az IMF-megállapodás kezelését.

Most, amikor Argentína az október 29-i általános választásokra készül, a politikai jövőjükre vonatkozó borús előrejelzések ismét egyesíthetik őket.

Ezen a napon az argentinok – akiknek törvény szerint kötelező szavazniuk – megválasztják a következő elnökjelöltet, valamint a regionális kormányzókat és az argentin kétkamarás törvényhozás törvényhozóinak jelentős részét. A képviselőházban, az alsóházban 130 mandátumot lehet megszerezni, a szenátusban pedig 24 hely van betöltetlen. Az elnöki szék elnyeréséhez a szavazatok legalább 45 százalékát kell megszerezni az első fordulóban - vagy 40 százalékot kell elérni, de 10 pontos előnnyel kell vezetni a következő legközelebbi jelölt előtt. Ha egyik feltétel sem teljesül, akkor a második forduló dönt. 

Fernández támogatottsága az egyik legalacsonyabb a latin-amerikai államfők közül, bár a közvélemény-kutatási adatok igen eltérőek. Az Americas Quarterly 2022. december 22-én 33,2 százalékosra becsülte a népszerűségét, míg a Reuters 20 százalék körüli értékekre utalt. Egyes közvélemény-kutatók ezt az eltérést annak tulajdonítják, hogy a személyes felmérések kedvezőbbek Fernández számára, mint az online felmérések.

Fernández 2022 májusában egy riporter kérdésére azt mondta, hogy biztosan indul az idei választásokon, de a szakértők szkeptikusnak tűnnek azzal kapcsolatban, hogy ezt véghez is viszi. Egészen a közelmúltig úgy tűnt, hogy ez egy újabb elnökjelöltséget jelent Kirchner számára, aki 2022 szeptemberében túlélt egy merényletet, amely sokkolta és buzdította támogatóit. Fernández lecsökkent népszerűségi mutatója és Kirchner személyes ambíciói miatt sok megfigyelő Kirchnert tartotta a Frente de Todos legesélyesebb jelöltjének 2023-ban.

Viszont 2022 decemberében egy bíróság hatéves büntetést szabott ki Kirchnerre korrupció miatt,

ami egyben eltiltja őt a jövőbeni politikai tisztségek betöltésétől. Bár Kirchner fellebbezne az ítélet ellen (és nem kerülne börtönbe, amíg a hivatali ideje véget nem ér), megerősítette, hogy nem pályázik újra az elnökségre.

Ez nehéz helyzetet jelent a peronistáknak egy olyan választás előtt, amelyet mindenképpen meg akarnak nyerni. A koalíció amúgy is szenved 2021 novembere óta, amikor is évtizedek óta először elveszítette a szenátusi többségét. Kirchner kiesésével és Fernández indulásának bizonytalanságával a Frente de Todos élére az utolsó nyilvánvaló esélyesnek Sergio Massa gazdasági miniszter tűnik.

Massa, aki 2022 júliusa óta tölti be ezt a tisztséget, azzal büszkélkedhet, hogy a gazdaság legalább nem romlott a hivatali ideje alatt - ami Argentínában nagyobb elismerés, mint amilyennek látszik. De azt is mondta, hogy a családja azt szeretné, ha visszavonulna a politikától, így a következő lépései még nem világosak.

Elméletileg a Juntos por el Cambio profitálhatna ebből a peronista zavarból. A jobbközép blokk még nem döntött a jelöltről, és úgy tűnik, Mauricio Macri Buenos Aires polgármesterével, Horacio Rodríguez Larretával és Patricia Bullrich volt miniszterrel próbálkozik a visszatérésért. A közvélemény-kutatások azonban másról árulkodnak. Miközben a jobbközép lemaradásban van, egy szélsőjobboldali populista libertárius népszerűsége megugrott.

Javier Milei szövetségi képviselő anarcho-kapitalistának nevezi magát, és Donald Trump volt amerikai elnökhöz és Jair Bolsonaro leköszönő brazil elnökhöz hasonlítják

durva személyisége és szélsőséges nézetei miatt. Azt mondja, hogy „seggbe akarja rúgni a keynesiánusokat és a kollektivistákat”, és a havi fizetését kisorsolja, hogy ellensúlyozza azt a kormányt, amelyet állítása szerint „ellop mindent” az argentinoktól. Milei a legkülönfélébb módon támaszkodott Argentína gazdasági őrületére, és úgy tűnik, hogy ez működik.

Milei valószínűleg a La Libertad Avanza koalíció élén indul az elnökválasztáson. Az AmericaElects által idézett 2022. októberi felmérés szerint a megkérdezettek 24 százalékának támogatását nyerte el.

Kritikus, hogy a felmérést akkor végezték, amikor Kirchner még úgy tűnt, hogy a peronista koalícióval indulhat; az ő kiesésével Milei relatív előnye valószínűleg nőni fog.

Az argentin választások körvonalai sokkal világosabbá válnak, amint a koalíciók hivatalosan bejelentik jelöltjeiket. Ám nehéz elképzelni, hogy bárki is széleskörű izgalmat váltana ki - nemhogy az ország mélyen gyökerező problémáit orvosolná. Ahogy az egyik argentin futballrajongó nyilatkozta a világbajnokság döntője előtt: „Senki sem fogja felvinni a trófeát az elnöki palotába, ha nyerünk”.

Vissza a Választási világnaptár 2023 cikkre

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!